ELY-keskukset

Itäisen ja eteläisen Suomen vesihuoltostrategiatyössä katse kohti toimenpiteitä (Keski-Suomi, Etelä-Savo, Häme, Kaakkois-Suomi, Pohjois-Karjala, Pohjois-Savo, Uusimaa)

Jaa

Itäisen ja Eteläisen yhteistyöalueen strategiatyö on edennyt vaiheeseen, jossa strategiset valinnat on tehty ja toimenpidesuunnittelu on jo pitkällä. Toimenpiteitä tullaan tekemään yhteistyössä koko alueen sisällä kahdeksan maakunnan voimin. Lisäksi maakunnat ovat konkretisoineet strategian pohjalta omat, aluekohtaiset toimenpidesuunnitelmat. Seuraavaksi maakuntien sidosryhmätoimijat kutsutaan ELY-keskuksen organisoimiin yhteistyötilaisuuksiin, jotka järjestetään etäyhteyksin marraskuussa.

Vesihuoltostrategiatyö itäisen ja eteläisen Suomen yhteistyöalueella käynnistyi vuoden 2021 alussa. Tähän mennessä strategiaa on valmisteltu monipuolisin keinoin ja moninaisen, vesihuollon parissa työskentelevän asiantuntija-, viranomais- ja toimijajoukon kesken. Työtä on koordinoitu ELY-keskuksista käsin, mutta sen tekemisessä on ollut mukana valtava määrä asiantuntemusta niin vesihuoltolaitoksista, viranomaisista, oppilaitoksista kuin yhdistyksistäkin.

– Haluamme jo tässä vaiheessa välittää suuret kiitoksemme strategiatyöhön osallistuneille. Asian ympärillä on esiintynyt kiinnostusta, kannustusta ja rakentavaa kritiikkiäkin. Mielestämme tärkeintä on kuitenkin se, että olemme löytäneet joukon , joiden työskentelystä välittyy puhdas innostus vesihuollon kehittämistä kohtaan. Työskentelyn myötä olemme jo nyt löytäneet uusia verkostoja, joissa tehdä tätä yhteiskunnan ja sen jokaisen yksilön kannalta tärkeää työtä, vesitalousasiantuntija Piia Kepanen Keski-Suomen ELY-keskuksesta iloitsee.
 

Yhdessä tekemällä vastuullista vesihuoltoa

Visiomme "yhdessä tekemällä vastuullista vesihuoltoa" joka ulottuu aina vuoteen 2050 saakka, peräänkuuluttaa yhteistä tekemistä ja vastuullisuutta. Vesihuolto on Suomessa melko pirstaloitunutta, laitoksia on lukumääräisesti paljon, vastuut jakautuvat usealle taholle ja sekä osaaminen että resurssointi jakautuvat epätasaisesti.

– On laitoksia, joilla on vaikeuksia suoriutua perustehtävästään resurssien puutteen vuoksi, mutta toisaalta taas on laitoksia, jotka pystyvät perustyön lisäksi panostamaan jatkuvaan parantamiseen esimerkiksi innovaatiotyöskentelyyn ja osallistumaan tieteelliseen tutkimustyöhön, Kepanen mainitsee.

Väestörakenteessa ja -jakaumassa tapahtuvat muutokset vaikuttavat väistämättä myös vesihuoltoon ja tuovat uusia vähennys- ja toisaalta lisäystarpeita esimerkiksi henkilöstöresursseihin tai verkosto-omaisuuteen. Ilmastonmuutos ja toimintaympäristön muutos laajemminkin vaikuttavat osaltaan myös vesihuoltoon jatkossa.

– Tulevaisuudessa yhä lisääntyvät monimutkaiset haasteet eivät tule ratkeamaan yksinkertaisin keinoin, vaan tarvitsemme monipuolista osaamista ja yhteistyötä yli organisaatio- ja maakuntarajojen. Sitä yhteistyön voimaa tässä olemme hakemassa myös itäisen ja eteläisen Suomen vesihuoltostrategiatyöllä, Kepanen jatkaa.

Vastuullisuusteema on noussut vahvasti esiin maakuntien strategiakeskustelussa.

– Me tiedämme, että toiminnan pitää olla vastuullista, mutta meillä ei välttämättä ole kovin tarkkaa kuvaa siitä, mitä vastuullisuus tarkoittaa juuri vesihuollossa. Sen määrittely on tärkeää, sillä vasta kun ymmärrämme vastuullisuuden käsitteen ja sen moniulotteisuuden, voimme alkaa toimia vastuullisesti. Tahtotila vastuulliseen toimintaan on kuitenkin hyvin voimakkaasti olemassa. Siitä on hyvä ponnistaa.

Strategiset valinnat tehty - suunta kohti toimenpiteitä

Strategisissa valinnoissa on pysytty muutamassa tarkoin valitussa teemassa. Kaikki kehitystyö vesihuollossa on tärkeää, mutta strategiatyössä on tehty voimakasta priorisointia ja koko alueen sekä yksittäisten maakuntien kannalta tärkeitä valintoja, joiden eteen tehdään jatkossa työtä yhdessä, koko yhteistyöalueen voimin.

– Halusimme myös pitää toimenpidevalikoiman sopivan suppeana. Tällä tavoin mahdollistamme toimenpiteiden huolellisen toteutumisen, kun emme yritä tehdä kerralla kaikkea valmiiksi, Kepanen päättää.

Itäisen ja eteläisen yhteistyöalueen nettisivuilla on kuvattuna tiiviisti strategian visio ja tärkeimmät tavoitteet.

Tervetuloa mukaan valitsemaan lähitulevaisuuden toimenpiteitä

Nyt tarvitaan eri tahojen näkemystä suunniteltujen toimenpiteiden lyhyen aikavälin valintaan ja toteutukseen. Kaikille yhteistyöalueen vesihuoltotoimijoille, viranomaisille, tutkimuslaitoksille ja muille vesihuollon asiantuntijatahoille on tarjottu mahdollisuus osallistua kehitystyöhön marraskuussa järjestettävissä sidosryhmätilaisuuksissa.
 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja

Vesitalousasiantuntija
Piia Kepanen
p. 0295 024 171
Keski-Suomen ELY-keskus

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta ELY-keskukset

Fridlysta fåglar orsakade färre skördeskador än i fjol – ansökan om ersättning ska lämnas in före utgången av året26.11.2021 09:30:00 EET | Tiedote

Enligt preliminära uppgifter har fåglar som är fridlysta enligt naturvårdslagen, såsom vitkindade gäss, orsakat mindre skador på odlingar än i fjol. Gynnsamma väderförhållanden anses vara den huvudsakliga orsaken. Ersättning för skador orsakade av fridlysta fåglar kan sökas före utgången av året. Ersättningen betalas ut i början av nästa år.

Vattentjänststrategi för Östra och Södra Finland – lyckad förändring genom samarbete och prognosticering (Mellersta Finland, Södra Savolax, Tavastland, Sydöstra Finland, Norra Karelen, Norra Savolax, Nyland)25.11.2021 14:39:33 EET | Tiedote

I arbetet på en strategi för vattentjänsterna i södra och östra Finland har det blivit dags att utvärdera det som varit och kasta en blick på det som kommer. Strategin är nu klar, efter många turer. Vi har skapat en gemensam vision och gjort strategiska val samt identifierat åtgärder för vidareutvecklingen av vattentjänsterna i östra och södra Finland. Eftersom världen omkring oss är stadd i ständig förändring kan vi inte definitivt spika vår strategi. Därför vill vi redan i detta skede granska våra val och vårt arbete. Vad har vi lyckats med? Var behöver insatserna ökas? Vad behövs för att strategin ska förverkligas? Vilka metoder för framtidsarbete behöver vi för att lyckas? Svar på dessa frågor hoppas vi få under framtidsdagen 16.12 som hålls på distans och där vi välkomnar aktörer från intressentgrupper i alla de medverkande landskapen.

Itäisen ja eteläisen Suomen vesihuoltostrategia - yhteistyöllä ja ennakoinnilla kohti onnistunutta muutosta (Keski-Suomi, Etelä-Savo, Häme, Kaakkois-Suomi, Pohjois-Karjala, Pohjois-Savo, Uusimaa)25.11.2021 14:39:33 EET | Tiedote

Itäisen ja eteläisen Suomen vesihuollon strategiatyössä on aika arvioida mennyttä ja kurkistaa tulevaan. Strategia on monien vaiheiden jälkeen valmistunut. Olemme luoneet yhteisen vision ja tehneet strategiset valinnat sekä löytäneet toimenpiteet, joilla kehitämme itäisen ja eteläisen Suomen vesihuoltoa eteenpäin. Koska maailma ympärillämme muuttuu kaiken aikaa, emme voi lukita strategiaamme kuitenkaan ihan lopullisesti. Siksi teemmekin valintojemme ja työskentelymme tarkastelua jo tässä vaiheessa. Missä onnistuimme? Mihin tarvitsemme lisää panostusta? Mitä tarvitsemme strategian toteutukseen? Mitä tulevaisuustyön menetelmiä tarvitsemme onnistuaksemme? Näihin kysymyksiin etsimme vastauksia etäyhteyksin pidettävässä tulevaisuuspäivässämme 16.12., johon toivotamme tervetulleiksi kaikki työssä mukana olevien maakuntien sidosryhmätoimijat.

Nyt valppaana öljylämmityksen vaihtaja – liikkeellä väärää tietoa ja jopa väärennettyjä ELY-keskuksen avustuspäätöksiä18.11.2021 08:45:00 EET | Tiedote

Jo lähes 18 000 pientalon omistajaa on hakenut ELY-keskuksen avustusta öljylämmityksen vaihtamiseen. Heistä yli 9 300 on saanut päätöksen. Avustuksella on positiivisia työllisyys- ja ilmastovaikutuksia, mutta lämmityksenvaihtobuumi on synnyttänyt myös ikäviä lieveilmiöitä. Avustuksen hakijat ovat kohdanneet virheellistä tietoa ja jopa huijauksia.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme