Gynekologinen potilasjärjestö Korento ry

Iso osa PCOS:n kanssa elävistä jää yhä ilman diagnoosia

Jaa
Valtakunnallista PCOS-viikkoa vietetään 6.–12.9.2021. Teemaviikon tavoitteena on lisätä PCOS:n tunnettuutta, jotta mahdollisimman moni osaisi hakeutua oireiden perusteella hoitoon.

Liiallista karvoitusta kasvoissa tai alavatsassa. Aknea, painon kertymistä keskivartaloon. Pitkä, epäsäännöllinen kuukautiskierto. Lapsitoiveen myötä herää huoli: onko ovulaatiota lainkaan, kun kierrossa on niin paljon häiriöitä? Vasta lapsettomuustutkimuksissa selviää, että jo nuoresta huolta, häpeää ja hämmennystä herättäneiden oireiden taustalla on PCOS, munasarjojen monirakkulaoireyhtymä.

Tämä on yksi mahdollinen tie PCOS-diagnoosiin. Vaikka PCOS on naisten yleisin hormonihäiriö, se tunnistetaan yhä huonosti, ja suurin osa PCOS:n kanssa elävistä 200 000:sta ei koskaan saa diagnoosia. Oireet voivat kuitenkin vaikuttaa voimakkaasti jokapäiväiseen elämään.

PCOS:n oireisto on hyvin moninainen. Selkeästi näkyvien oireiden kuten liiallisen karvoituksen, aknen tai kuukautiskierron häiriöiden lisäksi PCOS:ään liittyy kohonnut riski sairastua 2 tyypin diabetekseen, metaboliseen oireyhtymään sekä sydän- ja verisuonisairauksiin. PCOS:ään on havaittu liittyvän myös mielenterveydellisiä haasteita. Yleistynyt ahdistuneisuushäiriö ja masennusoireet sekä syömishäiriöt ovat yleisempiä PCOS-potilailla kuin muulla väestöllä. Kuukautiskierron häiriöt kertovat ongelmista munasolujen kypsymisessä tai ovulaation puuttumisesta, mutta hedelmöityshoitojen avulla ennuste vähintään yhden lapsen saamiselle on PCOS:n kanssa elävillä yhtä hyvä kuin muillakin. Onkin tärkeää hoitaa PCOS:ää myös muutoin kuin vain lapsettomuusongelmana.

Gynekologinen potilasjärjestö Korento ry:n 6.–12.9.2021 järjestämällä PCOS-teemaviikolla on tarjolla sekä asiantuntijatietoa että matalan kynnyksen vertaistukea. Tiistaina 7.9. Professori, synnytys- ja naistentautien ja lisääntymislääketieteen erikoislääkäri Terhi T. Piltonen luennoi Korennon Fb-livessä klo 16:15–17:15 aiheesta “Lisääkö PCOS sairauskuormaa”. Teemaviikon ohjelma löytyy kokonaisuudessaan korento.fi/toimintaa/teemaviikot/pcos.

Kauttamme voi mielellään pyytää haastateltavia kertomaan kokemuksistaan PCOS:stä.

Yhteyshenkilöt

Yhteystiedot:


Elina Purho
toiminnanjohtaja
elina.purho@korento.fi
p. 050 372 4453

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Gynekologinen potilasjärjestö Korento ry
Gynekologinen potilasjärjestö Korento ry
Näsilinnankatu 22 a 20, 4krs.
33210 Tampere

https://korento.fi

Gynekologinen potilasjärjestö Korento ry

Korento ry toimii endometrioosin, adenomyoosin, PCOS:n ja vulvodynian kanssa elävien tukena ja edunvalvojana. PCOS-viikon lisäksi Korento järjestää Vulvodyniaviikon marraskuussa ja Endometrioosiviikon maaliskuussa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Gynekologinen potilasjärjestö Korento ry

Intiimi vulvan alueen kipu vaikuttaa elämään kokonaisvaltaisesti3.11.2022 15:56:25 EET | Tiedote

Gynekologinen potilasjärjestö Korento ry järjestää 7.–13.11.2022 valtakunnallisen tietoisuuden lisäämiseen keskittyvän Vulvodyniaviikon. Vaikka vulvan alueen kivusta kärsiviä on Suomessa jopa 200 000, vulvodynia tunnetaan yhä huonosti. Teemaviikon aikana nostetaan esiin intiimiin kipuun liittyviä moninaisia vaikutuksia, kannustetaan hakeutumaan rohkeasti hoitoon ja puhumaan avoimesti gynekologisesta oireyhtymästä.

PCOS on muutakin kuin munasarjojen monirakkulaisuutta30.8.2022 14:29:23 EEST | Tiedote

Gynekologinen potilasjärjestö Korento ry järjestää vuoden 2022 kansallisen PCOS-viikon 5.-11.9.2022. Teemaviikon aikana lisäämme tietoisuutta munasarjojen monirakkulaoireyhtymä PCOS:stä ja rohkaisemme jokaista, jota oireyhtymä koskettaa, puhumaan asiasta avoimesti ja ilman häpeää. Teemaviikon aikana jaetaan tietoa oireyhtymästä ja sen oireista, jotta jokainen saisi tarvitsemaansa hoitoa. Teemaviikon aikana järjestetään useita erilaisia verkkotapahtumia.

Endometrioosin moninaiset vaikutukset näkyvät myös työelämässä15.3.2022 12:12:46 EET | Tiedote

Gynekologinen potilasjärjestö Korento ry järjestää valtakunnallisen Endometrioosiviikon 21.-27.3.2022. Teemaviikon tavoitteena on rohkaista jokaista puhumaan avoimesti ja ilman häpeää gynekologisen sairauden ja sen oireiden kanssa elämisestä. Endometrioosi on yleinen sairaus, jonka kanssa elää noin 200 000 suomalaista. Yleisyydestään huolimatta sairauteen ja sen hoitoon liittyy kuitenkin monia haasteita ja diagnoosiviive on edelleen 6–9 vuotta. Sairaus voi vaikuttaa sen kanssa elävän arkeen monin eri tavoin ja myös työelämään liittyvät vaikutukset voivat olla suuria. Teemaviikon aikana jaetaan tietoa sairaudesta ja sen oireista, jotta jokainen osaisi hakeutua ajoissa hoitoon ja oireet saataisiin hallintaan mahdollisimman nopeasti. Teemaviikon aikana järjestetään useita, pääasiassa verkossa olevia tapahtumia.

Potilasjärjestön kehittämä mobiilisovellus lisää ymmärrystä kuukautiskiertoon liittyvien oireiden moninaisuudesta17.4.2020 12:09:43 EEST | Tiedote

Gynekologinen potilasjärjestö Korento ry on julkaissut uuden version kuukautisten ja kuukautisoireiden seurantaan tarkoitetusta Moona Oirepäiväkirja -mobiilisovelluksesta. Moona Oirepäiväkirjan on kehittänyt voittoa tavoittelematon kolmannella sektorilla toimiva järjestö ja tästä syystä sovellus pystytään tarjoamaan käyttäjille ilmaiseksi, ilman mainoksia. Korento ry:n tavoitteena on vastuullisen kuukautispuheen ja avoimen gynekologisen puheen lisääminen sekä gynekologisten sairauksien ja oireyhtymien kanssa elävien hyvinvoinnin ja edunvalvonnan parantaminen. Moona Oirepäiväkirja on kehitetty työkaluksi kaikille, jotka haluavat tutustua omaan kehoonsa ja kuukautiskiertoonsa.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye