Origin by OceanOrigin by Ocean

Itämeren sinilevähavainnot voi nyt ilmoittaa kätevästi uudella Levähavainto.fi -sovelluksella

Jaa

Levähavaintoja kerätään tänä kesänä joukkovoimalla. Havainnon jättäminen on pieni ele, mutta konkreettinen teko Itämeren hyväksi. Sinilevän tunnistaminen on tärkeä kansalaistaito, joka jokaisen kannattaa opetella.

Origin by Oceanin Mari Granström ja Mikael Westerlund ottamassa sinilevänäytettä merestä
Origin by Oceanin Mari Granström ja Mikael Westerlund ottamassa sinilevänäytettä merestä

Sinilevää muodostuu taas tänä kesänä monin paikoin rannikollamme. Nyt avatussa Levähavainto.fi -palvelussa voi jokainen jättää oman havaintonsa tutkijoiden käyttöön. Helpolla nettilomakkeella raportoidaan paikkatieto ja havaintokuva, näppärästi vaikka kännykällä. Palvelun taustalla on biojalostus-startup Origin by Ocean.

Origin by Ocean tekee tiivistä yhteistyötä Helsingin yliopiston maatalous-metsätieteellisen tiedekunnan mikrobiologian osastolla sijaitsevan sinilevätutkijaryhmän kanssa, jota johtaa tutkija David Fewer. Helsingin yliopiston tutkijat analysoivat kerättyjä näytteitä ja selvittävät, mitkä lajit kukkivat milläkin alueilla ja mitä luonnonaineita ne tuottavat. 

– Sinilevät voivat tuottaa tuhansia erilaisia monimutkaisia biokemikaaleja, joista osaa käytetään tai voitaisiin mahdollisesti hyödyntää lääketeollisuudessa, elintarvike-, kosmetiikka- ja biolääketieteessä, kertoo Suomessa sinilevien parissa 20 vuotta töitä tehnyt Fewer.

Joukkovoimalla kerätyn datan avulla Origin by Ocean pyrkii saamaan kattavan kuvan Itämeren sinilevätilanteesta ja siitä, miten tätä luonnonvaraa voitaisiin hyödyntää ja jalostaa. Itse sinilevän laajamittaisesta keräämisestä voi näin tulla kannattavaa liiketoimintaa, jolloin myös Itämeren tilan parantaminen pääsee vauhtiin.

– Itämeri on meille kaikille tärkeä ja rakas. Koko yrityksemme olemassaolo pohjautuu tähän tunteeseen. Työskentelemme kaikki sen puolesta, että Itämeren puhdistaminen etenee sanoista konkreettisiin tekoihin, kertoo Origin by Oceanin toimitusjohtaja Mikael Westerlund.

– Levähavainto on konkreettinen teko Itämeren puolesta. Toivomme että ihmiset innostuvat havainnoimaan luontoa ja ympäristöään tällä tavoin. Uskomme vahvasti rannikolla kesäänsä viettävien ihmisten joukkovoimaan, Westerlund vetoaa.

Sinilevä on helppo tunnistaa

Runsas sinilevän kukinta on seurausta Itämeren rehevöitymisestä. Joidenkin sinilevälajien sisältämät hermomyrkyt ovat vaarallisia ihmisille ja eläimille. Laajat sinilevälautat estävät valon pääsyn pinnan alle ja estävät hyödyllisten vesikasvien kuten rakkolevän kasvua, entisestään köyhdyttäen meren ekosysteemiä.

Sinilevän tunnistaa vihreästä tai kellanvihreästä väristään. Vähäinen määrä näkyy hiukkasina, suuremmat määrät muodostavat selkeitä levälauttoja. Vesilasissa sinilevähiukkaset nousevat pintaan, levälauttaa kepillä nostaessa levä ei jää keppiin vaan hajoaa. Siitepölystä sinilevän erottaa havaintoajankohdan perusteella. Sinilevät nousevat pintaan yleisimmin vasta keskikesän jälkeen.

Origin by Ocean pilotoi levän keräämistä jo tämän kesän aikana omalla keräilijällään. Kerättyä biomassaa on tarkoitus päästä käyttämään yrityksen uudessa jalostamossa jo lähivuosina. 

– Sinilevä on meren elinvoimaisuudelle suuri uhka, mutta biomassana myös hyödyntämätön mahdollisuus. Kun opimme ymmärtämään rannikkomme sinilevälajien kirjoa ja niiden kemiaa, saamme kattavan käsityksen sen kaikesta potentiaalista, summaa yrityksen toinen perustaja, kemian tohtori Mari Granström

Levähavainto.fi avautuu juhannukseksi ja havaintoja otetaan vastaan syksyyn saakka.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Origin by Oceanin Mari Granström ja Mikael Westerlund ottamassa sinilevänäytettä merestä
Origin by Oceanin Mari Granström ja Mikael Westerlund ottamassa sinilevänäytettä merestä
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Origin by Ocean
Tekniikantie 2 (4. krs)
02150 ESPOO

https://originbyocean.com

Origin by Ocean on suomalainen levänjalostusteknologiaan keskittynyt yritys, jonka erikoistuotteet tuovat uusia mahdollisuuksia luonnonpohjaisille tuotteille lukuisilla teollisuudenaloilla. Origin by Ocean on palkittu YK:n Global Innovation Challengessa ja shortlistattu Talouselämä-lehdessä 10 potentiaalisimman start-upin joukkoon. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Origin by Ocean