Keskuskauppakamari

Jäänmurtajahankinnoista on päätettävä alkavalla vaalikaudella

Jaa
Metsäteollisuus ry, Suomen Satamaliitto ry ja Keskuskauppakamari vetoavat, että jäänmurtajahankinnoista päätetään Suomessa tulevalla hallituskaudella. Suomen vanhenevaa jäänmurtokalustoa on uusittava vähäpäästöisemmillä ja nykyaikaisten rahtialusten tarpeisiin vastaavilla jäänmurtajilla. Hankintojen avulla taataan Suomen ulkomaankaupan sujuvuus ja toimivuus pitkälle tulevaisuuteen.

Ympärivuotinen rahtiliikenne on välttämättömyys Suomen saavutettavuudelle ja ulkomaankaupalle. Suomen vanhenevaa jäänmurtokalustoa on uusittava vähäpäästöisemmillä ja nykyaikaisten rahtialusten tarpeisiin vastaavilla jäänmurtajilla. Hankintojen avulla taataan Suomen ulkomaankaupan sujuvuus ja toimivuus pitkälle tulevaisuuteen.

”Uusien jäänmurtajien hankinta on mittava investointi, mutta sen tekemättä jättäminen saattaa maksaa hankintaakin enemmän. Katkokset pohjoisessa toimivien yritysten tavaraviennissä ja tuonnissa aiheuttaisivat miljoonien eurojen menetykset. Toimitusvarmuus asiakkaalle on globaalissa kilpailussa kaiken A ja O”, muistuttaa logistiikkapäällikkö Alina Koskela Metsäteollisuus ry:stä.

Vanhimpien jäänmurtajien korvaamisen lisäksi Suomeen tarvitaan jäänmurtokaluston pitkän aikavälin uudistamis- ja elinkaaristrategia. Kalustosta suuri osa tulee uusimisikään seuraavan kahdenkymmenen vuoden aikana. Sitä on kehitettävä systemaattisesti vastaamaan operointiympäristön tarpeita sekä muuttunutta turvallisuuspoliittista tilannetta.

”Toimintaympäristön muutoksiin voidaan parhaiten vastata ennakoimalla ja sitoutumalla strategisesti jäänmurtajakaluston uusimiseen yli hallituskausien. Parlamentaarisen yhteisymmärryksen saavuttaminen edesauttaisi myös mahdollisuuksia ennakoida ja saada EU-rahoitusta”, korostaa Suomen Satamaliitto ry:n toimitusjohtaja Annaleena Mäkilä.

Yritysten viesti päättäjille on, että jäänmurtajahankinnoista on päätettävä Suomessa mahdollisimman pian. Vuoden 2023 aikana tulisi perustaa jäänmurtajien suunnitteluun, hankintaan ja operointiin liittyvistä ministeriöistä ja keskeisten sidosryhmien edustajista koostuva työryhmä.

”Ruotsi valmistautuu tilaamaan kaksi jäänmurtajaa kuluvan vuoden aikana. Suomessa on varmistettava, että suomalainen osaaminen ja synergiaedut Ruotsiin tulevat hyödynnetyksi jäänmurtokalustoa uusittaessa. Hankinnoissa on osattava ottaa huomioon myös kasvava jäänmurtokapasiteetin tarve esimerkiksi metsäteollisuudessa, akku- ja kaivannaisteollisuudessa ja metalliteollisuudessa”, toteaa Keskuskauppakarin varatoimitusjohtaja Johanna Sipola.

Lisätiedot:

Alina Koskela, logistiikkapäällikkö, Metsäteollisuus ry, alina.koskela@forestindustries.fi 

Annaleena Mäkilä
, toimitusjohtaja, Suomen Satamaliitto ry, annaleena.makila@satamaliitto.fi

Johanna Sipola, varatoimitusjohtaja, Keskuskauppakamari, johanna.sipola@chamber.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Alina Koskela, logistiikkapäällikkö, Metsäteollisuus ry, alina.koskela@forestindustries.fi
Annaleena Mäkilä, toimitusjohtaja, Suomen Satamaliitto ry, annaleena.makila@satamaliitto.fi

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Keskuskauppakamari
PL 1000
00101 Helsinki

http://kauppakamari.fi/

Keskuskauppakamari edustaa yli 22 000 suomalaista yritystä, jotka työllistävät yhteensä noin miljoona työntekijää. Haluamme helpottaa yritysten toimintaedellytyksiä verotuksen, liikenteen ja lainsäädännön saralla sekä kansainvälisessä kaupassa. Edistämme yritysten itsesääntelyä sekä tarjoamme monipuolisia asiantuntijapalveluja elinkeinoelämän tarpeisiin. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Keskuskauppakamari

Piia Karjalainen Keskuskauppakamarin johtavaksi liikenne- ja elinkeinopoliittiseksi asiantuntijaksi2.6.2023 10:58:54 EEST | Tiedote

Keskuskauppakamarin johtavaksi liikenne- ja elinkeinopoliittiseksi asiantuntijaksi on nimitetty kauppatieteiden maisteri Piia Karjalainen. Karjalainen siirtyy tehtävään Wärtsilästä, jossa hän on vastannut yhteiskuntasuhteista, kansainvälisen meriliikenteen lainsäädäntöön liittyvästä edunvalvonnasta sekä strategisista kumppanuuksista. Karjalaisella on aiempaa työkokemusta myös Brysselistä ja liikenne- ja viestintäministeriöstä.

Kauppakamarin vientijohtajakysely: Geopoliittinen turbulenssi vaikuttaa kannattavuuteen edelleen merkittävästi - Kiinan merkitys kauppakumppanina vähenemässä1.6.2023 06:43:00 EEST | Tiedote

Kauppakamarien vientijohtajille suuntaaman kyselyn mukaan turbulenssi geopolitiikassa vaikuttaa yritysten kannattavuuteen edelleen merkittävällä tavalla. Jopa 93 prosenttia vastanneista arvioi geopoliittisen epävarmuuden ja siitä aiheutuvien häiriöiden syövän yrityksen kannattavuutta jollain tapaa. Vaikeasti ennakoitavan Kiinan merkitys yritysten kauppakumppanina on kyselyn mukaan vähenemässä. Keskuskauppakamarin kansainvälisten asioiden johtaja Lenita Toivakka painottaa, että geopolitiikan ymmärtäminen kuuluu nyt jokaisen yritysjohtajan työpöydälle.

Keskuskauppakamarin pääekonomisti: Taantumajakson katkeaminen laiha lohtu – talouden perustekijät eivät puolla vauhdikasta kasvua31.5.2023 09:39:09 EEST | Tiedote

Tilastokeskuksen tuoreiden tietojen mukaan alkuvuoden bruttokansantuote on kehittynyt tuntuvasti luultua heikommin, mutta nyt taantumajakso näyttää hetkellisesti katkenneen. Keskuskauppakamarin pääekonomistin mukaan kyseessä ei kuitenkaan ole lähtölaukaus isommalle kasvujaksolle, sillä taloudessa puhaltavat edelleen voimakkaat vastatuulitekijät. Vaikeuksia on luvassa, sillä kuluttajien säästöt alkavat huveta, euroalueen teollisuus takkuaa ja rakennusinvestointien näkymät ovat vaisuja.

Keskuskauppakamarin pääekonomisti: Työllisyys sahaa edestakaisin – pitkäaikaistyöttömyys ongelma, josta puhutaan liian vähän24.5.2023 09:32:40 EEST | Tiedote

Työllisenä oli huhtikuussa 17 000 ihmistä enemmän kuin vuosi sitten. Keskuskauppakamarin pääekonomistin mukaan muutokset työllisyysasteessa ovat olleet viime kuukausina vähäisiä, eikä dramaattisista käänteistä voida puhua. Työllisyys on edelleen historiallisen vahvalla tasolla, mutta pitkäaikaistyöttömyyden aleneminen on käytännössä pysähtynyt. Pääekonomistin mukaan ongelmasta ei juuri puhuta, vaikka siihen liittyy ilmeinen riski pysyvään syrjäytymiseen työmarkkinoilta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme