IQM Finland Oy

IQM laajentaa toimintaansa Saksaan rakentaakseen uudenlaisen kvanttilaitteiston ja ohjelmistokehityksen yhteistyömallin

Jaa

Arvostettu kvanttiasiantuntija on valjastettu vetämään Saksan toimintaa.

ESPOO, Suomi, 11.3.2020 – IQM Finland Oy (IQM), ilmoitti tänään perustavansa tytäryhtiön Müncheniin, Saksaan ja on nimittänyt maineikkaan kvanttiasiantuntijan, professori Enrique Solanon, IQM Germanyn toimitusjohtajaksi. IQM on Aalto-yliopistosta ja Teknologian tutkimuskeskus VTT:stä lähtöisin oleva nouseva laitteistovalmistaja, joka on erikoistunut valmistamaan skaalautuvia ja erittäin nopeita kvanttitietokoneita. Talouselämä listasi yrityksen viime perjantaina Suomen kymmenen lupaavimman startupin joukkoon.

Uuden yrityksen tarkoitus on hyödyntää paikallista kvanttiasiantuntemusta ja luoda yhteistyömalli, joka vahvistaa kvanttilaitteistojen vuorovaikutusta ohjelmistokehityksen kanssa. Tarkoitus on optimoida kvanttiprosessoreita niiden varhaisessa kehityksessä ja parantaa kvanttioperaatiota, kubittien kytkentätiheyttä ja muita teknisiä vaatimuksia skaalautuvaan kvanttilaskentaan. Uudella yhteistyömallilla IQM aikoo yhdessä nykyisten sekä uusien ohjelmistokumppaneiden kanssa tuoda lähemmäksi kvanttihyödyn aikaa räätälöimällä ratkaisuja tiettyihin ongelmiin.

”München oli ilmeinen sijainti uudelle tuotantolaitokselle”, sanoo IQM:n toimitusjohtaja, tohtori Jan Goetz. ”Saksalle sekä erityisesti Baijerille, kvanttitietokoneen rakentaminen on kansallinen prioriteetti. Tämä strateginen valinta on tuottanut kvantti-innovaatioiden ekosysteemin, jonka sidosryhmät koostuvat teollisuus-, korkeakoulu- ja rahoitusyhteisöistä, jotka ovat yhdessä keskittyneet edistämään eurooppalaista kvanttilaskennan edelläkävijyyttä.”

Uusi tutkimus- ja kehityslaitos merkitsee IQM:n ensimmäistä laajentumista Suomen ulkopuolelle. Yritys on viime heinäkuun perustamisestaan lähtien kasvattanut nopeasti infrastruktuuriaan tuottaakseen skaalautuvia kvanttilaitteita tehokkaasti. IQM:n Espoon laboratoriossa tuotetaan kvanttiprosessoreita kiekkotasolla jo viikoittain. Laitteiden suorituskykyä, toimintavarmuutta, tarkkuutta, laatua sekä muita käytännön sovelluskohteiden vaatimuksia testataan paikan päällä. Nopea sykli prosessorien tuotannon ja testauksista saatavan palautteen välillä mahdollistaa IQM:n valmistusprosessin jatkuvan laaduntarkkailun sekä valmiuden parantaa laitteita jatkuvasti.

IQM:n asiantuntijatiimit puskevat tuotekehitystä eteenpäin neljällä ydinalueella: valmistus, skaalautuva elektroniikka, ohjelmistot ja systeemi-integraatio. Münchenin uusi tiimi laajentaa spektriä suunnittelemalla räätälöityjä kvanttiprosessoreja ratkaisemaan tehokkaasti algoritmeja, jotka voisivat tuoda kvanttihyötyä lähitulevaisuudessa. He keskittyvät erityisesti henkisen pääoman tuotantoon. IQM:n kolmesta tusinasta työntekijästä 25:llä on tohtorin tutkinto, joista lähes kaikki on fysiikasta ja erityisesti kvanttilaskennasta.

Perulais-Espanjalainen professori Solano on kansainvälisesti kuuluisa kvanttilaskennan, kvanttisimuloinnin, kvanttitekoälyn sekä muun kvanttiteknologian asiantuntija. IQM:n Saksan toimintojen johtajana hän tuo lisää painoarvoa yrityksen monikansalliselle tiimille johtamiskokemuksellaan akateemisesta maailmasta ja teollisuudesta. Hän on aiemmin toiminut professorina ja kvanttitekoälyyn keskittyvän QuArtist-yksikön johtajana Shanghain yliopistossa sekä kvanttilaskennan ja -teknologian keskuksessa Bilbaon yliopistossa Espanjassa.

”Tämä laitteisto- ja ohjelmistokehityksen yhteistyömalli on poikkeuksellinen ja jännittävä”, sanoo Solano. ”Se antaa meille mahdollisuuden optimoida seuraavan sukupolven prosessoriarkkitehtuuria juuri tietynlaisia sovelluksia ja toteutuksia varten, sekä toteuttaa kvanttilaskennan algoritmeja perinteisille teollisuudenaloille ympäri Eurooppaa. Näitä ovat esimerkiksi talousmallinnus ja ennusteet autoteollisuuteen, uusien lääkkeiden mallintaminen, materiaalisuunnittelu, aerodynamiikka, ydinreaktiot, biologiset systeemit, älykkäät laitteet sekä sovelluskohteet älykkäitä kaupunkeja varten. Olen innoissani siitä, että pääsen mukaan tähän yritykseen.”

Professori Mikko Möttönen, IQM:n perustaja sekä tutkimusjohtaja lisää: ”Olen pitkään ihaillut Enriquen kykyä ratkaista äärimmäisen vaikeita teoreettisia ongelmia, jotka ovat hyödyllisiä käytännössä. Hän onkin jo rakentamassa asiantuntijaryhmää IQM:lle, joka lisää ymmärrystämme suunnitella kvanttialgoritmeja esimerkiksi rahoitusmallinnuksen sovelluskohteita varten. Tämän avulla voimme nopeasti optimoida laitteistomme uusille keksinnöille, joita ohjelmistokumppanimme tuottavat. Hän on loistava lisä IQM:n tiimiin!”

Yhteyshenkilöt

Mikko Möttönen, Chief Scientist, IQM; email: mikko@meetiqm.com; +358 505 940 950 (englanti & suomi)
Jan Goetz, CEO IQM; email: jan@meetiqm.com; +358 505 666 483 (englanti & saksa)
Enrique Solano, CEO IQM Germany; email: enrique.solano@meetiqm.com; +49 151 7217 3120 (englanti & espanja)

Lisämateriaalipyynnöt: henrikki@meetiqm.com

Kuvat

Yksi IQM:n kvanttitietokoneista Espoon pääkonttorilla.
Yksi IQM:n kvanttitietokoneista Espoon pääkonttorilla.
Lataa
Enrique Solano
Enrique Solano
Lataa

Tietoja julkaisijasta

IQM Finland Oy
IQM Finland Oy
Vaisalantie 6 C
02130 Espoo

http://www.meetiqm.com

IQM tähtää mullistaviin edistysaskeliin kvanttitietokoneiden alalla. Startup-yritys kehittää teknologiajärjestelmiä, jotka mahdollistavat maailman ensimmäisen skaalautuvan kvanttitietokoneen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta IQM Finland Oy