Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Itäbaanan seuraavan osuuden rakentaminen alkaa kesäkuussa Herttoniemessä

Jaa

Nyt alkavassa urakassa rakennetaan noin kilometrin pituinen osuus Itäbaanaa Herttoniemen Oravapuistossa Suunnittelijankadun ja Valurinkadun välille.

Havainnekuva valmiista Itäbaanasta Herttoniemen Oravapuiston kohdalta / WSP.
Havainnekuva valmiista Itäbaanasta Herttoniemen Oravapuiston kohdalta / WSP.

Työt alkavat 6. kesäkuuta alkavalla viikolla Itäväylän meluesteen vieressä. Rakennustyöt valmistuvat loppukesästä 2023.

Pyöräilyn itäbaana kulkee Suunnittelijankadun ja Valurinkadun välillä pääasiassa Itäväylän meluesteen vieressä. Nykyinen yhdistetty jalkakäytävä ja pyörätie säilyy jalankulkijoiden käytössä Itäbaanan valmistuttua.

Itäbaanan rakentamisen yhteydessä samassa rakennusurakassa uusitaan myös kunnallistekniikkaa, kuten datakaapeleita ja erotellaan sekaviemäri sadevesi- ja likavesiviemäreiksi Konemestarinkadun alikulun kohdalla.

Konemestarinkadun alikulun yhteyteen rakennetaan uusi silta baanaa varten sekä uudet tukimuurit ja portaat nykyisten rakenteiden tilalle. Valurinkadun alikulkukäytävän korkeutta kasvatetaan ja Oravapuiston puolelle rakennetaan uudet tukimuurit.

Itäbaanan rakentamisen takia Itäväylän meluesteen vierestä joudutaan kaatamaan runsaasti puita. Urakoitsija on käynyt kaupungin ympäristötarkastajan kanssa läpi kaadettavat puut lintujen pesien varalta. Näin alkuvaiheessa kaadetaan noin 20 puuta.

Pyörätien ja jalkakäytävän puiston puolelle istutetaan uusia puita ja pensaita.

Rakennushanke toteutetaan kokonaisuudessaan päästöttömänä työmaana. Urakoitsija käyttää työmaalla päästövaatimukset täyttäviä rakennuskoneita ja myös sähkökäytteisiä työkoneita on käytössä. Työmaalla käytettävän sähkön tulee olla tuotettu uusiutuvilla energialähteillä.

Itäbaana valmistuu pala kerrallaan

Itäisen Helsingin ja kantakaupungin välille valmistuva Itäbaana rakennetaan vaiheittain. Ensimmäinen osuus, eli Kulosaaren puistotie valmistui vuonna 2021. Siellä Itäbaana toteutettiin pyöräkatuna.

Kulosaaren puistotieltä Herttoniemeen jatkuvan osuuden suunnittelu on tällä hetkellä käynnissä. Niin ikään myös Valurinkadun ja Marjaniementien välinen osuus ja sen tarkempi linjaus Itäbaanasta on paraikaa suunnittelussa.

Vaikutuksia liikkumiseen ja melua

Konemestarinkadun alikulkutunneli joudutaan sulkemaan pois käytöstä 13.6. alkavalla viikolla työmaan takia. Metroradan pohjoispuolella kulkeva jalankulun ja pyöräilyn väylä välillä Suunnittelijankatu – Konemestarinkatu suljetaan pois käytöstä myöhemmin kesällä.

Kulku Itäväylän linja-autopysäkeille H4008 ja H4009 Itäväylän pohjoispuolelta suljetaan.

Kiertoreitit opastetaan opastauluilla ja viitoituksilla.

Urakka sisältää meluavia työvaiheita (porapaalutus sekä kallion louhinta- ja rikotustyö), jotka tehdään arkisin klo 07.00–18.00.

Varsinaiset rakennustyöt aloitetaan Konemestarinkadun alikulkutunnelin yhteydessä tehtävistä töistä sekä tulevan baanan alueen raivaustöistä kesäkuun alussa.

Urakoitsijana toimii GRK Infra Oy.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Projektinjohtaja Jukka Repo (rakentaminen),
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala,
p.09 310 39968, jukka.repo@hel.fi

Projektipäällikkö Jari Hurskainen (liikenne- ja katusuunnittelu),
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala,
p. 09 310 21378, jari.hurskainen@hel.fi

Työnjohtaja Tommi Saxman, GRK Infra Oy
p. 044 510 7965, tommi.saxman@grk.fi

Kuvat

Havainnekuva valmiista Itäbaanasta Herttoniemen Oravapuiston kohdalta / WSP.
Havainnekuva valmiista Itäbaanasta Herttoniemen Oravapuiston kohdalta / WSP.
Lataa
Urakka-alue kartalla.
Urakka-alue kartalla.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme