Aluehallintovirasto

Janakkalan lintuinfluenssalöydöksistä johtuva suositus pikkulintujen talviruokinnan lopettamisesta pihapiirissä koskee vain siipikarjanpitopaikkoja, muut saavat jatkaa ruokintaa

Jaa

Ohjeistus luonnonvaraisten lintujen ruokinnasta on herättänyt hämmennystä Janakkalan seudulla alueella, jossa on tavattu lintuinfluenssaa. Etelä-Suomen aluehallintovirasto korostaa, että talviruokintaa kotipihoilla saa jatkaa normaalisti myös rajoitusvyöhykkeellä Janakkalassa, Lopella, Hämeenlinnassa ja Riihimäen liepeillä, jos ei itse pidä siipikarjaa. Rajoitusvyöhykkeellä olevissa siipikarjan pitopaikoissa luonnonlintuja ei tulisi ruokkia pihapiirissä. Siipikarjan pitämistä on myös esimerkiksi kaikki harraste- ja kotikanalatoiminta.

Oleellista taudin leviämisen estämisessä on, etteivät isot vesi- ja petolinnut pääse kosketuksiin siipikarjan tai niiden käyttämän rehun ja juomaveden kanssa. Isot vesi- ja petolinnut eivät käy yleensä pikkulintujen ruokintapaikoilla.

Talviruokinnan lopettaminen kotipihoilla voi päinvastoin lisätä tautiriskiä: ruokintaan tottuneet linnut lähtevät vaeltamaan ja kuolevat, jolloin varikset ja muut petolinnut voivat alkaa parveilla raatojen perässä ja levittää tautia.

Jos aikoo kuitenkin vierailla siipikarjanpitopaikoissa tai hankkia siipikarjaa lähitulevaisuudessa, on syytä harkita luonnonlintujen ruokinnan lopettamista pihapiirissä, jos arvioi sen lisäävän tautiriskiä siipikarjan pitopaikassa.

Aluehallintovirasto on kontaktoinut ja ohjeistanut puhelimitse ja kirjeellä kaikki ne rajoitusvyöhykkeen pitopaikat, jotka ovat ilmoittaneet siipikarjanpidosta siipikarjarekisteriin. Nyt kannattaa pikaisesti tehdä ilmoitus alueen maaseutuelinkeinoviranomaiseen, jos pitää lintuja eikä vielä ole rekisterissä. Rekisteriin täytyy liittyä yhdenkin yksilön pitämisestä. Jos pitopaikka sijaitsee rajoitusvyöhykkeellä, täytyy ilmoittautua myös alueen kunnaneläinlääkärille, jotta uusin ohjeistus tavoittaa siipikarjanpitäjän.

Kartalle merkitty rajoitusvyöhyke löytyy Ruokaviraston internetsivuilta: https://www.ruokavirasto.fi/viljelijat/elaintenpito/elainten-terveys-ja-elaintaudit/elaintaudit/siipikarja/lintuinfluenssa/lintuinfluenssa-suomessa/lintuinfluenssa-luonnonvaraisissa-linnuissa-2021/

Ruokaviraston verkkosivuilla on yleinen ohjeistus luonnonvaraisten lintujen ruokinnasta. Usein kysyttyjen kysymysten vastauksissa on muitakin käytännön ohjeita, joista voi olla hyötyä. Luonnonlintujen ruokkimisen ohjeistusta voi noudattaa myös rajoitusvyöhykkeellä, jos ei itse pidä siipikarjaa tai omista lintuja. https://www.ruokavirasto.fi/viljelijat/elaintenpito/elainten-terveys-ja-elaintaudit/elaintaudit/siipikarja/lintuinfluenssa/usein-kysyttya-lintuinfluenssasta/

Lisätietoja:

Läänineläinlääkäri Sari Haikka, p. 0295 016 104

Etelä-Suomen aluehallintovirasto

etunimi.sukunimi@avi.fi

Lue myös aluehallintoviraston tiedote 26.1.: Siipikarjan siirtoja rajoitettu alueellisesti Janakkalan lintuinfluenssalöydösten vuoksi 

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto
AluehallintovirastoAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto

Etelä-Suomen aluehallintovirasto valmistelee tartuntatautilain väliaikaisen pykälän 58 g mukaista tilojen sulkupäätöstä25.2.2021 16:45:00 EETTiedote

Kriittisen epidemiatilanteen vuoksi Etelä-Suomen aluehallintovirasto valmistelee tartuntatautilain väliaikaisen pykälän 58 g mukaista päätöstä, jolla määrätään tiettyjä asiakastiloja suljettavaksi määräajaksi. Päätös kattaisi vähintään pääkaupunkiseudun kuntien alueen, ja sen olisi tarkoitus olla voimassa 1.-14.3.2021.

Begränsningen av sammankomsterna i Södra Karelens, Egentliga Tavastlands, Kymmenedalens och Päijänne-Tavastlands sjukvårdsdistrikt förlängs i mars24.2.2021 14:02:38 EETTiedote

Enligt bedömningar av de regionala coronagrupperna som samordnar läget behövs de nuvarande restriktionerna för sammankomster också i mars inom Södra Karelens, Egentliga Tavastlands, Kymmenedalens och Päijänne-Tavastland sjukvårdsdistrikt. Alla offentliga tillställningar och allmänna sammankomster med över 10 personer är förbjudna inom Egentliga Tavastlands, Kymmenedalens och Päijänne-Tavastlands sjukvårdsdistrikt och alla motsvarande sammankomster med över 20 personer inom Södra Karelens sjukvårdsdistrikt. Det är skäl att undvika också små sammankomster alltid då det är möjligt.

Etelä-Karjalan, Kanta-Hämeen, Kymenlaakson ja Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirien kokoontumisrajoituksia jatketaan maaliskuussa24.2.2021 14:00:00 EETTiedote

Alueellisten koronatilanneryhmien arvioiden mukaan nykyiset kokoontumisrajoitukset ovat tarpeen myös maaliskuussa Etelä-Karjalan, Kanta-Hämeen, Kymenlaakson ja Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirien alueella. Kanta-Hämeen, Kymenlaakson ja Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirien alueella on edelleen kielletty kaikki yli 10 hengen yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset ja Etelä-Karjalan sairaanhoitopiirin alueella kaikki yli 20 hengen vastaavat kokoontumiset. Pieniäkin kokoontumisia on syytä välttää aina kun se on mahdollista.

HUS-alueelle tartuntatautilakimuutoksen mukainen päätös – turvavälit pitää taata asiakkaille ja toimintaan osallistuville tarkoitetuissa tiloissa24.2.2021 12:15:00 EETTiedote

Etelä-Suomen aluehallintovirasto velvoittaa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin toimijoita, esimerkiksi yksityisiä elinkeinonharjoittajia, varmistamaan, että asiakkaille ja toimintaan osallistuville tarkoitetuissa tiloissa henkilöt eivät joudu keskenään lähikontaktiin. Määräys on voimassa 25.2.–14.3.2021 välisen ajan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme