Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Itä-Suomen aluehallintovirasto: Oikeudellisia edellytyksiä avin asettamille kokoontumisrajoituksille Pohjois-Karjalassa ja Pohjois-Savossa ei tällä hetkellä ole

Jaa

Itä-Suomen aluehallintovirasto on tänään saanut päätökseen arvioinnin kokoontumisrajoitusten asettamisesta kiihtymisvaiheeseen siirtyneiden Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin ja Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä Siun soten osalta. Aluehallintovirasto sai asian arviointiin vaikuttavat viimeiset selvitykset eilen torstai-iltana virka-ajan päättymisen jälkeen. Aluehallintovirasto katsoo, että oikeudellisia edellytyksiä kokoontumisrajoitusten asettamiseksi ei kummankaan sairaanhoitopiirin alueella tällä hetkellä ole.

Aluehallintoviraston päätöksenteko asiassa perustuu tartuntatautilakiin, jonka mukaan aluehallintovirasto voi kieltää yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset yhtä kuntaa laajemmalla alueella, jos se on välttämätöntä epidemian leviämisen estämiseksi. Valtioneuvoston periaatepäätöksenä hyväksytyssä hybridistrategiassa on suosituksenomaisia toimenpidevaihtoehtoja koronaepidemian eri vaiheisiin, ja kiihtymisvaiheessa kokoontumisia suositellaan rajoitettavan asettamalla yleisötilaisuuksille ja yleisille kokouksille erinäisiä terveysturvallisuusvelvoitteita. Tartuntatautilain mukaan aluehallintoviraston on tartuntatautilain mukaisia päätöksiä tehdessään hyödynnettävä alueensa sairaanhoitopiirien ja THL:n asiantuntemusta.

THL on aluehallintoviraston pyytämässä asiantuntija-arviossa todennut, että mikäli kokoontumisrajoituksilla voidaan alueella tosiasiallisesti vähentää riskiä vakavien, sairaalahoitoa vaativien sairastumistapausten tai kuolemien tai muiden vakavien terveyshaittojen merkittävästä lisääntymisestä, joka selvästi poikkeaa muissa infektiotaudeissa yleisesti hyväksytyistä, eikä muita keinoja ole käytettävissä, rajoituksia voidaan pitää perusteltuina.

Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri ja Siun sote ovat pyydetyissä asiantuntija-arvioissaan katsoneet, että vaikka tartuntamäärät ovat niiden alueella korkeat, tällä hetkellä ei ole välttämätöntä rajoittaa yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten järjestämistä aluehallintoviraston päätöksellä. Vaikka covid-19 -taudin ilmaantuvuus on kasvanut, vakavien tautitapausten määrä on pysynyt alhaisena eikä sairaalahoidon kantokyky ole tällä hetkellä vaarassa. Rokotekattavuus etenee koko ajan vähentäen vakavien sairastumisten riskiä ja sairaalahoidon tarvetta. Tartuntojen lähteet ovat pääosin tiedossa ja jäljitettävyys on säilynyt hyvällä tasolla.

Huomioiden edellä mainittu ja kun jo tartuntatautilain 58 c § velvoittaa asiakas- tai osallistujapiirin oleskelutiloista vastaavan järjestäjän huolehtimaan laissa säädetyistä turvallisuus- ja hygieniakäytänteistä, aluehallintovirasto katsoo, että yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten rajoittaminen aluehallintoviraston päätöksellä ei ole tällä hetkellä tartuntatautilaissa tarkoitetulla tavalla välttämätöntä Pohjois-Savossa eikä Pohjois-Karjalassa.

Aluehallintovirasto seuraa tiiviisti epidemiatilanteen kehittymistä sen koko toimialueella ja arvioi kokoontumisrajoitusten asettamisen tarvetta aktiivisesti yhteistyössä muiden viranomaisten kanssa. Aluehallintovirasto korostaa rokotusten ottamisen tärkeyttä ja jokaisen vastuullista käyttäytymistä tartuntojen ehkäisemiseksi.

Lisätietoja:

yksikön päällikkö Sami Remes p. 0295 016 876

johtaja Ulla Ahonen, p. 0295 016 888

ylijohtaja Soile Lahti, p. 0295 016 964

Itä-Suomi
Sosiaali- ja terveyspalvelut

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Aluehallintoviraston verkkosivut

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Etelä-Karjalan kokoontumisrajoitukset kumotaan huomisesta 16.9. alkaen15.9.2021 12:30:00 EEST | Tiedote

Etelä-Suomen aluehallintovirasto kumoaa Etelä-Karjalan sairaanhoitopiirin alueen kokoontumisrajoitukset huomisesta 16.9.2021 alkaen alueellisen koronakoordinaatioryhmän suosituksen mukaisesti. Ryhmän arvion mukaan kokoontumisrajoitukset eivät ole enää nykyisessä epidemiatilanteessa välttämättömiä. Lain yleisiä terveysturvallisuutta parantavia velvoitteita täytyy edelleen noudattaa asiakas- ja yleisötilojen käytössä.

Insatsberedskap vid strålrisksituationer - LSS21-beredskapsövning15.9.2021 10:00:00 EEST | Tiedote

Målet med den regionala beredskapsövningen vid Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland 2021 är att förtydliga behörigheterna och olika samhällsaktörers roller vid strålrisksituationer. Dessutom är målet att vid behov uppdatera olika samhällsaktörers planer, anvisningar och färdigheter i anslutning till strålrisksituationer samt att granska behovet av att uppdatera lagstiftningen. LSS21-beredskapsövningen ordnas i Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finlands område i landskapen Södra Österbotten, Mellersta Österbotten, Österbotten, Mellersta Finland och Birkaland. I varje landskap ordnas en övningsdag som engagerar kommunerna och andra aktörer i september–oktober.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme