Aluehallintovirasto

Itä-Suomen alueellinen valmiustoimikunta: Suojataan toisiamme toimimalla turvallisesti

Jaa

Itä-Suomen alueellinen valmiustoimikunta kokoontui 23.2.2021 päivittämään alueellista tilannekuvaa koronavirustilanteesta.

Tartuntatautilain muutoksilla alueiden viranomaisille lisää keinoja koronavirustilanteen hillitsemiseksi

Itä-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja Soile Lahti kertoi valmiustoimikunnalle 22.2.2021 voimaan tulleen tartuntatautilain muutoksista:

- Epidemiavaiheen arvioinnissa viranomaisten on ryhdyttävä välittömiin toimiin saatuaan tiedon torjuntatoimia edellyttävän tartuntataudin esiintymisestä tai sellaisen vaarasta alueellaan. Toimenpiteiden on oltava ennakollisia ja riittävän laaja-alaisia. Alueen tilannetta arvioitaessa on merkitystä annettava myös ympäröivien alueiden tartuntatilanteelle sekä valtakunnalliselle epidemiatilanteelle. Kiihtymisvaiheen toimenpiteet voivat siis olla perusteltuja jo perustasolla ja leviämisvaiheen uhatessa on perusteltua ottaa viipymättä käyttöön kaikki tarpeelliset toimenpiteet. Rajoitustoimenpiteitä ei myöskään saa purkaa ennenaikaisesti.

Lakiin lisättiin yleinen hygieniavelvoite sekä mahdollisuus asettaa rajoitteita ja sulkea elinkeino- ja harrastustoiminnan tiloja nykyistä enemmän. Keinot on porrastettu siten, että velvoitteita ja rajoituksia voidaan tiukentaa, jos aiemmat toimet eivät ole riittäviä. Sääntelyä ei sovelleta yksityis- ja perhe-elämän piiriin kuuluvaan toimintaan.

Epidemian perustasolla tulee noudattaa hygieniavelvoitteita kaikissa asiakkaille tai muille osallistujille suunnatussa toiminnassa ja liikenteessä: käsien puhdistamismahdollisuus, tilojen ja pintojen puhdistamisen tehostaminen, ihmisten ohjeistaminen sekä riittävien etäisyyksien ylläpitäminen.

Kiihtymisvaiheessa kunta tai aluehallintovirasto voi edellyttää elinkeinonharjoittajia ja muita toimijoita järjestämään toimintansa niin, että lähikontakti asiakastiloissa ja muissa toimintaan osallistuville avoimissa tiloissa on mahdollista välttää. Tarvittaessa voidaan myös rajoittaa matkustajamääriä henkilöliikenteessä.

Leviämisvaiheessa kunta tai aluehallintovirasto voi sulkea asiakkaiden ja osallistujien käyttöön tarkoitetut liikunta- tai urheilutoiminnan tai huvi- ja virkistystoiminnan tilat kahdeksi viikoksi.

Lisätietoa koronavirusepidemian tasoista sekä niihin liittyvistä toimenpiteistä sosiaali- ja terveysministeriön verkkosivuilta.

Laki tartuntatautilain muuttamisesta ja väliaikaisesta muuttamisesta

22.2.2021 päivitetty Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ja opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM) ohje koronavirustartuntojen ehkäisemisestä yleisötilaisuuksien ja yleisten kokoontumisten yhteydessä sekä julkisten tilojen käytöstä.

Hiihtoloma lisää matkailua - suojataan toisiamme noudattamalla turvallisuusohjeita

Koronaviruspandemian tilannekatsausten yhteydessä valmiustoimikunta totesi, että hiihtoloma-aika lisää matkailua. Matkalle ei tule lähteä, jos on koronaan viittavia oireita. Jos oireita ilmaantuu matkan aikana, tulee hakeutua koronatestiin ja olla omaehtoisessa karanteenissa, kunnes testitulos valmistuu. Erityistä huomiota tulee kiinnittää ikäihmisten ja riskiryhmäläisten suojaamiseen vierailujen aikana. Koronavirukselle altistuneet määrätään karanteeniin, mikä on yksi tärkeimmistä keinoista estää epidemian leviäminen. Karanteeniohjeita onkin syytä noudattaa. Suojataan toisiamme toimimalla turvallisesti.

Alueellisen valmiustoimikunnan tehtävänä on ylläpitää alueellista turvallisuustilannekuvaa ja toimia viranomaisten välisenä tiedonvaihdonfoorumina, edistää alueellista ja paikallista turvallisuussuunnittelua sekä turvallisuusyhteistyötä.

Lisätietoja
ylijohtaja Soile Lahti, p. 0295 016 964
johtaja Taina Rautio, p. 0295 017 042
etunimi.sukunimi@avi.fi, Itä-Suomen aluehallintovirasto

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto
AluehallintovirastoAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto

Skärpta sammankomstbegränsningar i Södra Finlands område den 5 mars - sammankomster med över sex personer är förbjudna, också mindre bör undvikas5.3.2021 14:54:16 EETTiedote

På grund av det allvarliga epidemiologiska läget skärper Regionförvaltningsverket i Södra Finland sammankomstbegränsningarna. Alla allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med över sex personer är förbjudna och dessutom bör man undvika också mindre sammankomster alltid när det är möjligt.

Pohjois-Pohjanmaalla kaikki yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset kielletään edelleen, turvatoimia noudattaen enintään 6 hengen tilaisuudet ovat mahdollisia (Pohjois-Suomi)5.3.2021 14:33:04 EETTiedote

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto jatkaa nykyisiä yleisten kokoontumisten rajoituksia Pohjois-Pohjanmaan kuntien alueella 8.3. – 31.3.2021. Tartuntatautilain nojalla ovat kiellettyjä kaikki yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset Pohjois-Pohjanmaan alueella 31. maaliskuuta saakka. Sisätiloissa ja alueellisesti rajatuissa ulkotiloissa voidaan kuitenkin järjestää välttämättömiä yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia, joihin osallistuu korkeintaan 6 (kuusi) henkilöä edellyttäen, että asiakkaiden ja toimintaan osallistuvien sekä seurueiden on tosiasiallisesti mahdollista välttää lähikontakti toisiinsa noudattaen opetus- ja kulttuuriministeriön ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen 22.2.2021 päivittämää ohjetta, joka täydentää suoraan tartuntatautilain muutoksista tulevia velvollisuuksia.

Työnantajan viivyttely työtodistuksen ja palkkalaskelman antamisessa johti sakkoihin työsopimuslain rikkomisesta5.3.2021 13:50:05 EETTiedote

Pohjois-Savon käräjäoikeus tuomitsi siivousalan työnantajan 18 päiväsakon sakkorangaistukseen työsopimuslakirikkomuksesta. Käräjäoikeus antoi tuomionsa 26.2.2021. Asiassa oli kysymys siitä, että työnantaja ei antanut työntekijälle tämän pyytämää työtodistusta ja palkkalaskelmaa. Työnantaja viivytteli asiakirjojen antamista vielä senkin jälkeen, kun aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue oli kehotuksella velvoittanut työnantajaa antamaan työtodistuksen ja palkkalaskelman työntekijälle. Aluehallintovirasto joutui kehotuksen jälkeen asettamaan velvoitteiden noudattamiselle uhkasakon. Vasta tämän jälkeen työnantaja antoi työtodistuksen ja palkkalaskelman työntekijälle. Työnantajalla on velvollisuus antaa työsuhteeseen liittyvät asiakirjat Työsuojeluviranomainen muistuttaa, että työnantajalla on työsopimuslakiin perustuva velvollisuus antaa työntekijälle työsuhteeseen liittyvät asiakirjat, joita ovat työtodistus, palkkalaskelma ja selvitys työsuhteen keskeisistä ehdoista. Työsuhteeseen

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme