Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

Internationella klimatfinansiärer träffas i Lahtis: målet är att fullgöra de åtaganden som gjordes på klimattoppmötet COP26

Dela

Finland ordnar ett högnivåmöte om anpassningsfinansiering i Lahtis den 3–4 april. Syftet med anpassningsfinansieringen är att rusta sig till exempel mot extremväder, såsom torka eller översvämningar. Mötesdeltagarna kommer att diskutera en gemensam strategi för att uppfylla de åtaganden om anpassningsfinansiering som gjordes på FN:s klimatmöte COP26. Samtidigt riktar de blicken mot COP27 som hålls i Egypten i november 2022. Det finns också planer på att utöka den privata sektorns roll i finansieringen.

Vid COP26 i november 2021 åtog sig industriländerna att före 2025 fördubbla anpassningsfinansieringen till utvecklingsländer och att få en balans mellan den internationella anpassnings- och bekämpningsfinansieringen. På mötet i Lahtis som utvecklings- och utrikeshandelsminister Ville Skinnari är värd för, söker deltagarna lösningar för att uppfylla åtagandena och riktar blickarna mot COP27.

- Vi behöver anpassningsåtgärder omgående. Vi behöver en gemensam plan som de offentliga och privata finansiärerna, fonderna och utvecklingsländerna åtar sig att följa. I Lahtis sitter de centrala aktörerna vid samma bord och är redo att agera, säger minister Skinnari.

Med anpassningsfinansieringen bereder vi oss för sådana konsekvenser av klimatförändringar som inte längre går att stoppa genom att minska utsläppen, det vill säga till exempel extremväder, såsom torka, översvämningar eller orkaner, som drabbar de fattigaste länderna värst. Finland är en av de ledande leverantörerna av väder- och förvarningstjänster i världen.

Den privata sektorns roll bör utökas

Lahtismötet samlar ihop många av de viktigaste internationella klimatfinansiärerna. Bland deltagarna finns flera utvecklingsministrar, företrädare för de minst utvecklade länderna och små östater, nyckelpersoner från klimatfonder och organisationer som främjar anpassningsfinansieringen (bland annat FN, OECD, Global Center on Adaptation). Meteorologiska världsorganisationen representeras av generalsekreteraren Petteri Taalas.

Industriländerna är fortfarande de största finansiärerna, men för att tillgodose det enorma globala behovet är den privata sektorn avgörande. Mötesdeltagarna ska också dryfta sätt att utöka den privata sektorns roll i finansieringen.

Mötet är en fortsättning på Champions Group on Adaptation Finance -gruppens arbete. Gruppen som består av 11 länder, Europeiska kommissionen och Afrikanska utvecklingsbanken har målet att öka finansieringen och förbättra dess kvalitet och tillgänglighet. Lahtis blev valt till mötesplats eftersom det är känt som Europas miljöhuvudstad 2021.

Ytterligare information:

Kirsi Airio, utvecklings- och utrikeshandelsministerns specialmedarbetare, tfn +358 50 574 1729

Inka Kari, ansvarig tjänsteman, internationell klimatpolitik, +358 295 350 551

Utrikesministeriets e-postadresser har formen fornamn.efternamn@formin.fi

Bilder

Länkar

Om

Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Laivastokatu 22, PL 176
00023 Valtioneuvosto

0295 16001http://um.fi

Följ Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum