Vaasan kaupunki - Vasa stad

Invånarna lokaliserade 11 850 trafikmärken i Vasa

Dela

För kartläggningen av trafikmärken och beläggningsskador tillämpades massbaserad problemlösning med hjälp av ett mobilspel under åren 2021 och 2022. I och med kartläggningen lades 11 850 trafikmärken till det nationella Digiroad-systemet, vilket är klart flest av alla Finlands kommuner.

Bild: Mikael Matikainen
Bild: Mikael Matikainen

Digiroad är ett nationellt informationssystem för väg- och gatunätet vilket Trafikledsverket svarar för.  Där finns de viktigaste egenskapsuppgifterna för väg- och gatunätet i hela Finland så som information om hastighetsbegränsningar, trafikljus, hållplatser för kollektivtrafiken och trafikmärken.

Under år 2021 gjordes sammanlagt 162 460 ändringar och kompletteringar i Digiroad av kommunerna i Finland. Klart flest gjordes i Vasa, hela 11 850 stycken. På en bra andra plats kom Rovaniemi med 8 179 st och S:t Michel på tredje plats med 7 433 st.

Vasa involverade invånarna i insamlingen av trafikmärkesinformation genom massbaserad problemlösning.

– Ett aktuellt register över trafikmärken saknades i Vasa när den nya vägtrafiklagen trädde i kraft sommaren 2020. I och med detta gjordes en utredning om olika metoder för att få trafikmärkena inventerade så kostnadseffektivt och noggrant som möjligt. Crowdsorsa valdes ut som serviceproducent och största delen av trafikmärkena kartlades genom att tillämpa artificiell syn och massbaserad problemlösning för kommuninvånarna, berättar planeringschef Jyri Mursula.

Som hjälp användes stadens befintliga kartservice, med vilken varje märke kunde placeras på exakt rätt plats. För inventeringen av trafikmärken användes också gatuplanerna samt tidigare beslut om uppsättning av trafikmärken.

– Det här har inneburit ett stort arbete för oss och i praktiken fördes alla 11 850 märken in i systemet under en månads tid i oktober 2021. Därefter har vi lagt fokus på att förfina systemet samt lägga till helt nya märken, berättar Mursula.

Läs mera:

Kontakter

Jyri Mursula, Planeringschef
040 838 8005, jyri.mursula@vaasa.fi

Bilder

Bild: Mikael Matikainen
Bild: Mikael Matikainen
Ladda ned bild

Länkar

Om

Vaasan kaupunki - Vasa stad
Vaasan kaupunki - Vasa stad
PL / PB 3
65101 Vaasa

+358 6 325 1111http://www.vaasa.fi

I Vasa, Nordens energihuvudstad, är det lätt att vara lycklig. 

Följ Vaasan kaupunki - Vasa stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vaasan kaupunki - Vasa stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum