Aluehallintovirasto

Itä-Suomen aluehallintovirasto määrää opetustiloja suljettaviksi Etelä- ja Itä-Savon sairaanhoitopiirien alueilla

Jaa

Itä-Suomen aluehallintovirasto määrää tartuntatautilain nojalla Etelä-Savon ja Itä-Savon sairaanhoitopiirien kuntien alueilla sijaitsevien oppilaitosten tilat suljettavaksi siten, ettei tiloja saa käyttää vuosiluokkien 7-9 opetuksen eikä perusopetuslain mukaisen lisäopetuksen järjestämiseen.

Aluehallintovirasto keskusteli tilanteesta sairaanhoitopiirien covid-19-koordinaatioryhmien puheenjohtajien kanssa maanantaiaamuna 8.3.2021 ja päätyi arvioinnissaan siihen, että ottaen kansallinen ohjaus ja epidemiatilanne huomioon, on Etelä- ja Itä-Savon sairaanhoitopiirien (mukaan lukien Joroisten kunta) alueella välttämätöntä sulkea perusopetuksen 7-9 luokkien opetustilat 10 - 28.3.2021 väliseksi ajaksi, vaikka alueiden epidemiatilanne yksin ei riittäisi sulkemispäätöksen perusteeksi.

Edellä mainittuja tiloja voidaan kuitenkin käyttää erityisen tuen päätöksen saaneiden oppilaiden, pidennetyn oppivelvollisuuden oppilaiden sekä valmistavan ja joustavan perusopetuksen oppilaiden opetuksen järjestämiseen. Kyseiset oppilasryhmät eivät voi siirtyä perusopetuslain mukaan etäopetukseen. Lisäksi tiloja voidaan käyttää yksilöllisen tarveharkinnan perusteella myös muun oppilaan välttämättömään lähiopetukseen.

Lisäksi tiloja voidaan käyttää lähiopetuksessa olevien oppilaiden oppilashuoltoon ja ateriointiin sekä etäopetuksessa olevien oppilaiden opettamiseen etänä.

Tiloja voidaan käyttää myös oppimisen tuen sekä oppilashuollon järjestämiseen etäopetuksessa oleville oppilaille kulloistenkin olosuhteiden mukaisesti huomioiden kuitenkin koronavirusepidemian rajoittaminen. Tiloja voidaan käyttää myös etäopetuksessa olevan oppilaan ateriointiin yksilökohtaisen harkinnan pohjalta perustellusta syystä. Lisäksi tiloja voidaan käyttää myös yhteishakuun liittyvään ohjaukseen.

Opetuksessa, joka toteutetaan lähiopetuksena, tulee huolehtia oppilaiden ja opetushenkilöstön turvallisuudesta tila- ja hygieniajärjestelyin.

Määräys on voimassa 10.3. - 28.3.2021.

Koulujen sulkemispäätöksen tausta

Aluehallintoviraston koulujen sulkemispäätöksen taustalla on valtioneuvoston periaatepäätös, jonka pohjalta hallitus linjasi rajoitusten tiukentamisesta neuvottelussaan 24.2.2021. Rajoitukset koskevat kolmen viikon ajan (8. - 28.3.2021) epidemian kiihtymis- ja leviämisvaiheessa olevia alueita eli käytännössä lähes koko maata. Hallitus linjasi, että toinen aste ja peruskoulujen 7-9 luokat siirtyvät etäopetukseen em. ajanjaksona kiihtymis- ja leviämisvaiheessa olevilla alueilla.

Itä-Suomen aluehallintoviraston alueella Etelä- ja Itä-Savon sairaanhoitopiirien alueet ovat epidemian kiihtymisvaiheessa. Aluehallintovirasto sai sairaanhoitopiirien covid-19-koordinaatioryhmiltä 4.3.2021 lausunnot, joiden mukaan alueiden epidemiologinen tilanne ei ainoana arviointiperusteena täytä tartuntatautilain 58 § mukaisia välttämättömyyden edellytyksiä koulujen sulkemiseksi.

Sulkupäätöksen oikeudellisessa arvioinnissa valtakunnallinen tilanne oli ratkaiseva

Aluehallintoviraston päätöksentekoa hidasti koulujen sulkemisen oikeudellinen arviointi. Linjauksessaan 1.3.2021 sosiaali- ja terveysministeriö (STM) katsoi välttämättömäksi ottaa käyttöön epidemian hybridistrategian toimenpidetason 2 mukaiset toimenpiteet leviämisvaiheiden alueilla, ja suositteli toimenpiteitä kiihtymisvaiheen alueilla. Aluehallintovirasto pyysi 1.3.2021 STM:ltä tarkennusta tähän oikeudellisen ristiriitaan, koska tartuntatautilain 58 § mukaan edellytys koulujen sulkemiseen on, että toimenpiteen on oltava välttämätön tartuntojen ehkäisemiseksi.  

STM:n koolle kutsumassa työkokouksessa 4.3.2021 illalla STM ja THL antoivat kiihtymisvaiheen alueille asiassa lisäohjausta, jota STM tarkensi 5.3.2021 aamulla aluehallintovirastoille toimittamallaan täydentävällä ohjauskirjeellä. Lisäksi Itä-Suomen aluehallintovirasto pyysi myöhään illalla 4.3.2021 tartuntatautilain 8 § nojalla THL:sta kiireellistä lausuntoa siitä, onko THL:n näkemyksen mukaan perusopetuksen 7-9 luokkien opetustilojen sulkeminen tartuntatautilain 58 § mukaisesti Etelä- ja Itä-Savossa välttämätöntä.

Itä-Suomen aluehallintovirasto sai lausunnon perjantaina iltapäivällä 5.3.2021. Lausunnossaan THL kävi läpi asiaan liittyvät kansalliset valtioneuvoston ja STM:n linjaukset sekä todetut poikkeusolot, ja toi esille huolensa valtakunnallisen epidemiatilanteen nopeasta heikentymisestä. THL totesi, että edellä mainitut valtioneuvoston ja STM:n toimenpiteet muodostavat kokonaisuuden, jonka käyttöönotto on epidemiatilanteen nopea heikkeneminen huomioon ottaen perustelua. Lausunnon lisäksi THL julkaisi viikonloppuna huolestuttavia mallinnuksia epidemiatilanteen edelleen heikkenemisestä lähitulevaisuudessa.

Aluehallintovirasto keskusteli tilanteesta sairaanhoitopiirien covid-19-koordinaatioryhmien puheenjohtajien kanssa maanantaiaamuna 8.3.2021 ja päätyi arvioinnissaan siihen, että ottaen kansallinen ohjaus ja epidemiatilanne tartuntatautilain 8 § mukaisesti huomioon, on Etelä- ja Itä-Savon sairaanhoitopiirien (mukaan lukien Joroisten kunta) alueella välttämätöntä sulkea perusopetuksen 7-9 luokkien opetustilat 10 - 28.3.2021 väliseksi ajaksi, vaikka alueiden epidemiatilanne yksin ei riittäisi sulkemispäätöksen perusteeksi.

Itä-Suomen aluehallintoviraston päätös (pdf)

Lisätietoa

Usein kysyttyjä kysymyksiä koronaviruksesta aluehallintovirastojen verkkosivuilla (avi.fi)

Aluehallintoviraston koronaneuvonta (ma-pe klo 8-11.30 ja 12.30-16):
p. 0295 016 666, koronainfo@avi.fi

Median yhteydenotot

ylitarkastaja Emma-Lotta Kinnunen, p. 0295 016 863
johtaja Ulla Ahonen, p. 0295 016 888
aluehallintoylilääkäri Sami Remes, p. 0295 016 876
etunimi.sukunimi@avi.fi, Itä-Suomen aluehallintovirasto

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto
AluehallintovirastoAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto

Regionförvaltningsverket upphäver stängningsbeslutet för motions- och rekreationsutrymmen i Päijänne-Tavastland - utrymmena kan öppnas 21 april men säkerhetsåtgärder ska vidtas20.4.2021 14:02:29 EEST | Tiedote

Regionförvaltningsverket i Södra Finland upphäver beslutet som förordnade att bland andra utrymmen för motion och rekreation i Päijänne-Tavastlands sjukvårdsdistrikts område ska hållas stängda till den 28 april 2021. Utrymmena kan öppnas för kunder onsdagen den 21 april, men vid användningen av utrymmena ska hygienkraven uppfyllas och säkerställas att deltagarna kan hålla säkert avstånd.

Aluehallintovirasto kumoaa liikunta- ja virkistystilojen sulkupäätöksen Päijät-Hämeessä - tilat voi avata 21.4., mutta turvatoimia on noudatettava20.4.2021 14:00:37 EEST | Tiedote

Etelä-Suomen aluehallintovirasto kumoaa päätöksen, jolla se määräsi mm. liikunta- ja virkistystiloja suljettavaksi Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirin alueella 28.4.2021 asti. Tilat voi avata asiakkaille keskiviikkona 21.4., mutta tilojen käytössä on noudatettava hygieniavaatimuksia ja varmistettava, että osallistujilla on mahdollisuus säilyttää turvavälit.

Itä-Savossa on kielletty yli kuuden henkilön yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset, muualla Itä-Suomessa rajoitus on 20 henkilöä20.4.2021 08:00:27 EEST | Tiedote

Yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten rajoitukset jatkuvat Itä-Suomen alueella. Itä-Savon sairaanhoitopiirin kuntien alueilla on kielletty yli kuuden henkilön yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset. Etelä-Savon, Pohjois-Karjalan ja Pohjois-Savon sairaanhoitopiirien kuntien alueilla on kielletty yli kahdenkymmenen henkilön yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset. Määräykset ovat voimassa 23.4. - 22.5.2021.

Arbetarskyddsmyndigheten övervakar arbetstider och ackordslön för utländska säsongsarbetare20.4.2021 07:10:00 EEST | Tiedote

Arbetarskyddsmyndigheten övervakar arbetsplatser inom jordbruk, som använder utländsk säsongsarbetskraft. Under den kommande skördesäsongen kommer särskild uppmärksamhet att ägnas åt bokföringen av arbetstider och åt ackordsprissättningen. Vid den övervakning som genomfördes i fjol hade två tredjedelar av inspektionsobjekten försummat arbetstidsbokföringen. Hälften hade lönerelaterade brister.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme