Savonlinnan kaupunki

Japani-Suomi 100 – paperitaidetta Savonlinnan Riihisaaressa

Jaa

Savonlinnan Riihisaaressa avautuu Japani–Suomi-diplomaattisuhteiden satavuotisjuhlavuoden kunniaksi Japani-Suomi 100 -paperitaidenäyttely. Näyttelyn silkki- ja paperikukkataiteilijana toimii japanilainen Yuko Sato. Japanilainen Yoshiko Shimada tekee fusumapaperimaalauksia. Puurakenteiset, paperilla päällystetyt fusumat ovat japanilaisessa arkkitehtuurissa käytettäviä, huonetilaa jakavia seinäkkeitä. Savonlinnalaisen Chieko Okabe-Silvastin kuratoima näyttely on esillä Riihisaaressa 31.5.–1.9.2019.

Silkki- ja paperikukkataiteilija Yuko Sato (vas.) sekä näyttelyn fusumapaperimaalaukset tehnyt Yoshiko Shimada. Kuva: Anssi Taskinen.
Silkki- ja paperikukkataiteilija Yuko Sato (vas.) sekä näyttelyn fusumapaperimaalaukset tehnyt Yoshiko Shimada. Kuva: Anssi Taskinen.

Käsityönä tehtyä paperia valmistettiin Japanissa maatalouden sivuelinkeinona 1600-luvulta lähtien aina 1900-luvun alkuun saakka. Paperitaide liittyykin hyvin kiinteästi Japanin pitkään paperinvalmistusperinteeseen. Japani ja Suomi viettävät tänä vuonna diplomaattisuhteidensa satavuotisjuhlaa. Juhlavuotta vietetään molemmissa maissa lukuisten maiden kulttuuriperintöön ja kahdenvälisiin suhteisiin liittyvien tapahtuminen ja projektien merkeissä.

Suomen ja Japanin juhlavuodelle sattui myös japanilaisille erittäin merkittävä tapahtuma, kun keisari Akihito luopui vallasta 27. huhtikuuta 2019. Kyseessä oli ensimmäinen kerta yli 200 vuoteen, kun Japanin keisari luopui vallasta ennen kuolemaansa. Akihiton vanhin poika Naruhito aloitti Reiwaksi nimetyn valtakautensa 1. toukokuuta 2019.

-Olemme hyvin kiitollisia saadessamme rakentaa näyttelyn tänä merkittävänä vuotena. Juhlavuoden kunniaksi otimme näyttelyn teemaksi aidosta valkoisesta japanilaisesta paperista tehdyt luumun kukat, reiwat. Ne ilmaisevat japanilaisen kansallisrunokirjan Manyoshyn symbolisia luumun kukkia. Sana reiwa on kotoisin näiden kukkien nimestä. Japanilaisessa kulttuurissa valkoista väriä on pidetty historiallisesti pyhänä värinä, jonka merkityksiä ovat puhdas ja kirkas, kertovat Sato ja Shimada näyttelystään.

Näyttelyprojektissa ovat olleet tiiviisti mukana myös Savonlinnan taidelukion toisen vuosikurssin opiskelijat, jotka tekivät näyttelyyn omia fusumapaperimaalauksia. Ammattiopisto SAMIedun taideteollisuusalan perustutkinnon ja teatteritekniikan ammattitutkinnon opiskelijat puolestaan valmistivat japanilaisten taiteilijoiden teoksissa käytettävät puuosat sekä peruukit.

Näyttelyn suojelijana toimii Japanin Suomen suurlähetystö. Japani-Suomi 100 – japanilaista paperitaidetta -näyttely on avoinna yleisölle Riihisaaressa 31.5.–1.9.2019.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Chieko Okabe-Silvasti, puh. 0400-270286, co.okabexarts@gmail.com

Anssi Taskinen, museoamanuenssi, Savonlinnan maakuntamuseo, puh. 044 417 4469, anssi.taskinen@savonlinna.fi

Kuvat

Silkki- ja paperikukkataiteilija Yuko Sato (vas.) sekä näyttelyn fusumapaperimaalaukset tehnyt Yoshiko Shimada. Kuva: Anssi Taskinen.
Silkki- ja paperikukkataiteilija Yuko Sato (vas.) sekä näyttelyn fusumapaperimaalaukset tehnyt Yoshiko Shimada. Kuva: Anssi Taskinen.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Savonlinnan kaupunki
Savonlinnan kaupunki
Olavinkatu 27
57130 Savonlinna

(015) 527 4000http://www.savonlinna.fi/

Riihisaari on kohtaamispaikka ja näyttelykeskus Savonlinnan keskustassa, Olavinlinnan naapurissa. Riihisaari tarjoaa elämyksiä ja tietoa Saimaan kulttuurihistoriasta ja luonnosta - koko perheelle, ympäri vuoden. Riihisaaressa ovat Savonlinnan maakuntamuseon ja Metsähallituksen näyttelyt sekä Savonlinnan seudun matkailu- ja retkeilyinfo. Historiallinen ympäristö ja luonnonkaunis sijainti Saimaan ympäröimänä muodostavat Riihisaaren ainutlaatuisen kokonaisuuden.

Riihisaari – Saimaan luonto- ja museokeskus, Savonlinnan maakuntamuseo. Avoinna päivittäin klo 10–17. Suljettu 21.–22.6. Asiakaspalvelu, puh. 044 417 4466. HUOM! Riihisaaren vaihtuvat näyttelyt sekä muut palvelut siirtyvät marraskuussa väliaikaisesti muihin tiloihin rakennuksen remontin vuoksi.

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Savonlinnan kaupunki

Hemminkisen neiti Punkaharjun hovikuvaajana5.9.2019 10:40:39 EESTTiedote

Valokuvaaja Anni Hemminkinen (1879–1966), Hemminkisen neiti, tunnettiin kiertävänä valokuvaajana Itä-Suomessa Punkaharjulla. Anni ikuisti kuviinsa paikkakuntalaisia erityisesti harjualueella, Laukansaaressa, Tuunaansaaressa, Vaahersalossa, Pöllänsaaressa ja Punkasalmella. Usein kuvattavat poseerasivat ulkona, luonnon helmassa. Savonlinnan Riihisaaressa tänään avatussa näyttelyssä on esillä noin 50 valokuvaa, yhteensä 614 lasinegatiivin kokoelmasta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme