Vaasan kaupunki - Vasa stad

Integrationens jubileumsår lyfts fram med konstutställning i huvudbiblioteket

Dela

I år är det 30 år sedan de första flyktingarna kom till Vasa år 1990. Integrationen uppmärksammas med en konstutställning 7–18.12 i huvudbiblioteket. På utställningen får man se olika konstverk om integration. Temana är dåtid, nutid och framtid.

Bild: Johanna Jussila
Bild: Johanna Jussila

På konstutställningen visas:

  • Ett hemträd gjort av lönn, där man hänger blad, fåglar och bon
  • Jämlikhet – lerfigurer som utformats i en workshop
  • Teckningar och målningar med Vasamotiv
  • Färgglada dukar och tygkassar med textiltryck

Under utställningen kan vem som helst fästa ett blad i trädet, där man kan skriva ett eget tips eller råd till personer invandrarbakgrund och dessa kan lämna en vink till infödda finländare och Vasabor. Som en del av utställningen får man eventuellt också höra musik och texter som digital föreställning.

Integreringen är interaktiv

– I integreringen är interaktion viktigt. Tidigare tänkte man att invandrare integreras i finländska seder och bruk, medan interaktionen numera syns även i integreringslagen. Jag hoppas på en öppen och förstående interaktion i vårt samhälle, mod att möta och inkludera de som kommer som en del i vårt samhälle, vårt Vasa, funderar chefen för integrationsservice Hanna Kakko, som ledde de förberedande workshopparna för konstutställningen.

Workshoppen för hemträdet genomfördes med personer som jobbar och har jobbat med invandring, och de andra workshopparna genomfördes i olika invandrargrupper i samarbete med Vaasa-opisto.

Med stort hjärta

– Utställningen är liten till formatet på grund av höstens undantagsförhållanden, men varje konstverk som visas är gjort med stort hjärta. På den här konstutställningen är det symboliska budskapet om frihet starkt framträdande. Hemträdet återspeglar samhället och dess gröna blad ger hopp, för på varje blad har det skrivits uppmuntrande tankar eller ett gott råd till invandrarna. Bona i trädet symboliserar hemskapande, säger Taija Kankaanpää-Bauer, lärare vid Vaasa-opisto.

– Vi hoppas att utställningen väcker stort intresse, tankar samt en öppen diskussion mellan personer med invandrarbakgrund och infödda finländare i Vasa. Det är bra att begrunda hurudan historia en person som flyttat till Finland har bakom sig, säger Kakko och Kankaanpää-Bauer.

– Vi har ju också i Finland en egen invandrarhistoria, då Karelen i tiderna förlorades, påminner Kankaanpää-Bauer.

Nyckelord

Kontakter

Hanna Kakko, chef för integreringsservicen, tfn 0400 877 217, hanna.kakko@vasa.fi
Taija Kankaanpää-Bauer, lärare i finska språket vid Vaasa-opisto, tfn 040 682 5575, taija.kankaanpaa-bauer@edu.vaasa.fi

Bilder

Bild: Johanna Jussila
Bild: Johanna Jussila
Ladda ned bild

Länkar

Om

Vaasan kaupunki - Vasa stad
Vaasan kaupunki - Vasa stad
PL / PB 3
65101 Vaasa

+358 6 325 1111http://www.vaasa.fi

Vasa stad

Alltid soliga Vasa är Nordens energihuvudstad som förenar innovativitet, teknologi, högklassiga tjänster, mångsidigt utbildnings- och kulturutbud och positiv energi.

Följ Vaasan kaupunki - Vasa stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vaasan kaupunki - Vasa stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum