Lastensuojelun KeskusliittoLastensuojelun Keskusliitto

Järjestöt paikkaavat julkisten palveluiden jättämiä aukkoja

Jaa

Järjestöjen vahvuus on niiden kyvyssä tukea ihmisiä elämän siirtymissä, sanoo tutkija, tietokirjailija Petri Paju. Tänään julkaistava teos Syliä tähteeksi – Järjestöjen elämää ja elämää järjestöissä sisältää 43 järjestöelämäkerrallista haastattelua. Niiden kautta tutkija on pyrkinyt vastamaan kysymykseen: mikä on järjestöjen merkitys ihmisille. On olemassa monia, jotka eivät olisi ehkä selvinneet yllättävästä elämänmuutoksesta ilman järjestöjen tarjoamaa vertaistukea, kirjailija sanoo.

(Kuva: iStock) Vertaistuki on järjestöjen vahvuus.
(Kuva: iStock) Vertaistuki on järjestöjen vahvuus.

– Järjestöjen vahvuus on niiden kyvyssä tukea ihmisiä elämän siirtymissä, esimerkiksi silloin, kun ihminen tulee äidiksi tai isäksi. Työttömäksi jäänyt voi löytää mielekästä tekemistä järjestöistä työttömyyden aikana. Sairastumisen hetkellä tai esimerkiksi silloin, kun perheeseen syntyy vammainen lapsi, järjestöt pitävät elämässä kiinni, sanoo tutkija, tietokirjailija Petri Paju Lastensuojelun Keskusliitosta.

Paju on tutkinut järjestöjen merkitystä ihmisille elämäkerrallisten haastatteluiden kautta. Tänään julkaistavaa Syliä tähteeksi – Järjestöjen elämää ja elämää järjestöissä -teostaan varten Paju tapasi esimerkiksi ”Jaanan”, joka oli löytänyt järjestöt muutettuaan uudelle paikkakunnalle, ja ”Ullan”, joka oli aloittanut vapaaehtoistyön eläkkeelle jäätyään:

”Mä olen nuorena jäänyt eläkkeelle ni mä tungen itteni joka paikkaan, etten mä jäis yksin kuiteskaan.”
Lähde: Petri Paju: Syliä tähteeksi – Järjestöjen elämää ja elämää järjestöissä

Vertaistuen voima

– Jos ihminen sairastuu, julkinen palvelu huolehtii kyllä somaattisesta puolesta, eli leikkauksista, lääkkeistä ja kuntoutuksesta, mutta järjestöt tarjoavat henkistä tukea.

Vertaistuen tarjoaminen on merkittävä asia järjestöjen tekemässä työssä. Vertaiselta saatu tuki auttaa ihmistä sopeutumaan uuteen elämäntilanteeseensa.

– Voisi sanoa, että esimerkiksi potilasjärjestöt muodostavat eräänlaisen vaihtoehtoisen vakuutusyhtiön, jonka palveluita tuskin moni suunnittelee käyttävänsä, niin kauan kuin on terve tai omat sukulaiset ovat terveitä.

Parhaimmillaan järjestöjen tarjoama tuki ja julkiset palvelut täydentävät toisiaan, eivät kilpaile keskenään, Paju sanoo.

Yksi järjestöjen vahvuus on myös eri elämänpiireistä tulevien ihmisten yhdistäminen. Julkisen sektorin taipumuksena on viipaloida ihmiset ja väestöryhmät ikäperusteisesti eri kategorioihin, mutta järjestöissä ihmiset kohtaavat yli ikärajojen.

Myös nuoret haluavat auttaa

Yleisesti on epäilty, että nuori polvi ei haluisi sitoutua samalla tavalla järjestöjen toimintaan ja vapaaehtoistyöhön kuin vanha polvi. Tutkija Petri Paju on toista mieltä.

– Haastatteluissa tuli selväksi, että vanhojen ja nuorten motiivit olla mukana järjestöjen työssä ovat samat. Kukaan ei ollut erityisesti uhrimielellä mukana, eivätkä kolmikymppiset haastateltavat olleet sen yksilöllisempiä tai itsekkäämpiä kuin seuraavien ikäpolvien haastateltavat.

Vapaaehtoistyöhän motivoi useimmilla se, että toiminnasta haluttiin saada myös itselle jotain. Toisaalta kaikenikäisillä korostui myös aito halu auttaa.

Syliä tähteeksi – Järjestöjen elämää ja elämää järjestöissä julkistetaan tänään Hämeenlinnassa Seuraavat 100 vuotta – Lapsuuden tulevaisuus Suomessa -seminaarissa. Seminaarin järjestävät Hämeenlinnan kaupunki, Emma & Elias -ohjelma, ITLA ja Lastensuojelun Keskusliitto.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tutkija, kirjailija
Petri Paju
Lastensuojelun Keskusliitto
050 5780259
petri.paju@lskl.fi

Arvostelukappalepyynnöt:
Viestintäkoordinaattori
Kaisa Pastila
Emma & Elias -ohjelma
Lastensuojelun Keskusliitto
kaisa.pastila@lskl.fi

Kuvat

(Kuva: iStock) Vertaistuki on järjestöjen vahvuus.
(Kuva: iStock) Vertaistuki on järjestöjen vahvuus.
Lataa
Kirjailija Petri Paju. Kuva: Sofia Isokoski
Kirjailija Petri Paju. Kuva: Sofia Isokoski
Lataa
Kirjailija Petri Paju. Kuva: Sofia Isokoski
Kirjailija Petri Paju. Kuva: Sofia Isokoski
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Lastensuojelun Keskusliitto
Lastensuojelun Keskusliitto
Armfeltintie 1
00150 HELSINKI

09 329 6011http://www.lskl.fi

Emma & Elias on STEAn rahoittama ja Lastensuojelun Keskusliiton koordinoima avustusohjelma (2012–2017). Ohjelma kokoaa yhteen järjestöjen hankkeita ja toimintoja, joilla edistetään lasten ja heidän perheidensä terveyttä ja sosiaalista hyvinvointia. Ohjelman avulla pyritään parantamaan yläkouluikäisten (15 vuotta) ja sitä nuorempien lasten kasvuolosuhteita.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lastensuojelun Keskusliitto

Tervetuloa julkaisutilaisuuteen 12.2.: Lapsi verkossa – Näkökulmia lasten oikeuksiin ja tietosuojaan digitaalisessa ympäristössä24.1.2019 14:08:27 EETKutsu

Mitä uusi tietosuoja-asetus tarkoittaa lasten näkökulmasta? Tule kuulemaan ja keskustelemaan 12.2. Hakaniemenrantaan! Tarjoamme kevyttä aamiaista ja painavaa tietoa. Tilaisuus on tarkoitettu erityisesti henkilöille, jotka ovat kiinnostuneita lasten tietosuojasta tai käsittelevät lasten henkilötietoja työssään. Toimittajat ovat tervetulleita paikalle!

Lapsi- ja perhejärjestöjen yhteinen vaaliohjelma on julkaistu: Anna ääni lapselle eduskuntavaaleissa17.12.2018 07:08:27 EETTiedote

Lähes kaikki poliittiset päätökset vaikuttavat lasten elämään. On tärkeää, että muistetaan arvioida tarkkaan, millaisia vaikutuksia milläkin toimella on lapsiin ja heidän tulevaisuuteensa. Siksi lapsi- ja perhejärjestöt ovat yhdistäneet rivinsä eduskuntavaalien alla Anna ääni lapselle -kampanjaan, jossa on mukana yli kolmekymmentä järjestöä. Myös kansalaiset ja ehdokkaat voivat osallistua kampanjaan.

Lapsi- ja perhejärjestöt: Päätösten vaikutukset lapsiin tulee aina selvittää28.11.2018 15:30:00 EETTiedote

Jokainen lapsi ansaitsee turvallisen, huolettoman lapsuuden. Hyvinvointierojen syventyessä kuitenkin myös lasten olot erilaistuvat: suurin osa lapsista voi hyvin, mutta pieni osa todella huonosti. Hyvinvointivaltion tehtävä on huolehtia myös heikoimmassa tilanteessa olevien hyvän elämän edellytyksistä. Tulevalla vaalikaudella uuden hallituksen on otettava vahva rooli lasten hyvinvoinnin turvaamisessa.

Heikoimmassa asemassa olevien ja pienten lasten kuulemista on edistettävä20.11.2018 07:58:25 EETTiedote

Lapsen oikeus tulla kuulluksi on yksi YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen kulmakivistä. Osallisuus kasautuu liian usein niille lapsille, jotka ovat muutoinkin aktiivisia omassa arjessaan sekä edustuksellisissa rakenteissa. Lapset eivät aina myöskään tule palveluissa kuulluiksi. Erityisesti heikoimmassa asemassa olevien lasten ja nuorten sekä pienten lasten osallisuutta tulee vahvistaa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme