itslearning

itslearning auttaa ammatillisia oppilaitoksia muutospaineessa

Jaa
Ammatilliset oppilaitokset ovat muutoksen kourissa. Hallitus on määrännyt reformin alkavaksi oppilaitoksissa. Moni koulu on pulassa monenkirjavien digitaalisten oppimisalustojen kanssa. Etelä-Kymenlaakson ammattiopistossa Ekamissa uudistushaasteeseen on löytynyt ratkaisu oppimisen ohjausjärjestelmästä.

 Ammatillisen koulutuksen reformi on yksi hallituksen kärkihankkeista. Se tarkoittaa ruohonjuuritasolla sitä, että ammatilliset oppilaitokset on pakotettu uudistamaan toimintaansa osaamisperusteisemmaksi ja asiakaslähtöisemmäksi. Haaste on aikamoinen monissa oppilaitoksissa.

Kotkassa Etelä-Kymenlaakson ammattiopistossa Ekamissa reformin toteutukseen on otettu itslearning-työkalu käyttöön tammikuussa 2019. Se on tasoittanut reformin edellyttämää toimintakulttuurin muutosta. Lyhyen käytön perusteella uuden oppimistyökalun käyttökokemukset ovat olleet kannustavia.

Ensin tarve, sitten työkalu

Kuntayhtymän ylläpitämässä Ekamissa on noin 4000 opiskelijaa. Siellä opiskellaan perus-, ammatti- ja erikoisammattitutkintoja. Ikähaarukka on alaikäisistä keski-ikäisiin. Koulutusaloja on 24 ja tutkintoja peräti 61. Ekamista valmistuu muun muassa lähihoitajia, muusikoita ja putkiasentajia. Sen lisäksi on ammatilliseen koulutukseen valmentavaa sekä yrityksille räätälöityä koulutusta. Tämä tarkoittaa valtavaa tietomäärää, jota hallinnoidaan digitaalisesti.

– Digitaalisen oppimisympäristön uudistamisen ideana oli yhtenäistää oppimisen toimintatapoja ja -kulttuuria. Kun lähdimme uudistamaan sitä, meillä oli ensin tarve ja sitten vasta puolivahingossa esitteestä löytyi sopiva työkalu, sanoo apulaisrehtori Ulla Jaskari.

Hän lisää, että ennen itslearningiin, tuttavallisesti Itsiin, päätymistä jokaisella opettajalla olivat omat digitaaliset työkalut käytössä, omat materiaalit opetuksessa ja kullakin oma tapansa toteuttaa opetusta. Opiskelijoille digitaalinen oppimisympäristöjen kirjo oli sekava, sillä jokainen järjestelmä vaati kirjautumisen salasanoineen.

Järjestelmällinen käyttöönotto

Ekamissa ei ole lähdetty soitellen sotaan, vaan siellä on huolellisesti suunniteltu uuden digitaalisen oppimisalustan käyttöönotto koko organisaatioon.

Ensin kartoitettiin tarpeet ja markkinoilla olevat järjestelmät sekä niiden tarjoamat ominaisuudet ja hyödyt. Ennen kuin itslearningiin päädyttiin, perustettiin opettajista koostuva testityhmä, joka testasi parhaita kilpailevia järjestelmiä ja vertaili niitä.

Sen jälkeen luotiin tiimiopettajuuden malli, tavoitteena osallistaa opettajat yhdessä vastaamaan muutostarpeeseen sekä kehittämään ammatillista opetusta ja ohjausta toistensa osaamista tukien.
- Eli jokaiselle koulutusalalle valittiin innostuneet kehittäjäopettajat, jotka luotsasivat opettajakollegat digitaalisen oppimisympäristöön. He rakensivat yhdessä tutkinnonosittain sisältöjä Itsiin, sanoo Henna Ström-Kallio.
Hän on Ekamin oppimisprosessien pedagoginen valmentaja. Ström-Kallio on työskennellyt paljon oppimiskehittämisen parissa.

– Haluttiin yhteinen pedagoginen linja, joka konkretisoituu työkaluna niin opettajille kuin opiskelijoillekin, hän kertoo muutoksen taustoista.

itslearningin edut

Miksi päädyttiin itslearningin käyttöön?
– Kaikki asiat löytyvät yhdestä järjestelmästä. Ei haluttu monia järjestelmiä, joissa seurataan eri asioita. Itsissä oli työkalut oppimisanalytiikan hyödyntämiseen sekä ylivoimainen mobiilikäytettävyys, sanoo ohjelman pääkäyttäjä, oppimispalvelujen suunnittelija, Jenni Puonti-Dansk.

Tärkeää oli, että opiskelijan ohjauksen ja tuen voi toteuttaa aikaan ja paikkaan katsomatta, opiskelijan osaamisen dokumentoituessa yhteen paikkaan. Haluttiin ratkaisukeskeisyyttä.

– Itsin käyttöönotto liittyy reformin ajankohtaan, jossa ydinajatus on vahvistaa yksilöllisiä opintopolkuja. Ei meillä sellaista työkalua ollut käytössä, sanoo Ström-Kallio.

Käyttöönotto on tehty laajasti koko oppilaitoksessa.
– Kevään aikana on perattu kaikki oppimateriaali ja laitettu Itsiin. Se on tuonut tasalaatuisuuden. Varsinkin, kun kampukset ovat fyysisesti eri paikoissa ja niissä jokaisessa on omanlaisensa toimintakulttuuri, sanovat Puonti-Dansk ja Ström-Kallio.

Entäs opiskelijat?

Systeemi auttaa opiskelijaa havainnollistamaan oman vastuun merkityksen. Kun opiskelija ymmärtää oman roolinsa, motivaatio kasvaa ja oppimistulokset paranevat.

Opiskelija luotsataan opiskelun alussa itslearningin käyttöön kolmen viikon Kohti ammattia -jakson aikana. Heitä opastetaan kädestä pitäen, miten oppimistyökalu toimii ja kerrotaan, että se on opettajalle väline ohjaukseen ja yhteydenpitoon.

itslearning auttaa niin opiskelijoita kuin opettajiakin ymmärtämään, mitä koko tutkinto sisältää, miten opiskelu etenee ja miten kokonaisuus muodostuu. Kokonaisuuden hahmottaminen helpottuu.
- Systeemin ansiosta päällekkäisyydet opetuksessa poistuvat, joita oli aiemmin. Tehokkuus kasvaa eivätkä opiskelijat turhaudu, iloitsee Puonti-Dansk.

Toimintakulttuurin muutoksen vaikeus

Toimintakulttuurin muutoksessa ilmenee haasteita ja uudenlainen työskentelytapa uudessa digitaalisessa ympäristössä ei toteudu hetkessä.

– Muutosvastarinta sulaa kun hyödyt konkretisoituvat. Muutoksessa auttoi myös strategiarahoitus, joka mahdollisti kohdata opettajat tarpeineen kolmen päivän ajan, sanoo Jaskari.

– Juuri yksi opettaja ehdotti, että voidaanko kokoontua vertaisryhmäperiaatteella, jossa vaikkapa matikkatiimin opettajat voivat kertoa kokemuksiaan Itsin toimivuudesta. Kun ehdotus tulee opettajalta, se on merkki onnistumisesta ja sitoutumisesta oppimisjärjestelmään, tietää Puonti-Dansk.

Käyttöönotto on vielä kesken. Syksyn aikana otetaan e-portfolio käyttöön, jossa on mahdollisuus jakaa tietoa sidosryhmille kuten vanhemmille tai yrityksille.
– Uudistus ja muutos vaatii aina innostuneita ihmisiä, selvittää apulaisrehtori.
Hänen Its-tiimissään on silmin nähden positiivinen pöhinä.

Ja opiskelijat tykkäävät

Kahdella musiikinopiskelijalla on tuoreita kokemuksia itslearningistä.
– Kaikki kurssit ovat näkösällä alustalla tehtävineen. Selkeä ja toimiva, sanoo Aki Kelin.

Tapio Hartikainen on samaa mieltä Kelinin kanssa.
– On todella yksinkertainen ja sieltä löytyy helposti kaikki, sanoo Hartikainen, jolle omien sanojen mukaan Excel tuottaa pulmia.
– Itsi on helpompi kuin Excel, heittää Hartikainen.

Vaikka yksi itslearningin valintakriteeri oli toimiva mobiilisovellus, Kelin tai Hartikainen eivät ole toistaiseksi kokeneet aiheelliseksi ottaa mobiilisovellusta käyttöön. Iso näyttö miellyttää nuoria enemmän. Mutta heidän opettajansa Laura Mättö on ladannut applikaation.
– Varmaan jatkossa mobiililla otetaan videoita musisoinnista, sanoo Mättö.

Hän lisää, että itslearning on siinäkin mielessä näppärä, että sinne voi liittää monenlaisista ja monenmuotoista ohjelmaa; tekstiä, kuvaa, ääntä ja videota. Järjestelmä ymmärtää eri ohjelmia sujuvasti.

Kysyttäessä opiskelijat myöntävät, että kökköjä järjestelmässä ei ole havaittu.


Kuvatekstit:
– Voin mennä klikkaamaan suoritukset tehdyksi tai tehdä numeroarvion, sanoo opettaja Mättö.

– Yhteinen työkalu, alusta ja ympäristö sekä yhteisesti tuotetut sisällöt löytyvät kaikki Itsistä, sanoo Ström-Kallio. Myös Mättö ja Puonti-Dansk peesaavat.

Kutsu opetuksen asiantuntijoille.

Lisätietoja: 

Karita Nurmela
Inside Sales & Marketing
 +358 40 5274278
skype:karita.nurmela_1
karita.nurmela@itslearning.com

https://itslearning.com/fi/

Avainsanat

Kuvat

Lataa
Ekamin pääkäyttäjä Puonti-Dansk ja pedagoginen valmentaja Ström-Kallio.
Ekamin pääkäyttäjä Puonti-Dansk ja pedagoginen valmentaja Ström-Kallio.
Lataa
Ekamilaiset: opettaja Laura Mättö, pääkäyttäjä Puonti-Dansk ja pedagoginen valmentaja Ström-Kallio.
Ekamilaiset: opettaja Laura Mättö, pääkäyttäjä Puonti-Dansk ja pedagoginen valmentaja Ström-Kallio.
Lataa
Opettaja Laura Mättö.
Opettaja Laura Mättö.
Lataa
Etelä-Kymenlaakson ammattiopisto Ekami.
Etelä-Kymenlaakson ammattiopisto Ekami.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

itslearning
itslearning
Urho Kekkosen katu 4-6 E
00100 Helsinki

+358 40 5274278https://itslearning.com/fi/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta itslearning

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye