Pirkanmaan ELY-keskus

Iso-Längelmävedellä ja Iso-Tarjannevedellä vedenkorkeudet lähes huipussaan - säännöstellyistä järvistä Näsijärven, Pyhäjärven ja Vanajaveden vedenpinnat nousevat vielä kesäkuussa

Jaa
Pirkanmaan suurilla luonnontilaisilla järvillä vedenkorkeudet ovat jo lähes huipussaan ja lähtevät viimeistään toukokuun puolessa välissä laskuun. Pienemmillä järvillä huippu on pääasiassa ohitettu ja vedenpinnat ovat jo siirtyneet kesäiseen laskusuuntaansa. Säännöstellyissä järvissä vedenkorkeuden nousu jatkuu toukokuun ajan. Kauvatsanreitillä vettä juoksutetaan poikkeusluvan turvin.
21.4.2021 otettu kuva Muroleenkosken yläpuoliselta reitiltä, jossa vedenkorkeus jatkaa nousuaan lähiviikkoina (Kuva: Sami Moilanen).
21.4.2021 otettu kuva Muroleenkosken yläpuoliselta reitiltä, jossa vedenkorkeus jatkaa nousuaan lähiviikkoina (Kuva: Sami Moilanen).

Luminen vuosi näkyy vedenkorkeuksissa

Tänä vuonna Pirkanmaalla lumikertymä oli keskimääräinen ja paikoin keskimääräistä suurempi, kun kahtena edellisenä vuonna lunta oli selvästi vähemmän. Tänä keväänä lumi suli nopeasti, mikä näkyi etenkin pienempien järvien nopeana tulvahuipun saavuttamisena. Pirkanmaan suurissa luonnontilaisissa järvissä, Iso-Längelmävedellä ja Iso-Tarjannevedellä, vedenkorkeuden nousu on pysähtymässä lähiviikkojen aikana ja vedenpinnat ovat lähdössä vähitellen laskuun. Näissä järvissä ollaan saavuttamassa hieman keskimääräistä suurempi tulvahuippu, mutta tulvavahinkoja tuskin syntyy.

Maaperä on tällä hetkellä edelleen märkää, minkä vuoksi mahdolliset sateet valuvat nopeasti maastosta vesistöihin. Sateet voivat nostaa järvien vedenkorkeuksia selvästi nykyistä korkeammalle.

- Kun kasvukausi lähtee kunnolla käyntiin ja puihin kasvaa lehti, maaperä alkaa kuivua. Lämpenevien säiden myötä haihdunta vesistä ja kasvillisuudesta lisääntyy, jolloin vesien valuminen maastosta järviin ja jokiin vähenee. Tästä syystä kesäkaudella vedenkorkeudet taipuvat laskusuuntaan, kertoo Pirkanmaan ELY-keskuksen johtava vesitalousasiantuntija Diar Isid.

Säännöstellyissä järvissä vedenkorkeudet jatkavat nousuaan kesäkuulle saakka

Maakunnan suurimpien säännösteltävien järvien, Näsijärven, Pyhäjärven, Vanajaveden ja Kyrösjärven, vedenkorkeuksia laskettiin helmi-maaliskuun ajan kevättulviin varautumiseksi. Vedenkorkeudet ovat nousseet alimmasta tasostaan useita kymmeniä senttejä huhtikuun aikana. Toukokuussa järvien vedenkorkeudet nousevat edelleen, mutta huhtikuuta hitaammin. Tyypillisesti vedenkorkeudet ovat suurimmillaan kesäkuun puolessa välissä.

Taulukossa on esitetty Pirkanmaan säännösteltyjen ja luonnontilaisten järvien havaittuja vedenkorkeuksia 27.4.2021. Säännösteltyjen järvien yhteydessä esitetään säännöstelyä hoitava toimija. Vedenkorkeuden yhteydessä on esitetty suluissa vedenkorkeuden erotus (m) vuosien 1970–2020 keskimääräiseen arvoon kyseisenä päivänä. Arvot on esitetty N2000-korkeusjärjestelmässä.

Järvi

27.4.2021

Näsijärvi, Tampere (s, Tampereen sähkölaitos Oy)

95,38 (+0,27)

Pyhäjärvi, Näppilä (s, UPM Energy Oy)

77,33 (+0,08)

Vanajavesi, Toijala (s, Pirkanmaan ELY-keskus)

79,60 (+0,07)

Kyrösjärvi (s, Kyröskosken Voima Oy)

83,90 (+0,19)

Kukkia, Pälkäne (lt)

87,26 (+0,28)

Längelmävesi, Kaivanto (lt)

84,78 (+0,22)

Keurusselkä (lt), Mänttä

106,51 (+0,53)

Kitusjärvi, Virrat (lt)

117,00 (+0,19)

Tarjannevesi, Visuvesi (lt)

96,98 (+0,41)

Toisvesi (lt)

99,12 (+0,50)

s = säännöstelty, lt = luonnontilainen

Mouhijärven ja Kiikoisjärven (Sastamala) säännöstelylupaan saatu poikkeamismahdollisuus

Mouhijärven ja Kiikoisjärven voimassa olevat säännöstelyluvat ovat osoittautuneet haasteelliseksi toteuttaa eri osapuolia tyydyttävällä tavalla mm. ilmastonmuutoksen ja alueen ominaispiirteiden säännöstelylle aiheuttamien haasteiden takia. Tästä syystä säännöstelylupiin valmistellaan parhaillaan pysyvää muutosta, jolla voidaan tarvittaessa jättää tekemättä pakollinen vedenkorkeuden alentaminen ennen kevättulvaa ja siten mahdollistaa joustavaa juoksutuksen säätelyä kulloinkin vallitsevien vesitilanteiden mukaan. Samassa yhteydessä haetaan lupa kalateiden rakentamiseksi nykyisten patojen yhteyteen, jolla vähennetään merkittävästi kalannousuesteitä Kauvatsanreitillä. Säännöstelyluvan haltijana toimii Pirkanmaan ELY-keskus valtion edustajana ja säännöstelyä hoitavat paikalliset järjestely-yhtiöt.

Lue lisää:

Lisätietoja:

  • johtava vesitalousasiantuntija Diar Isid, p. 0295 036 188
  • vesitalousasiantuntija Niko Nurhonen, p. 0295 036 103
  • vesitalousasiantuntija Sami Moilanen, p. 0295 036 358
  • www.twitter.com/pirvesi (vesiasiat Pirkanmaalla)
  • www.twitter.com/pirkanmaanely (Pirkanmaan ELY-keskus)

Avainsanat

Kuvat

21.4.2021 otettu kuva Muroleenkosken yläpuoliselta reitiltä, jossa vedenkorkeus jatkaa nousuaan lähiviikkoina (Kuva: Sami Moilanen).
21.4.2021 otettu kuva Muroleenkosken yläpuoliselta reitiltä, jossa vedenkorkeus jatkaa nousuaan lähiviikkoina (Kuva: Sami Moilanen).
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Pirkanmaan ELY-keskus
Pirkanmaan ELY-keskus
Yliopistonkatu 38, PL 297
33101 Tampere

https://www.ely-keskus.fi/pirkanmaa

Huolehdimme sujuvasta arjesta; teiden rakentamisesta ja niiden kunnosta, ympäristön tilasta ja suojelusta sekä yritysten tukemisesta. Maakunnan kehittäjänä ja rahoituksen myöntäjänä teemme ELY-keskuksessa päivittäin työtä kestävän tulevaisuuden ja Pirkanmaan parhaaksi. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye