Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Itä-Suomessa ei voimassa olevia koronarajoituksia - valmiustoimikunta kokoontui

Jaa

Itä-Suomen valmiustoimikunta kokoontui syksyn 2021 ensimmäiseen kokoukseensa. Valmiustoimikunta kävi kokouksessaan läpi Itä-Suomen koronapandemiatilannetta sekä hyvinvointialueiden muodostamista kriisinkestävyyden näkökulmasta.

Itä-Suomen aluehallintoviraston alueella ei tällä hetkellä ole voimassa olevia aluehallintoviraston asettamia rajoituksia, viimeisin rajoitus Itä-Suomessa päättyi 14.6.2021. Myöskään muualla Suomessa ei tällä hetkellä ole enää voimassa aluehallintovirastojen asettamia rajoituksia. Itä-Suomen alueella ei myöskään ole ravintolarajoituksia enää voimassa, kertoi ylitarkastaja Emma-Lotta Kinnunen Itä-Suomen aluehallintovirastosta ajankohtaiskatsauksessaan.

Tilannetta ja sen vaikutuksia kuitenkin seurataan edelleen ja tarvittaessa toimenpiteisiin ryhtyvät ensisijaisesti paikalliset viranomaiset. Paikallisessa epidemiantorjunnassa korostuu kunnan tai tartuntatautien vastustamistyöstä vastaavan kuntayhtymän rooli verrattuna aikaisempaan, totesi Emma-Lotta Kinnunen. Keskeisin rooli on yksilötason toimenpiteillä eli testaus, jäljitys, karanteeni ja hoito. Lisäksi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) riskipotentiaalin arviointimalli ohjaa rajoitustoimien välttämättömyyden ja oikeasuhtaisuuden harkintaa sekä toimenpiteiden kohdentamista.

Arvio tapahtumien ja kokoontumisten koronavirukseen liittyvästä riskistä (thl.fi)

Koronapassi vaihtoehtona velvoitteille ja rajoituksille

Hallituksen esityksessä tartuntatautilain muuttamisesta ja väliaikaisesta muuttamisesta (HE 131/2021) ehdotetaan säädettäväksi mm. EU:n digitaalisen koronatodistuksen kansallisesta käytöstä. Koronatodistus (ns. koronapassi) olisi vaihtoehto voimassa oleville säädetyille ja viranomaispäätöksin asetetuille velvoitteille ja rajoituksille.

"Hallituksen esityksen mukaan koronapassin edellyttäminen toiminnassa olisi siis toimijoille vapaaehtoista. Toimija itse harkitsisi, edellyttääkö passin esittämistä asiakkailta, jolloin vapautuisi rajoituksista tietyiltä osin, vai noudattaisiko toiminnassaan rajoituksia täysimääräisesti.", kertoi ylitarkastaja Emma-Lotta Kinnunen.

Koska koronapassin ehdotetaan olevan vaihtoehto voimassa oleville rajoituksille, ei koronapassilla tulisi tämän hetkisessä tilanteessa olemaan Itä-Suomen aluehallintoviraston alueella välitöntä vaikutusta, koska voimassa olevia rajoituksia ei ole.

Itä-Suomen alueen pelastusjohtajat antoivat valmiustoimikunnalle katsauksen valmiusryhmien ja valmiusfoorumeiden toimintaan sekä varautumisen ajankohtaisista asioista.

Pelastusjohtaja, projektipäällikkö Markus Viitaniemi sisäministeriön pelastusosastolta kertoi pelastustoimen hallintouudistushankkeesta osana hyvinvointialueiden muodostamista. Lisätietoa hankkeesta sisäministeriön verkkosivuilla.

Itä-Suomen valmiustoimikunta kokoontuu seuraavan kerran marraskuussa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja

ylijohtaja Soile Lahti, p. 0295 016 964
johtaja Taina Rautio, p. 0295 017 042
etunimi.sukunimi@avi.fi, Itä-Suomen aluehallintovirasto

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Aluehallintoviraston verkkosivut

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Länsi- ja Sisä-Suomen valmiustoimikunta: tehokas kriisinhallinta edellyttää panostamista tilannekuvaan, johtamiseen ja viestintään22.10.2021 15:29:42 EEST | Tiedote

Länsi- ja Sisä-Suomen alueellinen valmiustoimikunta kokoontui 21.10.2021 päivittämään kuvaa koronan ja muiden ajankohtaisten turvallisuushavaintojen osalta. Maanpuolustuskorkeakoulun sotilasprofessori, everstiluutnantti Aki-Mauri Huhtinen kertoi toimikunnalle kriisin johtamisesta ja tilannekuvan ja viestinnän keskeisestä merkityksestä sen onnistumisessa.

Med anledning av covid-19-läget förordnar Regionförvaltningsverket i Södra Finland alla som arbetar vid Helsinki Shipyard Oy:s varv att genomgå obligatorisk hälsokontroll21.10.2021 12:15:00 EEST | Tiedote

Bland dem som arbetar vid Helsinki Shipyard Oy:s varv i Ärtholmen har under hösten 2021 diagnostiserats många coronavirussmittor som har orsakat omfattande och svårhanterliga smittkedjor. Regionförvaltningsverket i Södra Finland förordnar alla arbetstagare vid varvet och dess underleverantörer att genomgå en obligatorisk hälsokontroll som kan innebära coronavirustest. Beslutet är i kraft från och med 21 oktober 2021 till slutet av januari 2022.

Työnantaja laiminlöi autonostimien määräaikaistarkastukset usean vuoden ajan – toimitusjohtaja ja yhtiö tuomittiin sakkoihin21.10.2021 11:50:00 EEST | Tiedote

Työnantaja laiminlöi autonostimien määräaikaistarkastukset usean vuoden ajan. Itä-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi yhtiön toimitusjohtajan 25 päiväsakon sakkorangaistukseen työturvallisuusrikoksesta ja yhtiön 1000 euron yhteisösakkoon. Lisäksi yhtiö tuomittiin menettämään valtiolle rikoksen tuottamana taloudellisena hyötynä 2250 euroa. Käräjäoikeus antoi tuomionsa 28.9.2021.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto määrää Helsinki Shipyard Oy:n telakalla työskenteleville pakolliset terveystarkastukset koronatilanteen vuoksi20.10.2021 11:15:00 EEST | Tiedote

Helsinki Shipyard Oy:n Hernesaaren telakan työntekijöiden keskuudessa on todettu syksyn 2021 aikana lukuisia koronavirustartuntoja, jotka ovat aiheuttaneet laajoja ja vaikeasti hallittavia tartuntaketjuja. Etelä-Suomen aluehallintovirasto määrää kaikki telakan ja sen alihankkijoiden työntekijät osallistumaan pakolliseen terveystarkastukseen, joka voi tarkoittaa koronatestiä. Päätös on voimassa 21.10.2021 alkaen tammikuun 2022 loppuun asti.

Alueellinen maanpuolustuksen jatkokurssi Joensuussa ajantasaistaa kurssilaisten tiedot maanpuolustusvalmiudesta, kehitysnäkymistä ja kokonaisturvallisuudesta19.10.2021 12:12:58 EEST | Tiedote

Itä-Suomen alueellinen maanpuolustuksen jatkokurssi nro 31/21 alkaa keskiviikkona 27.10.2021 Valtion virastotalolla Joensuussa. Alueellisen maanpuolustuksen jatkokurssin tavoitteena on antaa ajantasaiset tiedot osallistujille maanpuolustuksen eri alojen valmiudesta, kehitysnäkymistä ja kokonaisturvallisuudesta.

Tuulivoimalan huoltohissit, betonipumppuautot ja hyllystöhissit on määräaikaistarkastettava vuoden 2021 aikana19.10.2021 08:42:34 EEST | Tiedote

Työsuojeluviranomaisilla on käynnissä työpaikkojen nostolaitteisiin keskittyvä valvontahanke. Hankkeessa työsuojelutarkastuksia tehdään työpaikoilla, joissa käytetään määräaikaistarkastettavia työvälineitä. Työsuojelutarkastuksilla varmistetaan, että työntekijöiden käyttöön annetuille työvälineille on tehty asianmukaiset määräaikaistarkastukset. Tuoreiden valvontahavaintojen mukaan työvälineistä 20 prosenttia on ollut tarkastamatta. Työnantaja vastaa työvälineiden turvallisuudesta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme