Alvar Aalto -säätiö

Inka Kivalon koloristisia gobeliineja ja tekstiiliveistoksia esillä Alvar Aalto -museon Galleriassa

Jaa

Inka Kivalo (s.1956) kuuluu modernin suomalaisen tekstiilitaiteen kärkinimiin. Hänen koloristisissa teoksissaan ikiaikaiset kudonnan ja kirjailun tekniikat yhdistyvät intuitiiviseen maalauksellisuuteen.

Inka KIvalon gobeliineja ja tekstiiliveistoksia Alvar Aalto -museon galleriassa. Valokuva Maija Holma, Alvar Aalto  -säätiö.
Inka KIvalon gobeliineja ja tekstiiliveistoksia Alvar Aalto -museon galleriassa. Valokuva Maija Holma, Alvar Aalto -säätiö.

”Kaiken alku on lanka, jonka kokoan ohuista langoista ja säikeistä”, Kivalo kuvailee. ”Mukana saattaa kulkea kultalanka tai peritty silla. Kun rakennan lankani itse, saan rikkaan värisävyjen paletin, jota vielä sekoitan kutomalla.” Kivalon tärkein työkalu ovat hänen toistasataa vuotta vanhat, kuusenjuuresta tehdyt kangaspuunsa. Perinteiset välineet ja tekniikat eivät kuitenkaan näyttäydy Kivalon töissä nostalgiana, vaan hänen teoksensa ovat visuaalista langoilla maalaamista ja väreistä hurmioitumista.

Kangaspuiden äärellä syntyvien gobeliinien vastapainoksi Kivalo työskentelee myös vapaasti muovattavien teosten parissa. Kirjailemalla rakennetut ihmishahmoiset tekstiiliveistokset ovat näyttelyssä ikään kuin sekä teoksia että katsojia. Tekstiiliveistokset muodostavat Alvar Aalto -museossa nähtävän näyttelyn rungon, joista osa on nyt ensimmäistä kertaa yleisön nähtävissä. ”Toiset veistoksista ovat tunnistettavia muotokuvia, toisissa taas yhdistyvät useammat henkilöhahmot. Jokainen veistos on kasvanut omaksi persoonallisuudekseen työskentelyn ja hahmon muovaamisen myötä”, kertoo Kivalo.

Inka Kivalolle on myönnetty ammatillisesti ja taiteellisesti korkeatasoisesta työskentelystään vuonna 2000 Vuoden tekstiilitaiteilija -tunnustuspalkinto, joka on alan merkittävin palkinto Suomessa. Vuonna 2018 Kivalo sai Maire Gullichsen -palkinnon, joka on perustettu Alvar Aalto -säätiön alaisuuteen taiteen mesenaatin 80-vuotissyntymäpäivän yhteydessä vuonna 1988. Uusin Kivalon saama tunnustus on Fokus-säätiön pohjoismainen tekstiilipalkinto siihen liittyvine näyttelyineen Ruotsin Boråsissa vuodelta 2019.

Vapaan taiteellisen työskentelynsä lisäksi Kivalo on suunnitellut tekstiilejä mm. Marimekolle. Hän on myös toiminut opettajana useiden vuosien ajan Taideteollisen Korkeakoulun (nykyinen Aalto-yliopisto) kokeilevan käsityön plastisessa laboratoriossa.

Inka Kivalon taiteilijatapaaminen ”Se mitä on käsillä...” järjestetään museossa tiistaina 7.4. klo 17-18. Tapaamisessa Kivalo esittelee näyttelynsä sekä kertoo työskentelynsä taustoista – siitä, kuinka olosuhteet, kokemukset ja lähestymistavat kutovat hänen tekstiilitaiteestaan kokonaisen tarinan.

Näyttelyn inspiroimana museossa järjestetään Suuresta pientä // pienestä suurta MiniPrint -työpajoja, jossa suunnitellaan oma kuvio joka painetaan kaaviopainannalla puuvillakankaalle. Tiistaina 10.3. ja lauantaina 18.4. järjestettäviin työpajoihin tulee ilmoittautua ennakkoon. 

 

Näyttelyn avajaisia vietetään torstaina 20.2.2020 klo 18.00. Lämpimästi tervetuloa!


Personae.
Inka Kivalon gobeliineja ja tekstiiliveistoksia
21.2. − 26.4.2020 Alvar Aalto -museon Galleriassa

Alvar Aalto -museo
Alvar Aallon katu 7, Jyväskylä
avoinna ti-su 11-18
www.alvaraalto.fi

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja näyttelystä:
Museoamanuenssi Mari Murtoniemi
puh. 040 355 9162
mari.murtoniemi@alvaraalto.fi

Museolehtori Lotta Leskelä
puh. 0400 254 708
lotta.leskela@alvaraalto.fi

Mediatiedustelut:
Tiedottaja Mirkka Vidgrén
puh. 040 168 5142
mirkka.vidgren@alvaraalto.fi

Kuvat

Inka KIvalon gobeliineja ja tekstiiliveistoksia Alvar Aalto -museon galleriassa. Valokuva Maija Holma, Alvar Aalto  -säätiö.
Inka KIvalon gobeliineja ja tekstiiliveistoksia Alvar Aalto -museon galleriassa. Valokuva Maija Holma, Alvar Aalto -säätiö.
Lataa
Inka KIvalon näyttely Personae  Alvar Aalto -museon galleriassa. Valokuva Maija Holma, Alvar Aalto  -säätiö.
Inka KIvalon näyttely Personae Alvar Aalto -museon galleriassa. Valokuva Maija Holma, Alvar Aalto -säätiö.
Lataa
Personae. Inka Kivalon   gobeliineja ja tekstiiliveistoksia Alvar Aalto -museon galleriassa. Valokuva Maija Holma, Alvar Aalto  -säätiö.
Personae. Inka Kivalon gobeliineja ja tekstiiliveistoksia Alvar Aalto -museon galleriassa. Valokuva Maija Holma, Alvar Aalto -säätiö.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Alvar Aalto -säätiö
Alvar Aalto -säätiö

JYVÄSKYLÄ ja HELSINKI

040 135 6210https://www.alvaraalto.fi

Alvar Aalto -säätiö toimii paremman arkiympäristön ja muotoilukulttuurin hyväksi lähtökohtanaan Alvar Aallon ja hänen elämäntyönsä humanistiset ja ekologiset arvot. Alvar Aalto -museo, säätiön osana, pitää yllä ja kartuttaa kokoelmiaan ja arkistojaan sekä tuottaa monipuolisia yleisön- ja asiantuntijapalveluita.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Alvar Aalto -säätiö

Alvar Aalto -matkailureitti tukee kotimaisia matkailualan pienyrittäjiä ja suomalaisen kulttuuriperinnön säilymistä2.6.2020 17:38:07 EESTTiedote

Viime vuosina Alvar Aalto -säätiössä on panostettu vahvasti Aallon kohteisiin matkaavan yleisön palveluun. Verkkosivusto Visit Alvar Aalto kokoaa ensimmäistä kertaa yhden osoitteen alle kaikki matkailijoille avoinna olevat Aalto-kohteet ja saatavilla olevat palvelut. Matkailureitti on suunniteltu yhdessä yli kahdenkymmenen Alvar Aalto -kaupungin matkailuasiantuntijan kanssa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme