Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Itä-Helsingin rantareitille uusia palvelukokeiluja

Jaa

Helsingin opastettu rantareitti laajenee seuraavaksi Itä-Helsinkiin. Opastuksen lisäksi kaupunki mahdollistaa reitin varrelle uusia, aiempaa kokeiluluonteisempia palveluja kuten saunalauttoja ja kesäkahviloita.

Vuosaaren rantamaisema. Kuva: Tomi Sirola.
Vuosaaren rantamaisema. Kuva: Tomi Sirola.

Viime keväästä lähtien ihmiset ovat liikkuneet erityisesti omien asuinalueidensa virkistysalueilla, mikä on tuonut rannoillekin lisää mahdollisia asiakkaita. ”Helsinki haluaa vastata lisääntyneeseen kysyntään mahdollistamalla uusien palveluiden syntyä”, kertoo hankkeen asiantuntija Meri Louekari. Poikkeusaikana on noussut tarve tarjota mahdollisuuksia erityisesti kokeilevalle ja väliaikaiselle toiminnalle, jotta voidaan tukea yrittäjiä ja palveluntarjontaa. Kaupunki on viime kesän aikana kartoittanut uusien palveluiden paikkoja Itä-Helsingin rantareitin varrelta.

Itä-Helsingin rannoille kelluva saunakahvila tai lentopallokenttä

Asiantuntijayhteistyössä valikoitui Itä-Helsingistä viisi kartoitettavaa aluetta – Kipparlahti, Iso-Sarvasto, Strömsinlahti, Vartiokylänlahti sekä Aurinkolahti, Pikku Kallahti ja Iso Kallahti. Kartoituskohteista rajattiin lähes 50 tarkempaa aluetta, joihin uusia palveluita voisi sijoittaa. Kohteet on koottu Helsingin karttapalveluun.

”Esimerkiksi Kippalahteen olisi mahdollista sijoittaa talviuintipaikka ja sauna. Strömsinlahteen melontakeskus ja ruokarekka – Laajasalon Iso-Sarvastoon sopisi puolestaan minigolf-rata. Mobiilin rantasaunan paikka löytyisi Marjaniemen uimarannalta ja pysyvän venehuoltamon ja veneilytarvikekaupan voisi pystyttää Aurinkolahden Mustalahden poukamaan”, kuvailee kartoituksen tiedot koonnut Tomi Sirola.

Yrittäjille selkeää tietoa ranta-alueiden palvelupaikoista

Itä-Helsingin rantareitin potentiaalia ei ole palveluiden osalta täysin hyödynnetty – uusille palveluille olisi tilausta. Tarkoitus on helpottaa uusien palveluntarjoajien alkusuunnittelua sekä tarjota selkeää tietoa yrittäjille ja muille kaupungin ranta-alueilla toimimisesta kiinnostuneille. Uusien palveluiden suunnittelu ja paikkojen valitseminen helpottuu perusteellisten taustatietojen ja reunaehtojen kartoittamisen kautta.

Yritysyhteistyössä on huomattu suurta kysyntää paikoille, joissa voi toteuttaa kokeellisia palveluita nopealla aikataululla – yrittäjät voisivat tarjota uusia palveluita jo ensi kesänä. Erityisesti on pyritty löytämään paikkoja, joissa voisi olla pysyvän toiminnan ohella myös matalalla kynnyksellä toteutettuja kokeilevampia ja väliaikaisiakin toimintoja. Pysyvien toimintojen paikkoja löytyy myös.

Itä-Helsingin rantareitin uusien palveluiden kartoitus on toteutettu osana Helsingin merellistä strategiaa, jonka tavoitteena on kehittää Helsingin merellisyyttä ja merellisiä palveluita. Aineisto toimii syventävänä jatkeena vuoden 2019 Uusien toimintojen paikat Helsingin rantareitillä – kartoitukselle.

Helsingin kaupungin merellinen strategia antaa saariston ja ranta-alueiden tarjonnan ja vetovoiman kehittämiselle suuntaviivat vuoteen 2030 asti. Tavoitteena on parantaa merellisiä palveluja ja kohteiden saavutettavuutta, edistää merellisiä tapahtumia sekä jatkaa lähisaariston avaamista virkistyskäyttöön.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Helsingin kaupunkiympäristön toimiala:

Meri Louekari
johtava asiantuntija
p. 09 310 37375
meri.louekari@hel.fi

Anri Linden
yksikön päällikkö
itäinen asemakaavoitus
p. 09 310 37352
anri.linden@hel.fi

Kuvat

Vuosaaren rantamaisema. Kuva: Tomi Sirola.
Vuosaaren rantamaisema. Kuva: Tomi Sirola.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Rakennusten ja yleisten alueiden jaoston päätöstiedote 2.12.20212.12.2021 18:44:14 EET | Tiedote

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto kokoontui torstaina 2.12.2021. Kokouksen päätöstiedote (yhteenveto tehdyistä päätöksistä) on julkaistu kaupungin verkkosivuilla: Päätöstiedote » Päätöstiedote näkyy verkkosivuilla siihen asti kun kokouksen pöytäkirja julkaistaan. Pöytäkirja korvaa valmistuttuaan päätöstiedotteen. Rakennusten ja yleisten alueiden jaoston seuraava kokous on torstaina 16.12.2021.

Tammasaarenlaiturille ideoitu kelluvia kerrostaloja – kaupunkilaisilta pyydetään näkemyksiä suunnitelmaan30.11.2021 08:50:33 EET | Tiedote

Ruoholahden länsiosaan, Tammasaarenlaiturin alueelle ehdotetaan merenpäällisiä asuntoja, joista osa on kelluvissa kerrostaloissa. Kyseessä on uusi asumismuoto Helsingissä, johon Floating Flats Oy hakee kaupungilta kehittämisvarausta. Ennen varauksen hyväksymistä kaupunkilaisilla pyydetään näkemyksiä suunnitelmasta Kerro kantasi –palvelussa 19. joulukuuta mennessä.

Pohjoisbaanasta sujuva pyöräliikenteen pääyhteys Käpylästä Vantaalle asti29.11.2021 16:07:45 EET | Tiedote

Helsingin kaupunki laatii parhaillaan yleissuunnitelmaa pyöräliikenteen pääreitille junaradan varteen Käpylän ja Vantaan rajan välille, yhteensä noin 9 kilometrin matkalle. Tätä tulevaa pyöräilyn pääreittiä kutsutaan Pohjoisbaanaksi. Yleissuunnitelmassa määritetään Pohjoisbaanan linjaus, suunnitteluratkaisut ja arvioidaan toteutuskustannukset. Tavoitteena on sujuva ja laadukas pyöräliikenteen pääyhteys. Kaupunkilaisilta toivotaan mielipiteitä karttakyselyyn mm. eri reittivaihtoehdoista 19.12.2021 asti.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme