Säteilyturvakeskus (STUK)

Isotooppitutkimusten määrät ennallaan, hoitomäärät kasvussa

Jaa
Suomessa tehtiin vuonna 2021 noin 43 000 radioaktiivisten aineiden käyttöön perustuvaa isotooppitutkimusta ja annettiin lähes 3 000 isotooppihoitoa. Säteilyturvakeskus selvitti hoitojen ja tutkimuksien määrän sekä millaisia säteilyannoksia niistä koitui.
Isotooppitutkimusten määriä on Suomessa seurattu vuodesta 1975. Vuonna 2021 tutkimuksia tehtiin 43269.
Isotooppitutkimusten määriä on Suomessa seurattu vuodesta 1975. Vuonna 2021 tutkimuksia tehtiin 43269.

Säteilyturvakeskuksen (STUK) helmikuussa 2023 julkaisemassa "Isotooppitutkimukset ja -hoidot Suomessa vuonna 2021" -raportissa esitetään tutkimusten, hoitojen ja isotooppikuvantamislaitteiden lukumäärät, sekä arvioidaan tutkimuksista aikuisille aiheutunut säteilyaltistus.

Raportin tekijä, tarkastaja Iida Kuurne kertoo, että raportissa selvitettiin vuonna 2021 tehtyjen isotooppitutkimusten keskimääräinen säteilyannos ja vaikutus suomalaisten yhteiseen yhteenlaskettuun säteilyannokseen.

Iida Kuurneen mukaan tulokset osoittavat, että suomalaisten saamasta säteilyannoksesta vain pieni osa aiheutuu isotooppitutkimuksista. Yksittäinen isotooppitutkimukseen osallistuva aikuinen saa keskimäärin 3,4 millisievertin (mSv) annoksen radiolääkkeistä ja 2,1 mSv annoksen TT-kuvauksesta (tietokonetomografiakuvauksesta), mikäli se tehdään isotooppitutkimuksen ohessa.

Kun isotooppitutkimuksista aiheutuva säteilyaltistus jaetaan kaikkien suomalaisten kesken, on säteilyannos alle 0,05 mSv asukasta kohti vuodessa. Annoksen suuruus on hieman kasvanut viimeisen kymmenen vuoden aikana. Kasvu johtuu lisääntyneistä TT-kuvauksista. Suomalaisten saama keskimääräinen säteilyannos vuodessa on 5,9 millisievertiä. Yli viisi millisievertiä on peräisin luonnon radioaktiivisista aineista, pääasiassa radonista.

Isotooppitutkimusten kokonaislukumäärät ovat pysyneet tasaisina viimeiset kaksikymmentä vuotta. Yleisimmät isotooppitutkimukset olivat kasvainten kuvantaminen, luuston ja pehmytosien tutkimukset sekä verenkiertoelimistön tutkimukset. Eniten käytetyt radioaktiiviset aineet kuvantamisessa olivat teknetium-99m, fluori-18 ja jodi-123. 

Isotooppihoitojen määrä on kasvanut joka vuosi viimeisen kymmenen vuoden aikana. Vuoteen 2009 verrattuna hoitoja annettiin 58 % enemmän vuonna 2021. Yleisimmät isotooppihoidot ovat kilpirauhasen liikatoiminnan ja syövän hoito. Isotooppihoitojen määrän kasvu johtuu uuden tyyppisistä hoidoista, joissa käytetään muun muassa lutetium-177:ää eturauhassyövän hoitoon. Eniten käytetyt radioaktiiviset aineet isotooppihoidoissa olivat jodi-131, lutetium-177 ja radium-223.

Isotooppihoidoissa, kuten muissakin sädehoidoissa säteilyä täytyy käyttää riittävästi hoitovaikutuksen saamiseksi. Kansainvälinen käytäntö on, ettei sädehoidoista aiheutuvaa altistusta oteta huomioon, kun lasketaan kansalaisten kokonaisaltistus.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tarkastaja Iida Kuurne, puh. (09) 759 88 2626
Ylitarkastaja Sampsa Kaijaluoto, puh. (09) 759 88 2542
Mediapalvelu, puh. 010 850 4761

Kuvat

Isotooppitutkimusten määriä on Suomessa seurattu vuodesta 1975. Vuonna 2021 tutkimuksia tehtiin 43269.
Isotooppitutkimusten määriä on Suomessa seurattu vuodesta 1975. Vuonna 2021 tutkimuksia tehtiin 43269.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Säteilyturvakeskus (STUK)
Säteilyturvakeskus (STUK)
Jokiniemenkuja 1
01370 Vantaa

Mediapalvelu: 010 850 4761http://www.stuk.fi

Säteilyturvakeskus (STUK) on säteily- ja ydinturvallisuutta valvova viranomainen. Tehtävämme on ihmisten, yhteiskunnan, ympäristön ja tulevien sukupolvien suojelu säteilyn haitallisilta vaikutuksilta. STUKissa oli vuoden 2022 alussa yhteensä 336 työntekijää.


Strålsäkerhetscentralen (STUK) är en myndighet som övervakar strål- och kärnsäkerheten. Vårt uppdrag är att skydda människorna, samhället, miljön och de framtida generationerna för strålningens skadliga konsekvenser. I början av 2022 hade STUK sammanlagt 336 anställda.

Radiation and Nuclear Safety Authority (STUK) supervises radiation and nuclear safety in Finland. Our mission is to protect people, society, the environment and future generations from the detrimental effects of radiation. At the beginning of 2022 STUK had 336 employees.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Säteilyturvakeskus (STUK)

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye