Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Itä-Suomen kirjastojen koronavuosi 2020

Jaa

Aluehallintovirastot julkaisivat syyskuun 2021 lopussa kirjastovuoteen 2020 liittyvän selvityksen. Itä-Suomen yleisissä kirjastoissa koronavuosi näkyi myös monin tavoin. Positiivisena voidaan pitää sitä, että itäsuomalaisen kirjastohenkilöstön osaamiseen panostettiin vaikeuksista huolimatta.

Aluehallintovirastojen kirjastotoimet ovat syyskuussa 2021 julkaisseet selvityksen Kirjastovuosi 2020: Koronasta kohti uutta normaalia. Selvitys osoitti kirjastojen merkityksen kansalaisille ja sen, että verkkopalvelut ovat tärkeitä. Kirjastojen tapahtuma- ja koulutustuotannossa verkkopalvelut otettiin nopeasti ja laajasti käyttöön.

Itä-Suomen yleisissä kirjastoissa koronavuosi näkyi luonnollisesti myös monin tavoin. Henkilöstökulut laskivat selvästi, jopa maan keskiarvoa enemmän. Kaiken kaikkiaan kirjastojen toimintakulut vähenivät koronavuotena. Itä-Suomen kirjastojen osalta Etelä-Savossa toimintakulujen muutos oli varsin suuri, kun taas Pohjois-Karjalassa ja Pohjois-Savossa muutos oli jopa valtakunnan tasoa pienempi.

Positiivisena voidaan pitää sitä, että itäsuomalaisen kirjastohenkilöstön osaamiseen panostettiin vaikeuksista huolimatta. Henkilöstön täydennyskoulutuspäiviä oli valtakunnan keskiarvoa enemmän.

Korona sulki kirjastoja, mikä näkyi Itä-Suomessa kirjastokäyntien vähenemisenä noin kolmasosalla aiempaan verrattuna. Myös lainausmäärät laskivat noin viidenneksellä. Tapahtumissa ja koulutuksissa oli selvää vähenemistä, mutta Itä-Suomen kirjastot ottivat verkon mahdollisuudet ketterästi haltuun, ja tapahtumia järjestettiin innovatiivisesti. Esimerkiksi Facebookissa toteutetut kirjavinkkaukset saivat hyvin huomiota ja laajan yleisön.

Lisätietoa diasarjassa Itä-Suomen kirjastot 2020 (pdf) 

Valtakunnallinen selvitys on julkaistu aluehallintoviraston verkkosivuilla:

Kirjastovuosi 2020: Koronasta kohti uutta normaalia

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja

kirjastotoimen ylitarkastaja Virpi Launonen, p. 0295 016 845
suunnittelija Miikka Metsola, p. 0295 016 046
etunimi.sukunimi@avi.fi, Itä-Suomen aluehallintovirasto

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Aluehallintoviraston verkkosivut

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Laaja tilojen käyttöä koskeva määräys on annettu Pohjois-Pohjanmaalle – voimaan 7.12.20213.12.2021 19:46:39 EET | Tiedote

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto on eilen tehdyllä päätöksellä kieltänyt 3.12.2021 alkaen Pohjois-Pohjanmaan alueella sisätiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset, joihin osallistuu yli 20 henkilöä. Tänään on määrätty lisäksi, että 7.12.2021 alkaen asiakas- ja yleisötiloista vastaavien toimijoiden on järjestettävä tilojen käyttö siten, että asiakkaiden ja toimintaan osallistuvien sekä seurueiden lähikontaktin aiheuttamaa koronatartunnan riskiä voidaan ehkäistä. Rajoitukset ovat voimassa 31.12.2021 asti. Koronapassi on vaihtoehto rajoituksille laissa määritellyissä tilanteissa.

Skärpta restriktioner för sammankomster och användning av lokaler i Nyland, även i Egentliga Tavastland införs restriktioner3.12.2021 15:59:39 EET | Tiedote

Regionförvaltningsverket i Södra Finland har med ett beslut som gäller Nyland förbjudit offentliga tillställningar och allmänna sammankomster som ordnas inomhus och i vilka det deltar fler än 20 personer. Dessutom måste de som ansvarar för användningen av olika utrymmen för kunder och publik ordna användningen av utrymmena så att det går att förebygga den risk för coronasmitta som närkontakter mellan kunderna, de som deltar i verksamheten eller sällskap utgör. I Egentliga Tavastland förbjuds offentliga tillställningar inomhus i vilka det deltar fler än 50 personer. Restriktionerna träder i kraft den 4 december. Covidintyget är ett alternativ till restriktionerna i sådana situationer som anges i lagen.

Nya begränsningar för inomhussammankomster träder i kraft på självständighetsdagen inom Södra Österbottens, Mellersta Österbottens, Mellersta Finlands och Birkalands sjukvårdsdistrikt3.12.2021 14:22:21 EET | Tiedote

Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland förordnade idag med stöd av 58 paragrafen i lagen om smittsamma sjukdomar nya sammankomstbegränsningar för fyra sjukvårdsdistrikts områden. De nya förordnandena träder i kraft på självständighetsdagen den 6 december 2021 och de är i kraft en månad. Regionförvaltningsverkets tidigare beslut om sammankomstbegränsningar hålls i kraft i Vasa sjukvårdsdistrikts område.

Sisätilojen uudet kokoontumisrajoitukset Etelä-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Keski-Suomen ja Pirkanmaan sairaanhoitopiirien alueelle tulevat voimaan itsenäisyyspäivänä3.12.2021 14:21:11 EET | Tiedote

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto määräsi tänään tartuntatautilain pykälän 58 nojalla uudet kokoontumisrajoitukset neljän sairaanhoitopiirin alueelle. Uudet määräykset tulevat voimaan itsenäisyyspäivänä 6.12.2021 ja ovat voimassa kuukauden. Vaasan sairaanhoitopiirin alueella pysyy voimassa aluehallintoviraston aiempi päätös kokoontumisrajoituksista.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme