Vaasan kaupunki - Vasa stad

”Jag lärde mej och va snällare mot mej själv” – ett spel från Vasa ökar barnens välmående

Dela

I Vasa har ett mobilspel utvecklats för att främja barnens välmående och förhindra mobbning i skolorna. Det unika spelet har redan väckt stort internationellt intresse inom psykologisektorn. Mobilspelet, som är avgiftsfritt, kan användas fritt av alla från och med 20.11.

Bild: Mikael Matikainen
Bild: Mikael Matikainen

Spelet, Magis – ett magiskt äventyr, har utvecklats av Vasanejdens förening för mental hälsa i samarbete med Jyväskylä universitets psykologiska fakultet samt elever och lärare i de lägre årskurserna i skolor i Vasa.

I spelet är deltagaren på äventyr i Magivärlden, där hen genom att hjälpa figurer i spelet lär sig bl.a. att hantera sina känslor och byta perspektiv.

- Detta spel kan fungera på samma sätt som vaccin.Om vi lär barnen hantera känslor och tankar på ett fungerande sätt, är det lättare att hantera motgångar i vardagen, beskriver professor Raimo Lappalainen från Jyväskylä universitet.

I pilotundersökningen var 120 barn från Vasa med

Magis-spelet har utvecklas och testats under tre års tid i de lägre årskurserna i sex skolor i Vasa.I pilotundersökningen deltog 120 elever i klasserna 4–6 i Vasa.

Det team som har utvecklat spelet består av sakkunniga från spelsektorn, psykologiska och pedagogiska sektorn, men också barn har varit med från första början och utvecklat t.ex. grafiken och den röda tråden.

- Barnen har gett verkligt bra respons på spelet.Resultaten av pilotundersökningen antyder att om man spelar spelet med en klass minskar det mobbningen och ökar välmåendet med hjälp av övningar av färdigheterna, beskriver direktör Anne Salovaara-Kero från Österbottens kriscenter Valo.

Spelet ges ut onsdag 20.11 på finska, svenska och engelska. Spelet kan laddas gratis i Google Play shopen samt Apple App Store. Spelet fungerar också i en webbläsarversion, som finns på adressen https://magisgame.com

Även om spelet har utvecklats för skolmiljön, kan det också spelas hemma, ensam eller tillsammans med en förälder.

Undersökningarna fortsätter i Vasa

Projektet har finansierats av Social- och hälsoorganisationernas understödscentral (STEA). Undersökningen av spelets effekter fortgår, eftersom det är nödvändigt att utvärdera verkningarna på en större elevgrupp för att slutsatserna ska kunna säkerställas.

- Vi hoppas att vi kan fortsätta att utvärdera spelets verkningar och vidareutveckla innehållet.Mottagandet av spelet har varit mycket positivt också bland yrkesmänniskor och forskare inom psykologisektorn både här hemma och internationellt, berättar psykologen, doktoranden Katariina Keinonen vid Jyväskylä universitet.

Också Vasa stad och skolorna i Vasa är med i de fortsatta undersökningarna om det behövs.

En differentierad modell för att stöda välmående

Magis-spelet är en del av ett mera omfattande projekt Må bra i skolan där målet är att stärka den mentala hälsan, förebygga störningar i den mentala hälsan och minska mobbningen i skolan.

I projektet har också en gruppmodell Egen grej utvecklats. Modellen hjälper de barn som har identifierade utmaningar när det gäller att agera i skolan.

Tillsammans utgör Magis-spelet och Egen grej –gruppen en differentierad modell för att stöda välmående och modellen är avsedd att användas av skolorna.

www.hyvaollakoulussa.fi

Kontakter

direktör Anne Salovaara-Kero tel. 044 060 2660, anne.salovaara-kero@pohjanmaankriisikeskus.fi
professor Raimo Lappalainen, tel. 050 443 2349, raimo.i.lappalainen@jyu.fi
psykologen, doktorandenKatariina Keinonen, tel. 050 378 2810, katariina.keinonen@jyu.fi

Bilder

Bild: Mikael Matikainen
Bild: Mikael Matikainen
Ladda ned bild

Länkar

Om

Vaasan kaupunki - Vasa stad
Vaasan kaupunki - Vasa stad
PL / PB 3
65101 Vaasa

+358 6 325 1111http://www.vaasa.fi

Vasa stad

Alltid soliga Vasa är Nordens energihuvudstad som förenar innovativitet, teknologi, högklassiga tjänster, mångsidigt utbildnings- och kulturutbud och positiv energi.

Följ Vaasan kaupunki - Vasa stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vaasan kaupunki - Vasa stad

Ny coronavirussmitta har konstaterats – över 50 exponerade23.9.2020 13:13:35 EESTTiedote

Coronavirusinfektion har blivit konstaterad hos en person som varit på Vasarestaurangen Dallas Pizza Palazzo fredag 18.9.2020 kl. 19.00–20.00. Den infekterade personen är hemma i isolering. Hälsomyndigheterna har kontaktat de personer som har utsatts för smitta av personen i fråga och de har antingen redan försatts eller kommer att försättas i karantän. Enligt nuvarande information har över 50 personer exponerats.

Uusi koronavirustartunta todettu – altistuneita yli 5023.9.2020 13:09:15 EESTTiedote

Koronavirustartunta on todettu henkilöllä, joka on asioinut vaasalaisessa Dallas Pizza Palazzo –ravintolassa perjantaina 18.9.2020 klo 19.00 – 20.00. Tartunnan saanut on asetettu eristykseen ja hän on kotihoidossa. Terveysviranomaiset ovat kontaktoineet todetun tautitapauksen altistamia henkilöitä ja heidät on jo asetettu tai asetetaan karanteeniin. Tämän hetken tiedon mukaan altistuneita on yli 50.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum