Etelä-Savon ELY-keskus

Jäätilanne kohentunut, mutta on edelleen keskimääräistä heikompi suurimmassa osassa Etelä-Savon järviä

Jaa
Jääpeitteen kokonaispaksuudet vaihtelevat 20–30 senttimetrin välillä Etelä-Savon järvillä. Jäänpaksuuksissa voi olla huomattavia eroja järven sisällä. Etelä-Savon ELY-keskus ja Suomen ympäristökeskus mittasivat jään paksuuksia kuudella järvellä Etelä-Savossa. Mittaukset tehtiin noin 100 metrin etäisyydellä rannasta.
Jäänpaksuuden mittausvälineet saivat lumi- ja jääkerroksen päälleen. Kuva: Juuso Pätynen.
Jäänpaksuuden mittausvälineet saivat lumi- ja jääkerroksen päälleen. Kuva: Juuso Pätynen.

Korpijärveä lukuun ottamatta jäänpaksuus on alueellisilla seurantapaikoilla 3–4 senttimetriä pienempi kuin 2000-luvun keskiarvo. Korpijärven seurantapaikalla jää oli 5 senttimetriä keskimääräistä paksumpaa.

Tällä hetkellä alueellisilla seurantapisteillä on jään päällä 3–5 senttimetrin paksuinen kerros lunta. Alueellisilla seurantapisteillä eniten lunta oli Mäntyharjun Pyhävedellä (5 cm). 

Kyyvedellä jääpeite on ajankohtaan nähden neljä senttimetriä keskimääräistä ohuempaa. Oravissa taas jään paksuus vastaa mittaushistorian keskiarvoa tammikuulle.

Joulu- ja tammikuun suojakelit ovat todennäköisesti lisänneet kohvajään, eli jäätyneen sohjon muodostumista Etelä-Savon alueella.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Vesistösuunnittelija Juuso Pätynen, Etelä-Savon ELY-keskus, p. 0295 024 273

Johtava asiantuntija Juho Kotanen, Etelä-Savon ELY-keskus, p. 0295 024 192

Kuvat

Jäänpaksuuden mittausvälineet saivat lumi- ja jääkerroksen päälleen. Kuva: Juuso Pätynen.
Jäänpaksuuden mittausvälineet saivat lumi- ja jääkerroksen päälleen. Kuva: Juuso Pätynen.
Lataa

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Etelä-Savon ELY-keskus
Etelä-Savon ELY-keskus
Jääkärinkatu 14, PL 164
50101 Mikkeli

0295 024 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-etela-savo

Etelä-Savon ELY-keskus tuottaa valtion aluehallinnon palveluja ja osallistuu maakunnan kehittämiseen Etelä-Savon maakunnan alueella. Palvelumme kohdistuvat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, maaseutuun sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin. Omaa toimialuetta laajemmin hoidamme rakennerahastotehtäviä Itä-Suomen alueella, koordinoimme vesienhoitoa Vuoksen vesistöalueella ja vastaamme valtakunnallisen TE-hallinnon asiakaspalvelukeskuksen toiminnasta. Viraston toimipaikka sijaitsee Mikkelissä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Etelä-Savon ELY-keskus

Yritysten investointeihin sekä työllisyyden ja osaamisen kehittämiseen haettavana rahoitusta 177 miljoonaa euroa Itä-Suomessa2.3.2023 08:30:07 EET | Tiedote

Valtioneuvosto osoitti 16.2.2023 tekemällään päätöksellä rakennerahastojen myöntövaltuutta Etelä-Savoon 47 miljoonaa euroa, Pohjois-Karjalaan 54 miljoonaa euroa ja Pohjois-Savoon 76 miljoonaa euroa, yhteensä 177 miljoonaa euroa. Etelä-Savon ELY-keskus on avannut ja avaa useita hakuja yrityksille, kuntatoimijoille, elinkeinoyhtiöille ja kehittäjille investointien, työllisyyden, osaamisen ja kehittämisen vauhdittamiseksi Itä-Suomessa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme