Etelä-Savon ELY-keskus

Jäänpaksuudet kasvaneet tasaisesti Etelä-Savon järvillä

Jaa

Etelä-Savon ELY-keskus ja Suomen ympäristökeskus mittasivat 29.12.2021 jäänpaksuuksia viidellä järvellä Etelä-Savossa. Jääpeitteen kokonaispaksuudet vaihtelivat järvestä riippuen 24–29 cm:n välillä, mutta myös järven sisällä jäänpaksuuksissa on huomattavia eroja. Mittaukset tehtiin noin 100 metrin etäisyydellä rannasta.

Jäänmittausta Mäntyharjun Korpijärvellä. Kuva: Tarmo Muuri. Vapaa julkaistavaksi.
Jäänmittausta Mäntyharjun Korpijärvellä. Kuva: Tarmo Muuri. Vapaa julkaistavaksi.

Alueellisilla havaintopaikoilla (havaintojakso 2004–2021) jäät ovat olleet vuoden aikaan nähden paksumpia vain vuonna 2010 ja 2004.

Joulukuun alun kovien pakkasten jälkeen jään paksuuntumista joudutti lyhyt lämmin jakso, joka sulatti jään päälle satanutta eristävää lumikerrosta ja muutti sen osin kohvajääksi.

Teräsjään osuus on myös kasvanut keskimäärin 10 cm edelliseen mittaukseen (15.12.2021) verrattuna. Valtakunnallisilla havaintopaikoilla jäänpaksuus on hieman suurempi kuin joulukuun lopussa keskimäärin. Kaikilla havaintopaikoilla jää on suurimmaksi osaksi teräsjäätä. Kohvajään osuus kuitenkin vaihtelee 0–10 cm välillä. 

Eri järvien jäänpaksuuksien erot ovat keskimäärin pienempiä kuin aikaisempina vuosina, eli järvien jäätyminen tapahtui hyvin samaan aikaan.

Mittauspaikoilla havaittiin keskimäärin noin 5–7 cm paksu lumikerros. Ohut lumikerros on kevyttä pakkaslunta, joka ei haitanne jäillä liikkujaa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Vesitalousasiantuntija Tarmo Muuri, Etelä-Savon ELY-keskus, p. 0295 024 031, tarmo.muuri(at)ely-keskus.fi

Kuvat

Jäänmittausta Mäntyharjun Korpijärvellä. Kuva: Tarmo Muuri. Vapaa julkaistavaksi.
Jäänmittausta Mäntyharjun Korpijärvellä. Kuva: Tarmo Muuri. Vapaa julkaistavaksi.
Lataa

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Etelä-Savon ELY-keskus
Etelä-Savon ELY-keskus
Jääkärinkatu 14, PL 164
50101 Mikkeli

0295 024 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-etela-savo

Etelä-Savon ELY-keskus tuottaa valtion aluehallinnon palveluja ja osallistuu maakunnan kehittämiseen Etelä-Savon maakunnan alueella. Palvelumme kohdistuvat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, maaseutuun sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin. Omaa toimialuetta laajemmin hoidamme rakennerahastotehtäviä Itä-Suomen alueella, koordinoimme vesienhoitoa Vuoksen vesistöalueella ja vastaamme valtakunnallisen TE-hallinnon asiakaspalvelukeskuksen toiminnasta. Viraston toimipaikka sijaitsee Mikkelissä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Etelä-Savon ELY-keskus

Vähäisiä sinileväesiintymiä havaittu Etelä-Savossa4.8.2022 13:17:03 EEST | Tiedote

Viikolla 31 hieman sinilevää havaittiin kahdella vakiohavaintopaikalla, Pieksämäen Heiniöllä ja Mikkelissä Launialan uimarannalla. Lisäksi kansalaishavaintoja vähäisistä sinileväesiintymistä on tehty Mikkelin Ukonvedellä Kyyhkylän uimarannalla sekä itäisellä Puruvedellä Savonlinnassa. Ajankohtaan nähden havaintoja on tavanomaisesti, ja muutenkin sinileväkesä on ollut Etelä-Savossa maltillinen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme