Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Janakkalaan lintuinfluenssan vuoksi määrätty tartuntavyöhyke on lakkautettu - siipikarjan suojaus yhä tärkeää

Jaa

Ruokavirasto on lakkauttanut Janakkalassa lintuinfluenssan leviämisen estämiseksi aiemmin perustamansa tartuntavyöhykkeet. Siipikarjan suojaus on yhä tärkeää eläintautien torjumiseksi. Etelä-Suomen aluehallintovirasto muistuttaa, että kaikkien siipikarjan pitäjien tulee rekisteröityä eläintenpitorekisteriin.

Janakkalasta löytyi luontoon riistalinnuksi lasketuissa fasaaneissa linnuille korkeaa kuolleisuutta aiheuttavaa H5N1-tyypin lintuinfluenssaa syys-lokakuun aikana kolmen fasaanitilan läheltä. Ruokavirasto perusti taudinpurkausten ympärille 10 kilometrin laajuisen tartuntavyöhykkeen, jolla rajoitettiin siipikarjan ja -tuotteiden siirtoja ja lintujen metsästystä sekä asetettiin vaatimuksia lintujen pitopaikkojen suojaamiseksi tartunnalta.

Lintuinfluenssan seurauksena tuhansia fasaaneja kuoli, ja ne kerättiin pois maastosta ja toimitettiin hävitettäväksi. Fasaanien kuolleisuus hiipui syksyn mittaan, ja joulukuun alussa eläviltä fasaaneilta otetuissa näytteissä ei enää todettu virusta. Ruokavirasto on tilanteen paranemisen ansiosta lakkauttanut tartuntavyöhykkeet 16.12.2021.

Siipikarjan pitäjien on rekisteröidyttävä jo yhden yksilön pitämisestä

Aluehallintovirasto muistuttaa, että kaikkien siipikarjaa pitävien on rekisteröidyttävä eläintenpitäjärekisteriin ja päivitettävä tietonsa rekisteriin. Jo yhden yksilön, esimerkiksi lemmikkikanan, pitäminen velvoittaa rekisteröitymään. Ilmoitus tulee tehdä oman alueen maaseutuelinkeinoviranomaiselle tai Ruokaviraston järjestelmään. Rekisteröityminen on tärkeää mm. siksi, että viranomaiset voivat lähettää epidemiatilanteissa siipikarjanpitäjille toimintaohjeet nopeasti.

Ruokavirasto kehottaa yhä ylläpitämään siipikarjatilojen ja muiden lintujen pitopaikkojen tehostettua tautisuojausta tartuntojen estämiseksi koko maassa. Lintuinfluenssa leviää herkästi luonnonvaraisista linnuista siipikarjaan ja muihin lintuihin, jos linnut ovat suorassa tai epäsuorassa kontaktissa keskenään. Lintuinfluenssa voi levitä alueilta toisille myös epäsuorassa kontaktissa esim. ihmisten tai viruksella saastuneiden välineiden mukana. Jos lintuinfluenssa leviää siipikarjatilalle, tilan kaikki lintuyksilöt joudutaan lopettamaan.

Siipikarjan lintuinfluenssaepäilyistä tulee ilmoittaa välittömästi kunnaneläinlääkärille. Mahdollisia merkkejä ovat lintujen apaattisuuden ja kuolleisuuden lisääntymisen lisäksi esimerkiksi muninnan väheneminen tai veden- tai ruoankulutuksen lasku.

Luonnonvaraisten lintujen lintuinfluenssaan viittaavista tautiepäilyistä, mm. lintujen joukkokuolemista ja yksittäisistä kuolleista petolinnuista, tulee ilmoittaa kunnan- tai läänineläinlääkärille.

Kunnaneläinlääkäri huolehtii tarvittavien näytteiden lähettämisestä Ruokaviraston Helsingin toimipaikkaan.

Lintuinfluenssavirukset tarttuvat huonosti ihmiseen, ja tartunta vaatii yleensä läheisen kontaktin sairastuneeseen villilintuun, siipikarjaan tai niiden eritteisiin.

Lisätietoja:

Läänineläinlääkäri Tiina Juselius, p. 0295 016 190 (yhteydenotto ensisijaisesti tekstiviestillä)

etunimi.sukunimi@avi.fi

Etelä-Suomen aluehallintovirasto

Lue lisää:

Etelä-Suomen aluehallintoviraston tiedote 15.10.2021: https://avi.fi/tiedote/-/tiedote/69921852

Ruokaviraston tiedote 4.10.2021: https://www.ruokavirasto.fi/viljelijat/elaintenpito/elainten-terveys-ja-elaintaudit/elaintaudit/ajankohtaista-elaintaudeista/janakkalan-tartuntavyohyketta-laajennetaan-uusien-fasaanitapausten-vuoksi-myos-ketulla-todettu-lintuinfluenssaa/

Ruokaviraston tiedote 29.9.2021: https://www.ruokavirasto.fi/viljelijat/elaintenpito/elainten-terveys-ja-elaintaudit/elaintaudit/ajankohtaista-elaintaudeista/luontoon-lasketuissa-fasaaneissa-todettu-lintuinfluenssaa-janakkalassa/

Lisätietoa eläintenpitäjärekisteristä: https://www.ruokavirasto.fi/viljelijat/elaintenpito/elainten-merkinta-ja-rekisterointi/

Lintuinfluenssa Suomessa

Siipikarjan ulkonapitokielto

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Aluehallintoviraston verkkosivut

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Restriktionerna för sammankomster skärps och ett beslut som gäller användningen av utrymmen träder i kraft i Mellersta Österbottens och Mellersta Finlands sjukvårdsdistrikt den 23 januari 202221.1.2022 15:12:42 EET | Tiedote

Regionförvaltningsverket ålägger aktörer som ansvarar för olika utrymmen för kunder och allmänheten att ordna användningen av utrymmena på så sätt att man kan förhindra risk för coronasmitta till följd av närkontakt mellan kunder, de som deltar i verksamheten eller sällskap. Samtidigt skärps restriktionerna för sammankomster i områdena. Besluten är i kraft inom kommunerna i Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikt (med undantag för Reisjärvi) och Mellersta Finlands sjukvårdsdistrikt under tiden 23.1 - 20.2.2022.

Tilojen terveysturvallista käyttöä edellyttävä määräys jatkuu pääosassa Itä-Suomea – Itä-Savossa aluehallintovirasto kumosi päätöksiä21.1.2022 14:31:32 EET | Tiedote

Itä-Suomen aluehallintovirasto on antanut määräyksen erilaisten asiakas- ja yleisötilojen terveysturvallisesta käytöstä Etelä-Savon, Pohjois-Karjalan ja Pohjois-Savon sairaanhoitopiirien kuntien alueilla. Itä-Savon sairaanhoitopiirin kuntien alueilla tilojen terveysturvallista käyttöä sekä asiakas- ja yleisötilojen sulkemista koskeva päätös on kumottu.

Kokoontumisrajoitukset kiristyvät ja tilojen käyttöä koskeva määräys tulee voimaan Keski-Pohjanmaan ja Keski-Suomen sairaanhoitopiirien alueilla 23.1.2022 alkaen21.1.2022 14:05:44 EET | Tiedote

Aluehallintovirasto määrää asiakas- ja yleisötiloista vastaavat toimijat järjestämään tilojen käyttö siten, että asiakkaiden, toimintaan osallistuvien sekä seurueiden lähikontaktin aiheuttamaa koronatartunnan riskiä voidaan ehkäistä. Samalla alueiden kokoontumisrajoitukset kiristyvät. Päätökset ovat voimassa Keski-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin kuntien (pl. Reisjärvi) ja Keski-Suomen sairaanhoitopiirien kuntien alueella 23.1. - 20.2.2022.

Poissaolot luovat haasteita myymälöiden henkilöstön saatavuuteen tulevina viikkoina21.1.2022 13:39:09 EET | Tiedote

Päivittäistavarahuollon yhteistoimintaverkosto kokoontui vuoden 2022 ensimmäiseen verkkokokoukseen 21.1.2022 ylijohtaja Terttu Savolaisen johdolla. Tällä hetkellä sairastumiset ja karanteenit vaikeuttavat henkilöstön riittävyyttä päivittäistavaraverkostossa.¬ Yleiskatsauksessaan ylijohtaja Savolainen kertoi vaikeutuvasta Kainuun ja vaikeasta Pohjois-Pohjanmaan koronavirustilanteesta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme