Yliopiston Apteekki

Influenssakauteen varaudutaan nyt

Jaa
Influenssakausi ajoittuu Suomessa useimmiten joulu–huhtikuulle. Ajoissa otettu influenssarokote on tehokas keino suojautua taudilta.

Influenssaepidemioita esiintyy Suomessa joka talvi. Tautihuippu saavutetaan yleensä vuoden alussa tammi–helmikuussa.

– Influenssarokotteen ottaminen hyvissä ajoin on tehokkain keino suojautua kausi-influenssalta ja sen jälkitaudeilta. Rokotteen suojavaikutus muodostuu noin kahdessa viikossa rokottamisesta, Yliopiston Apteekin johtava proviisori Mikaela Pammo sanoo.

Influenssan ja koronavirusinfektion taudinkuvat voivat muistuttaa toisiaan. Influenssan tyypillisiä oireita ovat nopeasti nouseva kuume, lihaskipu ja kuiva yskä. Lisäksi myös päänsärkyä ja huonovointisuutta voi esiintyä. Lapsilla saattaa esiintyä myös maha- ja suolisto-oireita influenssan yhteydessä.

Perusterveet aikuiset toipuvat influenssasta useimmiten 1–2 viikon vuodelevolla ja oireenmukaisella lääkehoidolla. Vanhuksilla, pikkulapsilla ja pitkäaikaissairailla influenssa saattaa herkemmin johtaa jälkitauteihin, kuten korvatulehdukseen, keuhkoputkentulehdukseen tai keuhkokuumeeseen.

- Influenssarokotteiden koostumus vaihtelee vuosittain. Kauden influenssarokote on suunniteltu antamaan suojaa nimenomaan tällä kaudella todennäköisimmin influenssaa aiheuttavalta viruskannalta, Mikaela Pammo sanoo.

Rokotteiden viruskannat määrittelee vuosittain Maailman terveysjärjestö WHO. Tälle kaudelle influenssarokotteisiin on vaihdettu toinen A-viruskanta ja toinen B-viruskanta edelliskauteen verrattuna.

Influenssarokotteiden hankkiminen edellyttää lääkärin reseptiä. Kaupungit ja kunnat tiedottavat erikseen julkisessa terveydenhuollossa annettavien riskiryhmien rokotuksien ajankohdista. Influenssarokote ei suojaa koronaviruksen aiheuttamalta taudilta eikä tavalliselta nuhakuumeelta eli flunssalta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Mikaela Pammo, johtava proviisori
Yliopiston Apteekki
puh. 09 5420 4811, etunimi.sukunimi@ya.fi

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Yliopiston Apteekki
Yliopiston Apteekki
Valimotie 7
00380 HELSINKI

09 542 046http://www.yliopistonapteekki.fi

Yliopiston Apteekki on huolehtinut suomalaisten hyvinvoinnista jo yli kaksi ja puoli vuosisataa. Palvelemme asiakkaita apteekeissa ja verkkoapteekissa ya.fi kaikkialla Suomessa. Tarjoamme myös terveydenhuollon toimijoille laajan valikoiman palveluita aina lääkkeiden valmistuksesta annosjakeluun. Olemme Helsingin yliopiston omistama yritys, jonka tuotto käytetään koulutukseen ja tutkimukseen. Asioidessasi Yliopiston Apteekissa olet mukana huolehtimassa huomisen yhteiskunnasta kanssamme.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Yliopiston Apteekki

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme