InvestEU: EIR:n ja Finnveran yhteistyö kanavoi 280 miljoonaa euroa suomalaisten pk-yritysten vihreän siirtymän, innovaatioiden ja digitalisaation vauhdittamiseen

Yhteistyön mahdollistaa InvestEU-ohjelma, jonka tavoitteena on käynnistää yli 372 miljardin euron lisäinvestoinnit vuosien 2021–2017 aikana.
Finnvera tuo kesäkuun 2023 alusta yritysten käyttöön ilmasto- ja ympäristölainan sekä digitalisaatio- ja innovaatiolainan, jotka on suunnattu ilmastonmuutoksen torjuntaan sekä vihreän siirtymän, digitalisaation ja energiamurroksen vauhdittamiseen. Uusilla lainatuotteilla mahdollistetaan erityisesti pk-yritysten investointeja siirtymässä vihreämpään ja digitalisempaan tulevaisuuteen. Ilmasto- ja ympäristölaina on tarkoitettu ilmastonmuutoksen hillitsemiseen tähtääviin investointeihin ja kiertotalouden hankkeisiin. Digitalisaatio- ja innovaatiolaina sopii esimerkiksi tuotekehitykseen, liiketoimintamallien ja toimitusketjujen digitalisoimiseen.
Yksittäiseen investointiin lainaa voi saada suunnitellusti enintään 2 miljoonaa euroa. Molemmilla lainatuotteilla on EIR:n 60 prosentin takaus, minkä ansiosta Finnvera ei vaadi pk- tai pieniltä midcap-yrityksiltä lisävakuuksia.
”Uusi kasvu- ja vientipotentiaali liittyvät entistä enemmän energiamurrokseen ja vihreään siirtymään, ja digitalisaatio on avain liiketoiminnan kehittämiseen ja uudistamiseen. Kannustamme yrityksiä tarttumaan näiltä sektoreilta nouseviin liiketoimintamahdollisuuksiin, ja uusien lainojen avulla madallamme yritysten kynnystä vauhdittaa investointeja”, sanoo Finnveran liiketoimintajohtaja Juuso Heinilä.
“Meillä on ilo jälleen tehdä yhteistyötä Finnveran kanssa. InvestEU-takauksen ansiosta yhteistyö tuo yli 800 suomalaisen yrityksen saataville rahoitusta paremmin ehdoin”, sanoo EIR:n toimitusjohtaja Marjut Falkstedt.
”Tällaiset toimet ovat ratkaisevan tärkeitä investointihankkeiden rahoittamiselle ja kasvutavoitteiden saavuttamiselle. Kun yritykset pyrkivät mukauttamaan liiketoimintamallejaan vihreämpään ja digitaalisempaan tulevaisuuteen, teemme mielellämme oman osamme tehdäksemme investoinneista saavutettavampia ja kannattavampia.”
Taloudesta vastaava EU-komissaari Paolo Gentiloni sanoi: ”InvestEU:lla on keskeinen rooli vihreää ja digitaalista siirtymää turvaavien kestävien investointien tukemisessa. Tämä sopimus mahdollistaa uudenlaista työllisyyttä Suomeen ja kiihdyttää maan siirtymää vihreämpään ja yhä digitaalisempaan talouteen. Olemme ylpeitä voidessamme tukea suomalaisia yrityksiä saavuttamaan tämän tavoitteen.”
Taustatiedot
Finnvera on Suomen valtion erityisrahoitusyhtiö ja virallinen vientitakuulaitos. Suomen valtio omistaa koko Finnveran osakekannan, ja sen luottoluokitus on Aa1/P-1 Moody’silta ja AA+/F1+ Fitchiltä. Finnvera perustettiin vuonna 1999 rahoittamaan pk-yrityksiä takauksilla ja lainoilla sekä takaamaan suomalaista vientiä. Tällä hetkellä Finnveralla on 365 työntekijää ja noin 24 400 asiakasta, ja Finnvera palvelee koko Suomea 15 toimipisteen verkostollaan. Lain mukaan Suomen valtio korvaa 50 % Finnveran kotimaan rahoituksen luotto- ja takaustappioista (pandemian vuoksi korvaustaso nostettiin väliaikaisesti 80 %:iin vuoden 2022 loppuun saakka). Finnveran taseen loppusumma oli 12,6 miljardia euroa vuoden 2022 lopussa. Finnvera myönsi kotimaan lainoja ja takauksia vuonna 2022 yhteensä 1,1 miljardia euroa.
Euroopan investointirahasto (EIR) kuuluu Euroopan investointipankkiryhmään (EIP-ryhmä). EIR tukee Euroopan pieniä ja keskisuuria yrityksiä parantamalla niiden rahoituksen saatavuutta. Se suunnittelee ja kehittää Euroopan pk-yrityksille suunnattua riski- ja kasvurahoitusta, takuujärjestelyjä ja mikrorahoitusinstrumentteja. EIR:n toiminta tukee EU:n poliittisia tavoitteita edistää muun muassa kilpailukykyä ja kasvua, innovointia ja digitalisaatiota, sosiaalista oikeudenmukaisuutta, osaamista ja inhimillistä pääomaa, ilmastotoimia ja ympäristön kestävyyttä.
Pitkäaikaista rahoitusta Euroopassa tarjoavalla InvestEU-ohjelmalla pyritään saamaan liikkeelle merkittäviä määriä julkista ja yksityistä rahoitusta, jolla tuetaan kestävää elpymistä. InvestEU-ohjelman avulla käynnistetään lisää investointeja, joilla edistetään EU:n tavoitteita, kuten EU:n vihreän kehityksen ohjelmaa, digitaalisaatiota ja pk-yritysten tukemista. InvestEU-ohjelma kokoaa yhteen lukuisat EU:n rahoitusvälineet. Ohjelmassa on kolme osaa: InvestEU-rahasto, InvestEU-neuvontakeskus ja InvestEU-hankeportaali. InvestEU-rahaston toiminta toteutetaan useiden rahoituskumppaneiden kautta. Kumppanit investoivat EU:n 26,2 miljardin euron talousarviotakauksen turvin hankkeisiin, joilla käynnistetään arviolta 372 miljardin euron arvosta lisäinvestointeja.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Mediakontaktit
EIR-ryhmä:
Kristiina Randmaa, puh.: +352 4379 72894 — k.randmaa@ext.eib.org
Press Office: +352 4379 21000 — press@eib.org
EU-komissio:
Flora Matthaes | flora.matthaes@ec.europa.eu | +32 229 83951
Finnvera:
Tiina Riippa, puh. +358 029 460 2865 — tiina.riippa@finnvera.fi
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Finnvera tarjoaa rahoitusta yritystoiminnan alkuun, kasvuun ja kansainvälistymiseen sekä viennin riskeiltä suojautumiseen. Vahvistamme suomalaisten yritysten toimintaedellytyksiä ja kilpailukykyä tarjoamalla lainoja, takauksia ja vienninrahoituspalveluja. Finnvera jakaa rahoitukseen sisältyvää riskiä muiden rahoittajien kanssa. Finnvera on valtion omistama erityisrahoittaja ja Suomen virallinen vientitakuulaitos Export Credit Agency (ECA). www.finnvera.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Finnvera Oyj
Turun telakan vaikuttavuus hankintaketjulleen merkittävä – Nostaa verkoston yritysten jalostusarvoa29.4.2025 12:17:41 EEST | Tiedote
Veturiyritysten merkitys oman alueensa ja toimialansa elinvoimalle on suuri. Meriklusterilla Meyer Turun telakan vaikutus heijastuu laajasti alihankintaverkostoon ja nostaa verkoston yritysten jalostusarvoa ja työllisyyttä. Telakan alihankkijoiden liikevaihdon kasvun arviointiin liittyy enemmän epävarmuutta. Tämä käy ilmi telakan hankinnoista tehdystä selvityksestä. Viennin rahoituksen kannalta merkittävä alus- ja telakkateollisuus on strategisesti tärkeä teollisuudenala, jonka rooli Suomessa on jälleen kiinnostuksen kohteena myös geopoliittisista syistä.
Finnvera: Trumpin tullishokki isoin pitkään aikaan, mutta paniikkimielialakin on vaarallista – Näin vientiyritys voi suojautua riskeiltä ja vaikutuksilta4.4.2025 13:30:09 EEST | Tiedote
Suomen vienti Yhdysvaltoihin voi laskea Donald Trumpin ilmoittamien tuontitullien takia 20 prosentilla, mikä voi tehdä loven bruttokansantuotteeseen lyhyellä aikavälillä. Vaikutukset ovat myös välillisiä ja voivat ulottua esimerkiksi toimitusketjujen tai ulkomaisille ostajille kasautuvien vaikeuksien kautta suomalaiseen vientiyritykseen asti. Toisaalta pk-yritysten näkymät kotimaassa ovat piristyneet ja rahoituksen kysyntä kasvussa, mikä tukee talouden näkymiä. Myös vientiyrityksille on aukeamassa vaihtoehtoja Euroopasta ja uusilta markkinoilta, muistuttaa Finnveran toimitusjohtaja Juuso Heinilä.
Finnveran omistajanvaihdoskatsaus 1–12/2024: Talouden epävarmuus jarrutti yrityskauppoja18.3.2025 09:00:05 EET | Tiedote
Finnveran rahoittamien omistajanvaihdosten määrä oli alhaisimmalla tasollaan vuosiin. Finnvera myönsi rahoitusta omistajanvaihdoksiin vuonna 2024 yhteensä 105 miljoonaa euroa. Maakunnista jyrkin pudotus oli Uudellamaalla, jossa vuosi 2024 oli omistajanvaihdoksissa poikkeuksellisen hiljainen.
Itä-Suomen aluekatsaus 1–12/2024: Finnveran rahoitus notkahti Itä-Suomen alueella – rahoitus omistajanvaihdoksiin kasvoi13.3.2025 09:29:32 EET | Tiedote
Finnveran Itä-Suomen alueen yrityksille myöntämän rahoituksen kasvu taittui vuonna 2024 ja laski vuoden 2022 tasolle. Suomen alavireinen talous, vientimarkkinoiden heikot näkymät ja geopoliittinen epävarmuus vaikuttivat alueen pk- ja midcap-yritysten rahoituskysynnän varovaisuuteen. Vaikka talouden pohjakosketuksen uskotaan olevan jo takana päin, ei Itä-Suomessa yritysten investoinnit eikä rahoituksen kysyntä kääntynyt vielä vuoden 2024 lopulla kasvuun. Itä-Suomen maakunnista vain Pohjois-Savossa Finnveran rahoituksen myöntäminen kasvoi edellisvuodesta. Muissa Itä-Suomen maakunnissa myönnetyn rahoituksen volyymit laskivat.
Sisä-Suomen aluekatsaus 1–12/2024: Finnveran osarahoittamat investoinnit laskivat selvästi alueen suurissa maakunnissa Pirkanmaalla ja Päijät-Hämeessä – Kanta-Hämeessä investointirahoitus kasvoi hieman12.3.2025 09:15:00 EET | Tiedote
Finnvera myönsi vuonna 2024 rahoitusta Pirkanmaalle, Kanta-Hämeeseen ja Päijät-Hämeeseen yhteensä 154 miljoonaa euroa (155). Talouden epävarmuuden tuoma varovaisuus näkyy erityisesti Finnveran yhteistyössä muiden rahoittajien kanssa järjestämän investointirahoituksen voimakkaana laskuna edellisvuodesta alueen suurissa maakunnissa Pirkanmaalla ja Päijät-Hämeessä. Kanta-Hämeessä investointien rahoitus hieman kasvoi, vaikka kokonaisrahoitus laski. Talouden alavireestä kertoo se, että myös rahoitettujen yrityskauppojen määrä laski maakunnissa viidenneksen edellisvuoden tasosta. Talouden voimakkaampi kasvukäänne alueella näyttää siirtyvän vuoden 2025 loppupuolelle. Vireillä olevia rahoitushankkeita on Sisä-Suomen maakunnissa vähemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme