Insinööriliitto IL ry

Insinööriliitto: Muutosturva Fennovoiman työntekijöiden tueksi

Jaa

Insinööriliiton edunvalvontajohtaja Petteri Oksa vaatii valtiolta toimia Fennovoiman työntekijöiden auttamiseksi. Hän muistuttaa, että yhtiössä alkavat yhteistoimintaneuvottelut ovat lähtökohdiltaan poikkeukselliset.

Insinööriliiton edunvalvontajohtaja Petteri Oksa
Insinööriliiton edunvalvontajohtaja Petteri Oksa

– Pyhäjoella ja Helsingissä työttömäksi uhkaa jäädä suomalaisissa oloissa epätavallinen joukko ihmisiä. Yhtiöön on rekrytoitu kovaa erityisosaamista ympäri maailmaa. Suomeen on saapunut kymmenistä maista ydinvoimarakentamisen huippuja, jotka ovat sitoutuneet projektiin. Nyt heiltä ja heidän perheiltään on vedetty matto alta, Oksa sanoo.

Hänen mukaansa joukossa on ihmisiä, joilla kyse ei ole vain toimeentulosta. Osalla ulkomaalaisia asiantuntijoita epätietoisuutta aiheuttaa muun muassa työviisumin kohtalo.

– Moni heistä on tuonut perheen mukanaan Suomeen, ostanut kenties asunnon Pyhäjoelta. Vielä muutama viikko sitten heillä oli täällä talo, tavarat ja tulevaisuus, nyt jäljellä on vain epätietoisuus, pettymys ja suru.

Oksan mielestä Fennovoiman hankkeen ympärillä olevasta osaamisesta kannattaa pitää kiinni, on se sitten kotimaista tai ulkomailta hankittua.

– Olen aivan varma, että energia ja siihen liittyvä osaaminen ovat tämän päivän maailmassa ja tulevaisuudessa kovaa valuuttaa, hän sanoo.

Oksan mukaan yhteistoimintaneuvottelut ovat työntekijälle aina kova paikka, oli niiden syy mikä tahansa.

–  Fennovoiman kohdalla työntekijöiden joukossa on paljon ihmisiä, jotka ovat sitoutuneet projektiin vielä aivan poikkeuksellisella tavalla, hän sanoo.

Oksan mielestä valtion on syytä toteuttaa ohjelma, jolla varmistetaan kansainvälisten osaajien jääminen Suomeen ja autetaan suomalaiset työntekijät uuden työn syrjään kiinni. Hän muistuttaa, että erilaisista muutosturvaohjelmista on aikaisemmilta vuosilta hyviä kokemuksia, kun yksittäisiä yrityksiä tai alueita on kohdannut äkillinen ja iso muutos.

­– Syntynyt tilanne on hyvin poikkeuksellinen. Tarvitaan nopeasti erilaisia toimia ihmisten osaamisen, viisumien, asumisen ja toimeentulon osalta. Vitkutteluun ei ole varaa. Valtiovallan on syytä ottaa yhtiön rinnalla aktiivinen rooli asian hoitamisessa, Oksa sanoo.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:

Edunvalvontajohtaja Petteri Oksa, 040 577 0644

Kuvat

Insinööriliiton edunvalvontajohtaja Petteri Oksa
Insinööriliiton edunvalvontajohtaja Petteri Oksa
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Insinööriliitto IL ry
Insinööriliitto IL ry
Ratavartijankatu 2
00520 Helsinki

0201 801 801http://www.ilry.fi

Insinööriliitto on akavalainen ammattijärjestö, johon kuuluu jäsenjärjestöjen kautta 70 000 jäsentä. Jäsenet ovat insinöörejä ja muita tekniikan asiantuntijoita sekä insinööriopiskelijoita. Insinööriliitto tekee työtä parempien työpäivien puolesta.

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Insinööriliitto IL ry

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme