Eläketurvakeskus (ETK)

Internationell pensionsjämförelse: Finland tillbaka i toppfemman

Jaa

Finlands pensionssystem kom på femte plats i den internationella jämförelsen Global Pension Index. Finlands placering förbättrades med två steg från i fjol, när beräkningssättet i jämförelsen ändrades. Pensionsskyddet i Finland utsågs än en gång till världens tillförlitligaste och transparentaste.

Mercer CFA Institute Global Pension Index (MCGPI) är en årlig internationell jämförelse av pensionssystem.

Jämförelsen ordnades nu för fjortonde gången och omfattade 44 länder. Ett nytt land som deltog i år var Portugal, som kom på plats 24. Länderna i jämförelsen har hand om sammanlagt mer än fyra miljarder människors pensionsskydd.

Finlands helhetspoäng förbättrades från i fjol, och placeringen steg med två pinnhål till femte plats.

Som bästa pensionssystem i världen valdes Islands system, nu för andra gången. På andra och tredje plats kom Nederländerna och Danmark, som har klarat sig bra i jämförelsen i åratal.

I fråga om toppländerna var förändringarna från den föregående jämförelsen marginella. Bland toppländerna drog Finland mest nytta av det ändrade beräkningssättet. Den omarbetade poängräkningen i jämförelsen ger länder med starkt inkomstrelaterat pensionsskydd mer tyngd än tidigare.

- De nordiska länderna verkar ha etablerat sig bland tio-i-topp. Danmark och Island tävlar i en egen klass i fråga om systemets hållbarhet. Efter dem kommer Finland, Sverige och Norge med ganska jämna steg, säger utvecklingschef Mika Vidlund på Pensionsskyddscentralen.

Finlands system är enkelt och transparent

I MCGPI-jämförelsen utvärderas pensionssystemen i olika länder med utgångspunkt i pensionernas tillräcklighet, systemets hållbarhet och administrationens tillförlitlighet.

Finland fick redan för nionde gången de bästa poängen i hela jämförelsen för tillförlitlighet och transparens i pensionssystemens administration.

Ur den enskildes synvinkel är Finlands system enkelt och transparent. Den intjänade pensionen följer med trots att man byter jobb och det går när som helst att ta reda på hur stor den är genom att kontrollera sitt arbetspensionsutdrag.

Som utvecklingsobjekt för Finland räknar Global Pension Index bl.a. en förbättring av minimipensionerna, en ökning av hushållens sparande, en höjning av fonderingsgraden för arbetspensionsavgifterna och en förbättring av sysselsättningsgraden bland äldre personer.

Tabell: Pensionssystemens 5 i topp – Global Pension Index 2022]

Placering och land

Pensionernas tillräcklighet, placering

Systemets hållbarhet, placering

Administrationens tillförlitlighet, placering

1. Island (84,7)

1. (85,8)

1. (83,8)

7. (84,4)

2. Nederländerna (84,6)

3. (84,9)

3. (81,9)

3. (87,8)

3. Danmark (82,0)

6. (81,4)

2. (82,5)

12. (82,1)

4. Israel (79,8)

15. (75,7)

4. (81,9)

9. (83,2)

5. Finland (77,2)

11. (77,5)

10. (65,3)

1. (93,3)

Mercer CFA Institute Global Pension Index

Närmare:
Kontaktchef Mika Vidlund, tfn 029 411 2614, mika.vidlund(at)etk.fi

Avainsanat

Kuvat

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Eläketurvakeskus (ETK)
Eläketurvakeskus (ETK)
Tukkutorinkuja 5
00065 ELÄKETURVAKESKUS

029 411 20http://www.etk.fi

Eläketurvakeskus (ETK) on lakisääteinen työeläketurvan kehittäjä, asiantuntija ja yhteisten palvelujen tuottaja.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Eläketurvakeskus (ETK)

Höjningen av pensionsåldern lyckades i pensionsreformen år 2017 – övergången i ålderspension sker nu avsevärt mycket senare24.1.2023 07:00:00 EET | Tiedote

Folk går avsevärt mycket senare i ålderspension nu i synnerhet inom den privata sektorn, visar Pensionsskyddscentralens (PSC) nya undersökning. Dessutom har arbete efter 63 års ålder ökat klart just inom den privata sektorn. Det avtalades om en gradvis höjning av åldern för ålderspension i samband med pensionsreformen år 2017.

Pensionärernas inkomster i förhållande till den övriga befolkningen oförändrade – låga inkomster vanligast bland ensamboende11.1.2023 07:00:00 EET | Tiedote

Pensionärernas disponibla penninginkomst år 2020 var i genomsnitt 27 000 euro om året. Pensionärernas inkomstnivå i förhållande till sysselsattas inkomster är 77 procent, och proportionen har hållits mer eller mindre oförändrad under de senaste årtiondena. Lägre inkomster än genomsnittet har ensamboende, i synnerhet de som är yngre än 55 år. I Pensionsskyddscentralens (PSC) omfattande undersökning har pensionärernas ekonomi under åren 1995–2020 studerats bl.a. ur pensionernas, inkomsternas, förmögenhetens och den upplevda ekonomins perspektiv.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme