TradenomitTradenomit

Insinööriliitto ja Tradenomit: Perhevapaat on kirjattava yksityisen sektorin työehtosopimuksiin

Jaa
Insinööriliitto ja Tradenomit vaativat palkallisten perhevapaiden kirjaamista myös yksityisen sektorin työehtosopimuksiin.

- Paine asian ratkaisemiseksi tällä kierroksella on suuri. Siihen on löydyttävä viimein tahtoa myös työnantajilta. Pelkkä sanahelinä tasa-arvosta ei enää riitä, sanoo Insinööriliiton puheenjohtaja Samu Salo.

Tradenomien puheenjohtaja Jaakko Hyvönen muistuttaa tasapuolisten perhevapaiden olleen liittojen tavoite jo vuosia. Hän on äärimmäisen pettynyt, ettei kirjaukset palkallisesta perhevapaista edenneet työehtosopimuksiin yksityisellä sektorilla.

- Nyt yksityisellä sektorilla on syytä seurata julkisen sektorin esimerkkiä, jossa saatiin merkittävät parannukset työ- ja virkaehtosopimusten kirjauksiin. Työryhmiin tätä asiaa ei enää tällä kierroksella voi työntää, hän painottaa.

Yksityisellä sektorilla neuvotellaan syksyllä useilla sopimusaloilla ylempien toimihenkilöiden palkankorotuksista, mutta liittopuheenjohtajien mukaan pöydällä on myös perhevapaauudistuksen kirjaaminen työehtosopimuksiin.

Edellisellä kierroksella asia siirrettiin sopimusten solmimisen jälkeen työryhmiin, joiden työ ei ole toistaiseksi tuottanut tulosta. Perhevapaita koskeva uusi lainsäädäntö astui voimaan elokuun alussa, mutta työehtosopimuksissa kirjaukset palkallisuudesta nojaavat edelleen vanhaan järjestelmään.

- Perhevapaat ovat tärkeä osa työelämän tasa-arvon toteutumista. Lakiuudistus antaa mahdollisuuden jakaa hoitovastuuta tasaisemmin. Toteutuessaan se parantaa erityisesti nuorten naisten asemaa työmarkkinoilla, Hyvönen sanoo.

Mikäli uudistusta ei huomioida työehtosopimuksien kirjauksissa, käytäntö ohjaa jatkossakin ei-synnyttävän vanhemman pitämään lyhyemmät perhevapaat taloudellisten syiden takia.

- Jos työnantajan kanta ei aikaisemmista sopimuskierroksista muutu, tasa-arvon täysipainoinen toteutuminen uhkaa kaatua työnantajan haluttomuuteen kirjata perhevapaita työehtosopimuksiin, Salo sanoo.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Tradenomit
Tradenomit
Ratavartijankatu 2 (A-porras, 6.krs)
00520 HELSINKI

020 155 8800 (vaihde)http://www.tradenomi.fi

Olemme tulevaisuuteen katsova, maailman parhaan työelämän ja osaamisen puolesta vaikuttava yhteisö, jonka voima tulee tradenomien monipuolisesta osaamisesta. Olemme sitä, mitä jäsenemme erilaisissa uratilanteissa tarvitsevat: opintojen ja työelämän virkistäjä, mentori, manageri ja tarvittaessa puolustajakin.

Toimimme ja viestimme käytännönläheisesti, kunnianhimoisesti ja pilke silmäkulmassa. Niin kuin tradenomit yleensäkin. Muiden korkeakoulutettujen tavoin olemme järjestäytyneet Akavaan ja meitä on lähes 33 000 yhteisössämme.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tradenomit

Tradenomien ansiot nousivat, mutta ostovoima heikkeni15.2.2023 10:32:00 EET | Tiedote

Tradenomien keskipalkka oli 4112 euroa kuukaudessa lokakuussa 2022, joka oli keskimäärin kaksi prosenttia enemmän verrattuna edelliseen vuoteen. Suurin syy positiiviseen ansiokehitykseen oli edelleekin kaikille maksettavat yleiskorotukset, henkilökohtaisia palkankorotuksia sai ainoastaan 29 prosenttia tradenomikunnasta. Voimakas inflaatio kuitenkin heikensi tradenomien ostovoimaa palkkojen noususta huolimatta.

Arene ja Tradenomit: Yhä useampi tulevaisuuden maisteri valmistuu ammattikorkeakoulusta23.4.2022 12:31:29 EEST | Tiedote

Ylempiä ammattikorkeakoulututkintoja on voinut Suomessa opiskella jo 20 vuotta. Viiden vuoden päästä joka kolmas ylempi korkeakoulututkinto suoritetaan ammattikorkeakoulussa. Tutkinto on kehittynyt työelämää kehittäväksi ja laajat työelämävalmiudet antavaksi omaleimaiseksi kokonaisuudeksi. Suurin kehittämistarve liittyy tutkinnon tunnettuuden lisäämiseen. YAMK on lyhenteenä hankala ja aukirjoitettuna vielä hankalampi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme