Influenssakauteen varaudutaan nyt

Influenssaepidemioita esiintyy Suomessa joka talvi. Tautihuippu saavutetaan yleensä vuoden alussa tammi–helmikuussa.
– Influenssarokotteen ottaminen hyvissä ajoin on tehokkain keino suojautua kausi-influenssalta ja sen jälkitaudeilta. Rokotteen suojavaikutus muodostuu noin kahdessa viikossa rokottamisesta, Yliopiston Apteekin johtava proviisori Mikaela Pammo sanoo.
Influenssan ja koronavirusinfektion taudinkuvat voivat muistuttaa toisiaan. Influenssan tyypillisiä oireita ovat nopeasti nouseva kuume, lihaskipu ja kuiva yskä. Lisäksi myös päänsärkyä ja huonovointisuutta voi esiintyä. Lapsilla saattaa esiintyä myös maha- ja suolisto-oireita influenssan yhteydessä.
Perusterveet aikuiset toipuvat influenssasta useimmiten 1–2 viikon vuodelevolla ja oireenmukaisella lääkehoidolla. Vanhuksilla, pikkulapsilla ja pitkäaikaissairailla influenssa saattaa herkemmin johtaa jälkitauteihin, kuten korvatulehdukseen, keuhkoputkentulehdukseen tai keuhkokuumeeseen.
- Influenssarokotteiden koostumus vaihtelee vuosittain. Kauden influenssarokote on suunniteltu antamaan suojaa nimenomaan tällä kaudella todennäköisimmin influenssaa aiheuttavalta viruskannalta, Mikaela Pammo sanoo.
Rokotteiden viruskannat määrittelee vuosittain Maailman terveysjärjestö WHO. Tälle kaudelle influenssarokotteisiin on vaihdettu toinen A-viruskanta ja toinen B-viruskanta edelliskauteen verrattuna.
Influenssarokotteiden hankkiminen edellyttää lääkärin reseptiä. Kaupungit ja kunnat tiedottavat erikseen julkisessa terveydenhuollossa annettavien riskiryhmien rokotuksien ajankohdista. Influenssarokote ei suojaa koronaviruksen aiheuttamalta taudilta eikä tavalliselta nuhakuumeelta eli flunssalta.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Mikaela Pammo, johtava proviisori
Yliopiston Apteekki
puh. 09 5420 4811, etunimi.sukunimi@ya.fi
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
Yliopiston Apteekki on huolehtinut suomalaisten hyvinvoinnista jo yli kaksi ja puoli vuosisataa. Palvelemme asiakkaita apteekeissa ja verkkoapteekissa ya.fi kaikkialla Suomessa. Tarjoamme myös terveydenhuollon toimijoille laajan valikoiman palveluita aina lääkkeiden valmistuksesta annosjakeluun. Olemme Helsingin yliopiston omistama yritys, jonka tuotto käytetään koulutukseen ja tutkimukseen. Asioidessasi Yliopiston Apteekissa olet mukana huolehtimassa huomisen yhteiskunnasta kanssamme.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Yliopiston Apteekki
Apteekkitalouteen esitetyt lakimuutokset vääristävät kilpailua1.7.2025 09:33:13 EEST | Tiedote
Uusi lakiesitys apteekkiverosta vääristää apteekkien välistä kilpailua ja syrjii räikeästi Yliopiston Apteekkia. Yliopiston Apteekin apteekkivero on 43 % ja kilpailevan apteekin apteekkivero 0 % lääkemyynnin myyntikatteesta. Apteekkiveron tulisi olla tasavero.
Mitä lääkelaukkuun kannattaa varata kesäreissulle mukaan?23.6.2025 09:41:35 EEST | Tiedote
Kesällä moni viettää aikaa mökillä, veneellä, telttaillen tai muuten retkeillen. Asiantuntijamme vinkkaa, mitä on hyvä varata mukaan haavereiden tai pienten sairastumisten varalta.
Yliopiston Apteekki valittaa tietosuojavaltuutetun päätöksestä hallinto-oikeuteen4.6.2025 09:51:29 EEST | Tiedote
Tietosuojavaltuutetun toimisto julkaisi tänään 4.6.2025 päätöksensä selvityksestä, joka kohdentuu laajasti suomalaisiin verkkoapteekkeihin. Yliopiston Apteekin verkkoapteekille määrätty seuraamusmaksu koskee kahta palvelua, jotka Yliopiston Apteekki on poistanut käytöstä vuonna 2022. Muiden verkkoapteekkien osalta tietosuojavaltuutetun selvitys vielä jatkuu.
Älä heitä roskiin: palauta lääkejäte apteekkiin20.5.2025 10:47:05 EEST | Tiedote
Lääkekaapin sisältö on hyvä käydä läpi ainakin kerran vuodessa. Vanhentuneet ja käyttämättä jääneet lääkkeet tulee palauttaa apteekkiin. Älä heitä lääkkeitä roskiin, lavuaariin tai vessanpönttöön.
Näin suojaudut auringolta6.5.2025 10:56:35 EEST | Tiedote
Keväällä ja kesän kynnyksellä UV-indeksi kohoaa, vaikkei lämpötila nousisi vielä kovin korkeaksi. Talven jälkeen aurinkoon tottumaton iho on erityisen tärkeää suojata auringolta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme