ELY-keskukset

Itä-Suomen liikenneturvallisuussuunnitelma päivitetään – Kerro mielipiteesi liikenteen riskiryhmistä ja ongelmista!

Jaa

Pohjois-Savon ELY-keskus on käynnistänyt Itä-Suomen liikenneturvallisuussuunnitelman päivityksen. Itä-Suomessa asuvien ja toimivien näkemyksiä liikenteeseen liittyvistä turvallisuusongelmista ja -haasteista kerätään syksyn aikana erillisellä kyselyllä. Kyselyn tuloksia hyödynnetään liikenneturvallisuussuunnitelman tavoitteiden ja painopistealueiden valinnassa ja toimenpiteiden suunnittelussa.

Pohjois-Savon ELY-keskus on käynnistänyt Itä-Suomen liikenneturvallisuussuunnitelman päivityksen. Suunnitelmalla toimeenpannaan keväällä valmistunutta valtakunnallista liikenneturvallisuusstrategiaa Etelä-Savon, Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan maakuntien erityispiirteet ja toimintaympäristö huomioiden. Suunnitelma laaditaan laajassa yhteistyössä muiden alueen viranomaistahojen ja sidosryhmien kanssa ja se valmistuu syksyllä 2023.

Valtakunnallisena liikenneturvallisuusvisiona on, että kaikki liikennemuodot ovat vuoteen 2050 mennessä niin turvallisia, ettei kenenkään tarvitse kuolla tai loukkaantua vakavasti liikenteessä. Tieliikenteen osalta Suomi on muiden EU-maiden tavoin sitoutunut puolittamaan tieliikenteessä kuolleiden ja vakavasti loukkaantuneiden määrän vuoden 2020 tasosta vuoteen 2030 mennessä. Nämä tavoitteet ohjaavat myös Itä-Suomen liikenneturvallisuustyötä.

Suunnittelutyön alkuvaiheessa kartoitetaan Itä-Suomen ja sen maakuntien nykyinen liikenneturvallisuustilanne ja siihen vaikuttavat toimintaympäristötekijät. Tämän pohjalta liikenneturvallisuustyölle asetetaan visio ja käytännön työtä ohjaavat tavoitteet ja painopistealueet vuoteen 2030.

Toimenpiteiden suunnittelu jäsentyy vaikuttavuuden perusteella valittujen painopistealueiden mukaisesti. Toisin sanoen toimenpiteitä suunnitellaan ja kohdennetaan sinne, missä niitä eniten tarvitaan. Eri toimijoiden välinen yhteistyö ja verkostoituminen on edellytys kaikkien tarvittavien keinojen käyttöönottamiselle ja toiminnan vaikuttavuudelle.

Alueelliset viranomaistahot ja sidosryhmät ovat avainasemassa liikenneturvallisuussuunnitelman valmistelussa. Laaja-alainen vuoropuhelu käynnistetään tämän tiedotteen ja siihen liitetyn sidosryhmäkyselyn myötä. Myöhemmin syksyllä ja ensi keväänä on luvassa sidosryhmille suunnattuja webinaareja ja eri teemoihin keskittyviä keskustelutilaisuuksia. Suunnittelutyötä ohjaa laajennettu Itä-Suomen liikenneturvallisuustyöryhmä, joka koostuu mm. Pohjois-Savon ELY-keskuksen, Väylä-viraston, Traficomin, Itä-Suomen poliisilaitoksen, pelastuslaitosten, Liikenneturvan ja kaupunkien edustajista.

Vastaa kyselyyn liikenteen turvallisuusongelmista!

Itä-Suomen liikenneturvallisuussuunnitelmassa liikennettä, ihmisten liikkumista ja tavaroiden kul-jettamista, tarkastellaan kokonaisuutena. Isoimmat haasteet ovat niin sanotussa tieliikenteessä, jonka piiriin kuuluu suurin osa arjen ja vapaa-ajan liikkumisestamme. Haasteita on myös vesiliikenteessä (esim. veneilyonnettomuudet, hukkumiset), raideliikenteessä (esim. tasoristeysonnettomuudet, tahalliset allejäännit) ja maastoliikenteessä (esim. moottorikelkkaonnettomuudet). Yleis- ja harrasteilmailun turvallisuus on sen sijaan varsin hyvällä tasolla. Suurimmaksi haasteeksi on noussut miehittämättömän ilmailun yleistyminen ja siihen liittyvät vaaratilanteet.

Itä-Suomessa asuvien ja toimivien näkemyksiä liikenteeseen liittyvistä turvallisuusongelmista ja -haasteista kerätään syksyn aikana erillisellä kyselyllä. Kyselyn tuloksia hyödynnetään tavoitteiden ja painopistealueiden valinnassa ja toimenpiteiden suunnittelussa. Kysely on auki lokakuun loppuun asti.


Siirry tästä Webropol-kyselyyn: https://link.webropol.com/s/itasuomenliitu

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Liikenneturvallisuusasiantuntija Kyllikki Komulainen, Pohjois-Savon ELY-keskus, puh. 0295 026 729, kyllikki.komulainen@ely-keskus.fi
LiikenneturvallisuusasiantuntijaTanja Seppänen, puh. 0295 026 762, Pohjois-Savon ELY-keskus, Tanja Seppänen@ely-keskus.fi
Juha Heltimo, Ramboll Finland Oy, projektipäällikkö, Juha.Heltimo@ramboll.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta ELY-keskukset

Talent Boost Summit esittelee palveluita, jotka tukevat kansainvälisiä rekrytointeja ja vahvistavat Suomen vetovoimaa17.11.2022 07:30:00 EET | Tiedote

Talent Boost Summit on valtakunnallinen yrityksille ja sidosryhmille suunnattu tapahtuma, joka järjestetään tänä vuonna viidettä kertaa. Kyseessä on kansainvälisen työvoiman rekrytointiin ja monimuotoisten työyhteisöjen kehittämiseen keskittyvä tapahtuma, jonka pääpaino on hyviksi todetuissa käytänteissä ja tarjolla olevissa palveluissa.

En ny guide har publicerats till stöd för dikningar och vattenrestaureringsprojekt11.11.2022 10:11:09 EET | Tiedote

Guiden ”Vesitalousisännöitsijän opas” (guide för vattenhushållningsdisponenter) har utarbetats i brett samarbete och riktas i synnerhet till disponenter, men också andra som ansvarar för dikningsprojekt eller vattenrestaureringsprojekt har nytta av den. Guiden innehåller konkreta anvisningar om bland annat dikningssammanslutningen och dess förvaltning, en översikt över dikning och juridiska synpunkter på torrläggning av mark samt grundläggande information om planering och genomföring av dikning och möjligheterna att få finansiering för ändamålet.

Uusi opas avuksi ojituksiin ja vesistökunnostushankkeisiin11.11.2022 10:11:07 EET | Tiedote

Laajana yhteistyönä valmistunut ”Vesitalousisännöitsijän opas” on suunnattu erityisesti isännöitsijöille, mutta myös muille ojitushankkeista tai vesistökunnostushankkeista vastaaville. Opas on konkreettinen ohjeisto, jossa kerrotaan muun muassa ojitusyhteisöstä ja sen hallinnosta, annetaan katsaus ojitukseen ja maankuivatuksen oikeudellisiin näkökohtiin sekä perustietoa ojituksen suunnittelusta, toteuttamisesta ja avustusmahdollisuuksista.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme