Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Itämerihaasteen nopeilla kokeiluilla etsitään ratkaisuja torjumaan Itämeren muoviroskaa

Jaa

Helsingin kaupunki lahjoitti joulukuussa 50 000 euroa Itämeren suojeluun. Rahat käytetään Itämerihaasteen nopeisiin kokeiluihin, joilla etsitään innovatiivisia ratkaisuja ja palveluja Itämeren suojeluun muoviroskalta. Hakuaika Itämerihaasteen nopeisiin kokeiluihin on 10.2.–22.3.20.

Kuva: Itämerihaaste / Canva
Kuva: Itämerihaaste / Canva

Svenskspråkig version i bilagan.

Itämereen päätyneestä roskasta noin 70 prosenttia on muovia. Suurin osa muoviroskasta liittyy ruokailuun tai tupakoimiseen ja se on kulkeutunut mereen muun muassa jokien, hulevesien tai tuulen mukana.

Meressä roskista aiheutuu haittaa sekä ihmisille että ympäristölle. Muovi on ympäristölle erityisen ongelmallista, sillä se hajoaa hitaasti ja sen mukana ravintoverkossa voi kulkeutua haitallisia kemikaaleja muun muassa kaloihin.


Nopeilla kokeiluilla puututaan Itämeren roskaantumiseen

Nopeat kokeilut tarjoavat mahdollisuuden kokeilla uusia ideoita ja testata niiden toimivuutta jo varhaisessa kehitysvaiheessa. Itämerihaasteen nopeissa kokeiluissa ostetaan 1000-8000 euron arvoisia kokeiluja, jotka voidaan toteuttaa 1–6 kuukauden aikana Helsingin alueella.

Ideointikilpailussa etsitään ratkaisuja ja palveluita, jotka ehkäisevät tai vähentävät muoviroskan määrää ranta-alueilla ja meriympäristössä, edistävät merestä kerätyn muoviroskan uusiokäyttöä tai lisäävät tietoisuutta Itämeren roskaantumisesta ja kannustavat toimimaan Itämeren suojelemiseksi.

Kokeilua voivat ehdottaa esimerkiksi yritykset, start-upit, yhdistykset ja tutkimusryhmät. Toimijoita ei rajata, mutta mukaan voidaan valita vain rekisteröidyt toimijat (yritys- tai yhdistysrekisterissä). Asiantuntijaraati valitsee nopeisiin kokeiluihin mukaan 3-5 kokeilijaa.

Infotilaisuus 24. helmikuuta

Infotilaisuus nopeista kokeiluista pidetään 24. helmikuuta klo 17–18 Tiedekulman Fönsterissä (Yliopistonkatu 4, 00100 Helsinki).

Hakuaika Itämerihaasteen nopeisiin kokeiluihin on 10.2.–22.3.20. Hakulomake ja lisätiedot löytyvät osoitteesta www.itamerihaaste.net/nopeatkokeilut.

Lisätietoja

Mari Joensuu, Itämerihaasteen koordinaattori
mari.joensuu@hel.fi
puh. 040 679 4772

Anna Halonen, projektisuunnittelija
anna.i.halonen@hel.fi
puh. 040 630 9091

Itämerihaaste on Helsingin ja Turun kaupunkien perustama verkostoaloite, joka kutsuu organisaatiot sitoutumaan Itämeren suojeluun. Itämerihaasteen verkostoon on liittynyt jo 270 organisaatiota Suomesta ja muista Itämeren maista.

***

Tiedotteen lähetti

Casper Almqvist
040 1879829, casper.almqvist@hel.fi
Viestintäasiantuntija
Helsingin kaupunginkanslia

Avainsanat

Kuvat

Kuva: Itämerihaaste / Canva
Kuva: Itämerihaaste / Canva
Lataa

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641


https://www.hel.fi


Kaupunginkanslia on Helsingin kaupungin keskushallintovirasto. Päämäärämme on kaupunki, joka tarjoaa parastaan kaupunkilaisille ja menestyy kiihtyvässä kilpailussa. Uudistamme kaupunkia strategian mukaisesti yhdessä toimialojen kanssa.

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Senaatintorin kesä aukeaa30.6.2020 09:49:14 EESTTiedote

Kulinaristinen keidas tarjoilee makuelämyksiä ja urbaania siirtolapuutarhatunnelmaa. Senaatintorin kesä -jättiterassialue aukeaa keskiviikkona 1. heinäkuuta. Helsingin pääaukiolla, Senaatintorilla, voi elokuun loppuun asti nauttia helsinkiläisten laaturavintoloiden makuelämyksiä urbaanissa siirtolapuutarhatunnelmassa. Kyseessä on ainutlaatuinen kokeilu, ja siitä toivotaan piristysruisketta koko koronasta toipuvan kaupunkikeskustan elävöittämiseen.

Helsinki panostaa turvalliseen matkailukokemukseen29.6.2020 14:07:43 EESTTiedote

Pitkän koronasulun jälkeen avautuva Helsinki haluaa varmistaa, että pääkaupungin tarjoamien tapahtumien pariin palaavien vieraiden kokemus olisi mahdollisimman miellyttävä ja luotettava. Helsinki toteutti palvelumuotoilutoimisto Hellonin kanssa tutkimuksen, jonka avulla tunnistettiin asiakkaiden mielenrauhaa ja yleistä turvallisuuden tunnetta tapahtumissa ja matkailupalveluiden parissa tuottavat toimenpiteet.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme