Kustannusosakeyhtiö Parvs

Jaakko Heikkilän uutuuskirja on intiimi kurkistus varakkaiden suomalaisten maailmaan

Jaa

Palkittu valokuvataiteilija Jaakko Heikkilä on kuvannut uuteen kirjaansa varakkaita suomalaisia heille omimmissa ja läheisimmissä ympäristöissä. Tuloksena on sarja hätkähdyttävän intiimejä muotokuvia, jotka henkivät Heikkilälle ominaista inhimillistä lämpöä ja koskettavaa runollisuutta. Samalla teos avaa poikkeuksellisen näkymän tavallisesti kätkettyyn varakkaiden ihmisten maailmaan.

Suomen nykytaiteessa on käsitelty eri näkökulmista yhteiskunnallista murrosta, yksinäisyyttä, syrjäytyneisyyttä ja suomalaisen keskiluokan arkea – mutta menestystä on käsitelty hyvin vähän.

Jaakko Heikkilän valokuvissa vauraus henkilöi­tyy inhimillisiksi persooniksi, hengittäviksi, tunteviksi ihmisiksi. Niitä täydentävät mallien elämänpiiristä otetut miljöökuvat runsaine yksityiskohtineen ja meditatiiviset, usein veden pinnasta kuin menneen kuvina heijastuvat maisemat. Valokuvien rinnalle Heikkilä on kirjannut kuvaamiensa ihmisten mietteitä, anekdootteja, lyhyitä tarinoita ja lausuntoja elämästä, Suomesta ja maailmasta.

Helsingin yliopiston viestinnän professori Anu Kantola kirjoittaa kirjassa vauraudesta näin:

”Raha on asia, jota kaikki haluavat, mutta jota on usein vaikea näyttää – varsinkin silloin kun sitä on paljon. Suhdettamme varakkuuteen leimaa vissi ristiriitaisuus: vaikka maailma tuntuu pyörivän rahan ympärillä, vauraus herättää myös ahdistusta jopa vauraissa itsessään. Kun sosiologi Rachel Sherman haastatteli varakkaita ihmisiä New Yorkin Manhattanilla, he kertoivat tuntevansa usein ahdistusta omasta osastaan. Myös Suomessa monet lottovoittajat ovat salanneet voittonsa jatkaen vanhaa elämäntyyliään. Vauraus onkin kaksiteräinen miekka tasa-arvolle rakentuvissa yhteiskunnissa: se kohottaa toisten yläpuolelle mutta voi samalla myös eristää muista ihmisistä. Siksi monet varakkaat erottuvat usein tavallisuudellaan: he pukeutuvat vaatimattomasti ja ajavat loppuun kuluneilla autoilla.

Valokuvataiteilija Jaakko Heikkilä (s. 1956) lähti kuvaamaan vaurautta Koneen Säätiön rahoittamassa projektissa, jossa tutkimme suomalaista varakkuutta. Vauraat eivät ole yksi ja yhtenäinen joukko. Mukana on vanhaa ja uutta rahaa: kartanon perijä, oman yrityk­sensä perustaneita yrittäjiä ja finanssimaailmassa vaurastunut sijoit­taja. Elinpiirit vaihtelevat, mutta kaikkia kuvattuja henkilöitä yhdistää se, että kuvat kertovat myös jostakin muusta kuin rahasta: ennen muuta siitä, mitä muuta elämä on kuin rahaa. 

Vauraus ja suomalaisuus ovat sanoja, jotka eivät yleensä esiinny samassa lauseessa. Heikkilän kuvat kuitenkin näyttävät, että myös suomalaisella vauraudella on omat kuvastonsa: pohjoiset protestantit rakentavat minuutensa esi-isien perinnön, luonnon hiljaisuuden ja kovan kilpailun varaan.”

Vaurauden filosofia | Förmögenhetsfilosofi | Philosophy of Wealth
Jaakko Heikkilä, Anu Kantola, Ritva Röminger-Czako
Parvs, 2022, 160 sivua
Kirjan muotokuvissa: Johan Labba, Henrik Creutz, Anu Pentik, Anders Wiklöf, Sture Udd, Kaarina Aho, Timo Nurmos, Henrik Ullner, Kaisa Snellman

Kirjan julkistustilaisuus järjestetään Kansallismuseossa torstaina 11.8.2022 klo 15–16.
Samalla on mahdollisuus tutustua museossa esillä olevaan samannimiseen valokuvanäyttelyyn. Ranskalaisen INSEAD-bisneskoulun apulaisprofessori Kaisa Snellman haastattelee Jaakko Heikkilää näyttelysalissa klo 15.15. Tervetuloa!

Arvostelukappaleet ja Jaakko Heikkilän haastattelupyynnöt: hanna.karppanen@parvs.fi

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Lataa
Jaakko Heikkilä: Vaurauden filosofia. Parvs 2022
Jaakko Heikkilä: Vaurauden filosofia. Parvs 2022
Lataa
Kuva: Jaakko Heikkilä
Kuva: Jaakko Heikkilä
Lataa
Johan Labba. Kuva: Jaakko Heikkilä
Johan Labba. Kuva: Jaakko Heikkilä
Lataa
Henrik Creutz. Kuva: Jaakko Heikkilä
Henrik Creutz. Kuva: Jaakko Heikkilä
Lataa
Anu Pentik. Kuva: Jaakko Heikkilä
Anu Pentik. Kuva: Jaakko Heikkilä
Lataa
Anders Wiklöf. Kuva: Jaakko Heikkilä
Anders Wiklöf. Kuva: Jaakko Heikkilä
Lataa
Kuva: Jaakko Heikkilä
Kuva: Jaakko Heikkilä
Lataa
Kuva: Jaakko Heikkilä
Kuva: Jaakko Heikkilä
Lataa
Kaarina Aho. Kuva: Jaakko Heikkilä
Kaarina Aho. Kuva: Jaakko Heikkilä
Lataa
Timo Nurmos. Kuva: Jaakko Heikkilä
Timo Nurmos. Kuva: Jaakko Heikkilä
Lataa
Sture Udd. Kuva: Jaakko Heikkilä
Sture Udd. Kuva: Jaakko Heikkilä
Lataa
Kuva: Jaakko Heikkilä
Kuva: Jaakko Heikkilä
Lataa
Henrik Ullner. Kuva: Jaakko Heikkilä
Henrik Ullner. Kuva: Jaakko Heikkilä
Lataa
Kaisa Snellman. Kuva: Jaakko Heikkilä
Kaisa Snellman. Kuva: Jaakko Heikkilä
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Kustannusosakeyhtiö Parvs
Kustannusosakeyhtiö Parvs
Uudenmaankatu 26 A 3a
00120 HELSINKI

https://parvs.fi/

Kustannusosakeyhtiö Parvs on taidekirjoihin ja arkkitehtuurijulkaisuihin erikoistunut helsinkiläinen kustantamo, joka on perustettu vuonna 2006.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kustannusosakeyhtiö Parvs

Intiimissä valossa: uutuuskirja Tero Puhan miesvalokuvista22.9.2022 11:59:27 EEST | Tiedote

Valokuvataiteilija Tero Puhan uuteen kirjaan "Intiimi valo" on koottu parhaimmisto hänen muotokuvistaan, joita hän on ottanut vuosien varrella kohtaamistaan miehistä. Osa malleista on satunnaisia tuttavuuksia, osa läheisempiä ihmisiä, mutta kaikille kuville yhteistä on herkkä intiimiys ja äärimmilleen viritetty, silmää hivelevä esteettinen sulo. Kirja sisältää myös kirjailija Juhani Branderin ennenjulkaisemattomia runoja.

"Überhund – Taiteen kiehtovat koirat" -kirja on riemukkaan syvällinen esitys ihmisen parhaan ystävän eri rooleista taiteessa15.9.2022 08:00:00 EEST | Tiedote

Uutuuskirja "Überhund –Taiteen kiehtovat koirat" esittelee monipuolisesti koiraa ja sen eri rooleja suomalaisessa kuvataiteessa viimeisen 150 vuoden aikana. Ihmisen paras ystävä on noussut statistin roolista parrasvaloihin ja esittää nykyään usein pääosaa sellaisten kuuluisien taiteilijoiden kuin Elina Brotheruksen ja Jouko Lehtolan teoksissa. Samalla nämä koirakuvat kertovat jotain oleellista ajastamme ja meistä itsestämme.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme