Lapin ELY-keskus

Inarin Pielpajärven erämaakirkko ympäristöineen on valittu vuoden 2021 perinnemaisemaksi ja alueen kunnostus on alkanut Helmi-elinympäristöohjelman rahoituksella

Jaa

Maatiainen – Det lantliga kulturarvet ry on valinnut Pielpajärven erämaakirkon (Puáriskirkko) ympäristöineen vuoden 2021 perinnemaisemaksi. Valintaperusteena ovat Pielpajärven merkittävät saamelaisperinteeseen asti ulottuvat kulttuurihistorialliset arvot ja luontoarvot.

Pielpajärven ristikirkko. Kuva: Eija Ojanlatva
Pielpajärven ristikirkko. Kuva: Eija Ojanlatva

Kirkko ympäristöineen kuuluu valtakunnallisesti merkittäviin rakennettuihin ympäristöihin, kirkkokenttä on valtakunnallisesti arvokas perinnebiotooppi sekä muinaismuistolailla suojeltu kiinteä muinaisjäännös. Nykyinen puukirkko on peräisin 1760-luvulta ja sitä edelsi 1640-luvulla rakennettu pienempi kirkko. Paikalla on säilynyt myös muutaman kirkkotupa pitkämatkalaisia varten. Nyt jo jäljettömiin hävinneessä Pielpajärven pappilassa majaili mm. Elias Lönnrot toisella Lapin matkallaan (1840-l). Asutushistoria ulottuu vielä kauemmas, sillä talvikylissä asuttiin jo 1400 - 1500-luvuilla. Saamelaisten asutus oli luonteeltaan väliaikaista. Vuoden kiertoa seuraillen talveksi asetuttiin aloilleen, kun taas kesällä kuljettiin metsästämässä ja kalastamassa. Alueelta on löytynyt myös muinaisjäännöksiä monen tuhannen vuoden takaa.

Kyseessä on yksi Lapin kulttuurihistoriallisesti merkittävimmistä kokonaisuuksista ja myös perinnebiotooppiarvoiltaan arvokas kohde. Pielpajärven erämaakirkko ja saamelaisten talvikylänä toiminut avoin niittymäinen kenttä muodostavat kokonaisuuden, jolla on pitkä asutushistoria ja jonka perinnebiotoopin ylläpitoon on erityisesti viime vuosina panostettu aktiivisesti. Kentän kunnostustoimet ovat alkaneet keväällä 2021 Helmi-elinympäristöohjelman rahoituksella. Toimenpiteet työllistävät paikallisia yrittäjiä.

Alueen varsinaisiksi hoitajiksi saadaan lampaita kesällä 2022, siitä syystä alue aidataan tänä kesänä. Lampaat ovat erinomaisia perinnemaisemien hoitajina, niiden jäljiltä arvokas matala ruohovartinen kasvilajisto saadaan säilymään. Lampaille itselleenkin maisemanhoitotyö on mieluisaa. Laitumella ne saavat liikkua vapaasti ja toteuttaa niille luontaista laumaelämää.

Niittymäisen kirkkokentän värjäävät keltaiseksi ja sinipunervaksi kullerot ja kurjenpolvet. Kenttää on niitetty ja hoidettu jo pitkään, vuodesta 2000 lähtien, Metsähallituksen, Inarin seurakunnan ja Saamelaismuseo Siidan toimesta. Aluetta on niitetty käsin, mutta niittämisen sijaan työ hoituu jatkossa vaivattomammin lampaiden avulla. Kirkkokentän niitty on edustavuudeltaan merkittävää Natura 2000 -luontotyyppiä “runsaslajiset ja tuoreet niityt”.

Pielpajärven kirkolle johtaa noin viiden kilometrin mittainen kävelyreitti, joka vie syvälle erämaisen luonnon tunnelmaan aarnimetsineen ja vesistöineen. Pielpajärven erämaakirkkoon voi tutustua ympärivuotisesti.

Maatiainen – Det lantliga kulturarvet ry on valtakunnallinen yhdistys, joka pyrkii säilyttämään vanhat viljely- ja koristekasvit sekä alkuperäiset kotieläinrodut eli maatiaiskasvit ja ‐eläimet. Lisäksi yhdistys vaalii kulttuurimaisemia. Valitsemalla vuosittain Vuoden perinnemaiseman Maatiainen ry haluaa kiinnittää huomio arvokkaisiin suomalaisiin kulttuurimaisemiin sekä edistää niiden säilymistä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lapin ELY-keskus, Marjut Kokko etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi, 0400-304745
Saamelaismuseo Siida, arkeologi Eija Ojanlatva, eija.ojanlatva@samimuseum.fi, 040-167 6145
Inarin seurakunta, kirkkoherra Tuomo Huusko etunimi.sukunimi@evl.fi, 040-733 8153
Maatiainen ry, toimisto@maatiainen.fi, 044-045 7317

Kuvat

Pielpajärven ristikirkko. Kuva: Eija Ojanlatva
Pielpajärven ristikirkko. Kuva: Eija Ojanlatva
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Lapin ELY-keskus
Lapin ELY-keskus
Rovaniemi: Hallituskatu 3 B (valtion virastotalo)
Kemi: Valtakatu 28

0295 037 000http://www.ely-keskus.fi/lappi

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lapin ELY-keskus

Lapin äkillisiin rakennemuutoksiin lisämäärärahoja Lapin ELY-keskukselle ja TE-toimistolle5.5.2021 13:48:51 EEST | Tiedote

Työ- ja elinkeinoministeriö on myöntänyt lisämäärärahaa Lapin ELY-keskukselle ja TE-toimistolle yhteensä 2,3 miljoonaa euroa julkisiin työvoima- ja yrityspalveluihin eli koulutusten ja valmennusten hankintaan, palkkatukeen, starttirahaan ja muihin asiantuntijapalveluihin. Lisäksi määrärahaa on myönnetty 530 000 euroa asiantuntijoiden palkkaamiseksi ELY-keskukseen ja TE-toimistoon vuosille 2021 - 2022.

Työttömiä vähemmän kuin viime vuoden maaliskuussa, mutta edelleen selkeästi enemmän kuin kaksi vuotta aiemmin4.5.2021 08:30:44 EEST | Tiedote

Työttömien määrä oli alempi kuin viime vuoden maaliskuussa, mutta edelleen huomattavasti korkeampi kuin ennen koronaepidemian rajoitustoimenpiteitä. Vaihtoehtona työttömyydelle yhä useampi työnhakija kehittää omaa osaamistaan. Lapin teollisuuden investointihankkeet näkyvät rakennusalan työvoiman kysynnässä. Samanaikaisesti Kemi-Tornion alueella joudutaan valmistautumaan äkilliseen rakennemuutokseen Stora Enson käynnistettyä Kemin tehtaan koko henkilöstöä koskevan YT-menettelyn.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme