ELY-keskukset

Jää- ja sääolosuhteet eivät mahdollista Hailuodon jäätien avaamista kuluvana talvikautena

Jaa
Jää- ja sääolosuhteet eivät mahdollista jäätien turvallista perustamista ja ylläpitoa kuluvana talvikautena. Jäätietä ei avata talvikaudella 2022 - 2023.
Hailuodon jäätie.
Hailuodon jäätie.

Jään kantavuus määräytyy jään tehollisen paksuuden mukaan. Jäätiestä vastaava urakoitsija on tehnyt säännöllisesti jäänvahvuusmittauksia talven aikana. Viimeksi mittaukset suoritettiin 13.2.2023, jolloin tehollinen jäänpaksuus oli heikoimmillaan noin 28 cm. Jäätien turvallinen perustaminen ja ylläpito edellyttävät kuitenkin vähintään 40 cm tehollista jäänpaksuutta.

Kuluva talvikausi on ollut leuto ja jatkuu sääennusteiden mukaan keskimääräistä lämpimämpänä. Lisäksi maaliskuussa kevätaurinko alkaa jo heikentää jään vahvuutta. Varsinais-Suomen ELY-keskus ja Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus ovat arvioineet jäätien perustamisen tilannetta yhteistyössä. Jää- ja sääolosuhteista johtuen edellytyksiä jäätien perustamiselle ei ole kuluvana talvikautena.

Jäätien avaamista arvioidaan kokonaisvaltaisesti ottamalla huomioon muun muassa sääolosuhteiden pitkän ajan ennusteet

Hailuodon jäätietä ylläpitää ELY-keskus, ja kunnossapidon toteuttaa hoitourakoitsija. Tienpitäjän tulee varmistaa hoitourakoitsijan tekemän työn turvallisuus ja riskien hallittavuus. Jäätien perustamispäätökseen vaikuttaa jään paksuuden seuranta, pitkän ajan ennusteet tuulisuudesta, lämpötiloista ja sateista sekä jäätien avaamisen ajankohta talven suhteen.

Viimeisen viiden vuoden aikana jäätie on ollut auki talvisin keskimäärin 20 vuorokautta. Vuosina 2015 ja 2020 jäätietä ei pystytty avaamaan lainkaan.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Yksikön päällikkö Heino Heikkinen, Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus, p. 0295 038 241, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi


Tieinsinööri Tapani Jaakkola, Varsinais-Suomen ELY-keskus, p. 0295 022 791, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Kuvat

Hailuodon jäätie.
Hailuodon jäätie.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta ELY-keskukset

Kesän 2023 leväseuranta on alkanut (Varsinais-Suomi, Satakunta)1.6.2023 13:54:07 EEST | Tiedote

Tällä viikolla käynnistyi jälleen kesäkuun alusta syyskuun loppuun kestävä valtakunnallinen sinileväseuranta. Seurannan aikana havainnoidaan sinilevien esiintymistä Suomen järvissä ja merialueilla. Tänä kesänä Lounais-Suomessa (Varsinais-Suomi ja Satakunta) ELY-keskuksen vakioseuranta koostuu 36 havaintopaikasta, joista 20 sijaitsee merialueella ja 16 sisävesissä. Osa havaintopaikoista on ollut mukana seurannan alusta eli jo vuodesta 1998 saakka.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme