Etelä-Savon ELY-keskus

Jäätilanne kohentunut, mutta on edelleen keskimääräistä heikompi suurimmassa osassa Etelä-Savon järviä

Jaa

Jääpeitteen kokonaispaksuudet vaihtelevat 20–30 senttimetrin välillä Etelä-Savon järvillä. Jäänpaksuuksissa voi olla huomattavia eroja järven sisällä. Etelä-Savon ELY-keskus ja Suomen ympäristökeskus mittasivat jään paksuuksia kuudella järvellä Etelä-Savossa. Mittaukset tehtiin noin 100 metrin etäisyydellä rannasta.

Jäänpaksuuden mittausvälineet saivat lumi- ja jääkerroksen päälleen. Kuva: Juuso Pätynen.
Jäänpaksuuden mittausvälineet saivat lumi- ja jääkerroksen päälleen. Kuva: Juuso Pätynen.

Korpijärveä lukuun ottamatta jäänpaksuus on alueellisilla seurantapaikoilla 3–4 senttimetriä pienempi kuin 2000-luvun keskiarvo. Korpijärven seurantapaikalla jää oli 5 senttimetriä keskimääräistä paksumpaa.

Tällä hetkellä alueellisilla seurantapisteillä on jään päällä 3–5 senttimetrin paksuinen kerros lunta. Alueellisilla seurantapisteillä eniten lunta oli Mäntyharjun Pyhävedellä (5 cm). 

Kyyvedellä jääpeite on ajankohtaan nähden neljä senttimetriä keskimääräistä ohuempaa. Oravissa taas jään paksuus vastaa mittaushistorian keskiarvoa tammikuulle.

Joulu- ja tammikuun suojakelit ovat todennäköisesti lisänneet kohvajään, eli jäätyneen sohjon muodostumista Etelä-Savon alueella.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Vesistösuunnittelija Juuso Pätynen, Etelä-Savon ELY-keskus, p. 0295 024 273

Johtava asiantuntija Juho Kotanen, Etelä-Savon ELY-keskus, p. 0295 024 192

Kuvat

Jäänpaksuuden mittausvälineet saivat lumi- ja jääkerroksen päälleen. Kuva: Juuso Pätynen.
Jäänpaksuuden mittausvälineet saivat lumi- ja jääkerroksen päälleen. Kuva: Juuso Pätynen.
Lataa

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Etelä-Savon ELY-keskus
Etelä-Savon ELY-keskus
Jääkärinkatu 14, PL 164
50101 Mikkeli

0295 024 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-etela-savo

Etelä-Savon ELY-keskus tuottaa valtion aluehallinnon palveluja ja osallistuu maakunnan kehittämiseen Etelä-Savon maakunnan alueella. Palvelumme kohdistuvat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, maaseutuun sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin. Omaa toimialuetta laajemmin hoidamme rakennerahastotehtäviä Itä-Suomen alueella, koordinoimme vesienhoitoa Vuoksen vesistöalueella ja vastaamme valtakunnallisen TE-hallinnon asiakaspalvelukeskuksen toiminnasta. Viraston toimipaikka sijaitsee Mikkelissä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Etelä-Savon ELY-keskus

Etelä-Savossa haettiin aktiivisesti avustuksia vesistökunnostuksiin19.12.2022 08:00:00 EET | Tiedote

Etelä-Savon ELY-keskukseen saapui 30.11.2022 mennessä yhteensä 21 avustushakemusta vesistökunnostuksiin. Haetuista hankkeista 15 suuntautuu perinteisiin vesistöissä tehtäviin toimenpiteisiin, kuten hoitokalastukseen tai virkistyskäyttöä haittaavan vesikasvillisuuden poistoon. Suunnittelu- ja selvityshankkeita koskevia hakemuksia saatiin kolme, ruoppauksia koskevia kaksi ja kosteikon perustamista koskevaa yksi. Aiemmin aloitettuja monivuotisia hankkeita on meneillään 20 kappaletta. Haettujen avustusten yhteismäärä on noin 278 000 euroa. Päätökset avustettaviin hankkeisiin tehdään keväällä 2023.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme