Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Itä-Suomen aluehallintovirastolta valvontapäätös Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä Siun sotelle

Jaa

Itä-Suomen aluehallintovirasto on 27.9.2021 antanut Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymälle (Siun sote) perusterveydenhuoltoa koskevan valvontapäätöksen.

Päätöksessään aluehallintovirasto toteaa, että kuntayhtymässä on lääkärityövoiman vajausta ja haasteita saada palkattua ammattitaitoista henkilökuntaa kaikkiin toimipisteisiin. Aluehallintovirasto kuitenkin toteaa myös, että kuntayhtymässä on ryhdytty toimenpiteisiin lisähenkilöstön palkkaamiseksi. Asian varmistamiseksi aluehallintovirasto pyytää Siun soten hallituksen selvitystä 30.10.2021 mennessä siitä, miten työvoimatilanne on saatu korjattua.

Hoitoonpääsyn seurantaa jatketaan

Myös hoitoon pääsyssä on puutteita ja lakisääteisten neuvola-, koulu- ja opiskeluterveydenhuollon palveluja on supistettu ja tarkastuksia on jouduttu siirtämään. Hoitoon pääsyn osalta aluehallintovirasto kiinnittää Siun soten hallituksen huomiota siihen, että hoitoon pääsy jatkossa toteutuu voimassa olevan lainsäädännön mukaisesti. Aluehallintovirasto seuraa edelleen valtakunnallisen hoitoon pääsyn seurannan yhteydessä hoitoon pääsyä Siun soten perusterveydenhuollossa.

Viiveitä tutkimustulosten tulkinnassa ja asiakkaille tiedottamisessa

Viiveitä ilmeni tutkimustulosten tulkinnassa ja tuloksista asiakkaille tiedottamisessa. Aluehallintovirasto kiinnittää Siun soten johtavien viranhaltijoiden huomiota siihen, että diagnostisten tutkimustulosten arviointi jatkossa tapahtuu asianmukaisesti ilman tarpeetonta viivettä.

Muistutusten käsittelyajat liian pitkiä - myös vastausten laatuun hyvä kiinnittää huomiota

Aluehallintovirasto katsoo, että useiden muistutusten käsittelyajat ovat liian pitkiä. Aluehallintovirasto kiinnittää Siun soten johtavien viranhaltijoiden huomiota siihen, että muistutuksiin vastaaminen jatkossa toteutuu lainsäädännön edellyttämällä tavalla. Aluehallintovirasto myös ohjaa muistutusvastauksen antamisesta. Vastaus tulee antaa neljän viikon kuluessa muistutuksen tekemisestä. Monimutkaisessa tai useaa toimintayksikköä koskevassa asiassa vastausaika tulisi olla enintään pari kuukautta.

Muistutusvastauksissa aluehallintovirasto korosti myös annettujen vastausten laatua. Vastausten laadulla pyritään varmistamaan, ettei muistutuksissa esiin tuoduista ja puutteellisesti vastatuista asioista tehtäisi aluehallintovirastolle kanteluja, sillä kantelumenettely ei ole keino hakea muutosta muistutusvastaukseen.

Itä-Suomen aluehallintovirasto käynnisti valvonnan maaliskuussa 2021, kun Pohjois-Karjalan alueen lehdissä oli laajasti kirjoitettu Siun soten alueen lääkäripulasta ja siitä seuraavista hoitoon pääsyn ongelmista sekä lääkäreiden kuormittuneisuudesta. Aluehallintovirastoon oli tullut myös alueen väestöltä epäkohtailmoituksia ja yhteydenottoja hoitoon pääsyn ongelmista.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja

terveydenhuollon ylitarkastaja Marja Hyvärinen, p.0295 016 897, etunimi.sukunimi@avi.fi, Itä-Suomen aluehallintovirasto

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Aluehallintoviraston verkkosivut

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Länsi- ja Sisä-Suomen valmiustoimikunta: tehokas kriisinhallinta edellyttää panostamista tilannekuvaan, johtamiseen ja viestintään22.10.2021 15:29:42 EEST | Tiedote

Länsi- ja Sisä-Suomen alueellinen valmiustoimikunta kokoontui 21.10.2021 päivittämään kuvaa koronan ja muiden ajankohtaisten turvallisuushavaintojen osalta. Maanpuolustuskorkeakoulun sotilasprofessori, everstiluutnantti Aki-Mauri Huhtinen kertoi toimikunnalle kriisin johtamisesta ja tilannekuvan ja viestinnän keskeisestä merkityksestä sen onnistumisessa.

Med anledning av covid-19-läget förordnar Regionförvaltningsverket i Södra Finland alla som arbetar vid Helsinki Shipyard Oy:s varv att genomgå obligatorisk hälsokontroll21.10.2021 12:15:00 EEST | Tiedote

Bland dem som arbetar vid Helsinki Shipyard Oy:s varv i Ärtholmen har under hösten 2021 diagnostiserats många coronavirussmittor som har orsakat omfattande och svårhanterliga smittkedjor. Regionförvaltningsverket i Södra Finland förordnar alla arbetstagare vid varvet och dess underleverantörer att genomgå en obligatorisk hälsokontroll som kan innebära coronavirustest. Beslutet är i kraft från och med 21 oktober 2021 till slutet av januari 2022.

Työnantaja laiminlöi autonostimien määräaikaistarkastukset usean vuoden ajan – toimitusjohtaja ja yhtiö tuomittiin sakkoihin21.10.2021 11:50:00 EEST | Tiedote

Työnantaja laiminlöi autonostimien määräaikaistarkastukset usean vuoden ajan. Itä-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi yhtiön toimitusjohtajan 25 päiväsakon sakkorangaistukseen työturvallisuusrikoksesta ja yhtiön 1000 euron yhteisösakkoon. Lisäksi yhtiö tuomittiin menettämään valtiolle rikoksen tuottamana taloudellisena hyötynä 2250 euroa. Käräjäoikeus antoi tuomionsa 28.9.2021.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto määrää Helsinki Shipyard Oy:n telakalla työskenteleville pakolliset terveystarkastukset koronatilanteen vuoksi20.10.2021 11:15:00 EEST | Tiedote

Helsinki Shipyard Oy:n Hernesaaren telakan työntekijöiden keskuudessa on todettu syksyn 2021 aikana lukuisia koronavirustartuntoja, jotka ovat aiheuttaneet laajoja ja vaikeasti hallittavia tartuntaketjuja. Etelä-Suomen aluehallintovirasto määrää kaikki telakan ja sen alihankkijoiden työntekijät osallistumaan pakolliseen terveystarkastukseen, joka voi tarkoittaa koronatestiä. Päätös on voimassa 21.10.2021 alkaen tammikuun 2022 loppuun asti.

Alueellinen maanpuolustuksen jatkokurssi Joensuussa ajantasaistaa kurssilaisten tiedot maanpuolustusvalmiudesta, kehitysnäkymistä ja kokonaisturvallisuudesta19.10.2021 12:12:58 EEST | Tiedote

Itä-Suomen alueellinen maanpuolustuksen jatkokurssi nro 31/21 alkaa keskiviikkona 27.10.2021 Valtion virastotalolla Joensuussa. Alueellisen maanpuolustuksen jatkokurssin tavoitteena on antaa ajantasaiset tiedot osallistujille maanpuolustuksen eri alojen valmiudesta, kehitysnäkymistä ja kokonaisturvallisuudesta.

Tuulivoimalan huoltohissit, betonipumppuautot ja hyllystöhissit on määräaikaistarkastettava vuoden 2021 aikana19.10.2021 08:42:34 EEST | Tiedote

Työsuojeluviranomaisilla on käynnissä työpaikkojen nostolaitteisiin keskittyvä valvontahanke. Hankkeessa työsuojelutarkastuksia tehdään työpaikoilla, joissa käytetään määräaikaistarkastettavia työvälineitä. Työsuojelutarkastuksilla varmistetaan, että työntekijöiden käyttöön annetuille työvälineille on tehty asianmukaiset määräaikaistarkastukset. Tuoreiden valvontahavaintojen mukaan työvälineistä 20 prosenttia on ollut tarkastamatta. Työnantaja vastaa työvälineiden turvallisuudesta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme