Digi- ja väestötietovirasto

Järjestöt, viranomaiset ja vertaistukijat yhdistivät voimansa: Suomi.fi-verkkopalvelussa kolme uudenlaista elämäntilannelähtöistä opasta

Jaa

Suomi.fin uudenlaisten oppaiden tavoitteena on tarjota kaikki olennainen tieto helposti yhdessä osoitteessa. Oppaiden suunnittelussa on ollut mukana vertaistukea tarjoavia tahoja, järjestöjä ja viranomaisia. Oppaat julkaistiin 29. syyskuuta.

Uusien oppaiden teemoina ovat omaishoito, ero puolisosta sekä päihteiden ongelmakäyttö ja rahapeliongelma.

Suomi.fi-verkkopalvelu on aina pohjautunut elämäntilannelähtöisiin sisältöihin. Uusissa oppaissa käyttäjä voi alussa antaa nimettömänä taustatietoja tilanteestaan tai valita itselleen mielenkiintoisia aiheita. Näiden valintojen perusteella käyttäjälle valikoituu sopivaa sisältöä: ohjeita sekä tietoa tarjolla olevista palveluista ja vertaistuesta.

Perustietoa oman alkoholi-, huume- tai rahapeliongelman ymmärtämiseen

Jos päihteiden käyttö tai pelaaminen tuntuu aiheuttavan hankaluuksia omassa arjessa, omaa tilannetta ei kannata jäädä yksin pohtimaan.

”Suosittelen opasta kaikille pelaajille. Rahapeliongelma on ilmiönä vieras ja siihen liittyy paljon häpeää. Opas auttaa ongelman tunnistamisessa ja ymmärtämään, mitä itselle on tapahtunut”, kertoo oppaan suunnitteluun osallistunut Hanna Karmakka-Asare. Hän toimii peliongelmaisten ja heidän läheistensä tukena Tieto- ja tukipiste Tiltissä. ”Uskon että opas on hyödyllinen myös läheisille ja ammattilaisille.”

Jukka Jokinen Suomen Päihderiippuvaiset ry:stä kiteyttää oppaan suurimmaksi anniksi sen, että päihderiippuvainen saa kootut, selkeät ohjeet, mistä ja miten saa apua. ”Aiemmin on ollut vain irrallisia ohjeita eri sivustoilla. Päihderiippuvainen ei jaksa tai viitsi surffata etsimässä tietoa. Kun tietoa vaihtoehdoista löytyy helposti, saattaa syntyä kipinä hakea apua.” Oppaan suunnittelussa mukana ollut Jokinen toimii tällä hetkellä hallituksen varapuheenjohtajana Suomen Päihderiippuvaiset ry:ssä sekä pitää kokemusasiantuntijan vastaanottoa Sipoon kunnan terveyskeskuksessa.

Jokinen ja Karmakka-Asare pitävät tärkeänä oppaan faktatietoa päihde- ja peliriippuvuudesta. Kumpaankin riippuvuuteen liittyy ennakkoluuloja, häpeää ja syyllisyyttä, jotka saattavat estää hoitoon hakeutumista. Suomi.fin opas auttaa ymmärtämään, että ongelman kanssa ei ole yksin ja siihen voi saada apua.

Tutustu oppaaseen

Omaishoitajan ensiapupaketilla pääsee liikkeelle

Omaishoitajien opas  neuvoo arjen käytännön asioissa ja erilaisissa muutostilanteissa. Se on suunnattu sekä henkilöille, jotka vasta pohtivat roolinsa muuttumista omaishoitajaksi että omaishoitajana jo toimineille.

”Kun ihminen pohtii omaishoitajuutta, on tapahtunut niin paljon tunteita herättäviä asioita, että omat ajatukset eivät ole kirkkaita. Siinä tilanteessa opas on ensiapupaketti, jonka avulla pääsee liikkeelle”, kuvailee oppaan suunnitteluun osallistunut Meeri Rinta-Jouppi. Hän on toiminut omaishoitajana sekä valtakunnallisen ja alueellisen Omaishoitajaliiton luottamustehtävissä.

Rinta-Joupin mukaan oppaan keskeisin anti on se, että se antaa kokonaiskuvan ja auttaa jäsentelemään ja palastelemaan omaa tilannetta porras kerrallaan.

”Ryhdynkö omaishoitajaksi? Mitä omaishoitajuus pitää sisällään? Mihin olen oikeutettu? Tietoa vaikkapa tuesta, palveluista tai omaishoitajalle kuuluvista vapaapäivistä ei ole helppo löytää.”

”On erittäin tärkeää, että oppaassa ohjataan omaishoitajaa hakemaan tukea myös omaan jaksamiseen ja vertaistuen piiriin. Jos et hoida itseäsi, et jaksa myöskään hoitaa toista. On hyvä myös tiedostaa, että on mahdollista todeta, että ei jaksa.”

Hän kiittelee myös oppaan ymmärrettävyyden ja selkeyden eteen tehtyä moniammatillista yhteistyötä.

Tutustu oppaaseen

Muistilista hoidettavista asioista sekä eroaville pareille että perheneuvojille

Kolmas syyskuussa julkaistava opas on suunnattu pariskunnille ja perheille, joilla on parisuhdeongelmia. Oppaasta löytyy tietoa perheille ja pareille tarjolla olevasta tuesta ja palveluista. Opas neuvoo eron käytännön asioiden järjestelyissä kuten avioeron vireille laittamisessa, asumis- ja talousasioissa sekä omaisuuden jakoon liittyvissä kysymyksissä. Lapsiperheille on tietoa myös huoltajuus- ja lasten elatusasioissa.

”Oppaassa on onnistuttu monipuolisesti, mutta silti tiivistäen kokoamaan tietoa erilaisiin erotilanteisiin. Hyvää on myös se, että se ohjaa palveluihin – niin meidän järjestöjen kuin kuntien ja muun julkisen sektorin”, kertoo oppaan tekoon osallistunut Ero lapsiperheissä -työn asiantuntija Päivi Hietanen Ensi- ja turvakotien liitosta.”Se on hyvä muistilista eroavien henkilöiden lisäksi heitä neuvoville ammattilaisille.

Tutustu oppaaseen

Uudenlaisia oppaita tulossa lisää

Suomi.fi-verkkopalveluun tuotetaan jatkossa lisää uudenlaisia oppaita kansalaisten ja yritysten tueksi erilaisiin tilanteisiin, kertoo verkkotoimituspäällikkö Lauri Markkanen Digi- ja väestötietovirastosta. Suunnitteilla on oppaat esimerkiksi edunvalvontaan ja yritysten tietovuototilanteisiin liittyen.

"Kehitämme Suomi.fi-verkkopalvelun sisältöjä sekä luomalla kokonaan uusia oppaita että kehittämällä jo olemassa olevaa runsasta sisältötarjontaamme. Tärkein tavoitteemme on tarjota käyttäjälle selkeät ohjeet elämäntilanteisiin, jotka voivat jo muutenkin tuntua kuormittavilta ja hankalilta. Haluamme osaltamme olla vähentämässä tarvetta luukulta toiselle juoksemiseen. On kaikkien etu, että asiakas löytää tarvitsemansa avun ja palvelut mahdollisimman helposti".

"Suuri kiitos yhteistyöstä kaikille viranomaisille, virastoille, järjestöille ja kokemusasiantuntijoille, joiden kanssa olemme saaneet oppaita rakentaa. Laajassa yhteistyössä jatkamme myös tulevien sisältöjen kanssa."

Tutustu oppaisiin

Oppaita on suunniteltu laajalla yhteistyöllä

Alkoholi-, huume ja rahapeliongelmaa käsittelevän oppaan suunnittelussa ovat olleet mukana A-kilinikkasäätiö, Ehkäisevä Päihdetyö EHYT ry, Peliklinikka / Tieto- ja tukipiste Tiltti, Sininauhaliitto ry, Suomen Päihderiippuvaiset ry, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL.

Omaishoitajille suunnatun oppaan suunnitteluun ovat osallistuneet Folkhälsan, Kehitysvammaisten Tukiliitto, Omaishoitajaliitto ja sen jäsenyhdistykset, Vammaisperheyhdistys Jaatinen sekä ELY-keskusten ja TE-toimistojen kehittämis- ja hallintokeskus, Kela, THL, Essote sekä Kauniaisten, Naantalin ja Rovaniemen kaupunki.

Eroaville ja eroa harkitseville pareille tarkoitetun oppaan suunnittelussa ovat olleet mukana Helsingin kaupunki, Helsingin oikeusaputoimisto, Kela, Pirkanmaan käräjäoikeus, Poliisi, Rikosuhripäivystys. Suunnitteluun on osallistunut myös laaja joukko kolmannen sektorin toimijoita kuten Barnavårdsföreningen, Ensi- ja turvakotien liitto, Isät lasten asialla, Kirkkohallitus evl., Mannerheimin lastensuojeluliitto,  Maria-Akatemia, Miessakit ry, Monika-Naiset liitto, Naisten Linja, Nollalinja, Sateenkaariperheet Familia ry, Suomen Kasper Tukikeskus Varjo Väestöliitto, sekä Yhden Vanhemman Perheiden Liitto ry.

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:
Lauri Markkanen, Digi- ja väestötietovirasto,
0295 535 373, lauri.markkanen@dvv.fi

Päivi Hietanen, Ensi- ja turvakotien liitto,
050 4385290, paivi.hietanen@etkl.fi

Meeri Rinta-Jouppi, korjaus 29.9. klo 10.26: Jokilaaksojen omaishoitajat ja läheiset ry
(aiemmin virheellisesti Omaishoitajaliitto ry),
044 279 9794, meeri.rintajouppi@gmail.com

Jukka Jokinen, Suomen Päihderiippuvaiset ry,
045 3412112, jukka.jokinen@paihderiippuvaiset.fi

Hanna Karmakka-Asare, Peliklinikka / Tieto- ja tukipiste Tiltti,
040 358 4198, hanna.karmakka-asare@sininauha.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Digi- ja väestötietovirasto
Digi- ja väestötietovirasto
Lintulahdenkuja 2
00530 HELSINKI

0295 536 000 (vaihde)http://dvv.fi

Digi- ja väestötietovirasto

Digi- ja väestötietovirasto edistää yhteiskunnan digitalisaatiota, turvaa tietojen saatavuutta ja tarjoaa palveluja asiakkaiden elämäntapahtumiin.

Digi- ja väestötietovirasto huolehtii yhteiskunnan perustana olevan väestötietojärjestelmän ylläpidosta ja yhteiskunnan digitalisaatiosta. Viraston tehtäviä ovat mm. siviilivihkimiset, nimen- ja osoitteenmuutokset, holhous- ja edunvalvonta-asiat, väestötietojärjestelmän ylläpito, sähköisen identiteetin ratkaisujen kehittäminen sekä keskitettyjen sähköisen asioinnin tukipalvelujen kehittäminen ja ylläpito. Tällaisia sähköisen asioinnin tukipalveluja ovat mm. Suomi.fi-verkkopalvelu, sähköiset viranomaisviestit (Suomi.fi-viestit) sekä valtuuttaminen toisen puolesta asiointiin (Suomi.fi-valtuudet). Virasto myös vastaa kansallisen palveluarkkitehtuurin toteutuksesta.

Vuonna 2020 perustettu Digi- ja väestötietovirasto toimii valtiovarainministeriön hallinnonalalla. Virasto syntyi, kun Väestörekisterikeskus ja maistraatit yhdistyivät 1.1.2020.

http://dvv.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Digi- ja väestötietovirasto

Myndigheten för digitalisering och befolkningsdatas artikelserie Lyckan i digitalisering reflekterar kring digitaliseringens eventuella framtidsscenarier ur olika synvinklar14.10.2021 08:30:00 EEST | Tiedote

Frank Martela och Sami Honkonen öppnar Myndigheten för digitalisering och befolkningsdatas artikelserie Lyckan i digitalisering. De första artiklarna i serien publiceras i oktober–november och i dem granskar filosofen Martela och företagaren Honkonen, som blivit känd inom den digitala bostadshandeln, digitaliseringen, människornas vardag och framtid ur sina egna perspektiv. Genom artikelserien vill Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata lyfta fram nya perspektiv på digitaliseringens framtid i debatten.

Digi- ja väestötietoviraston Onnellisten digitalisaatio -artikkelisarja pohtii digitalisaation mahdollisia tulevaisuuksia eri näkökulmista14.10.2021 08:30:00 EEST | Tiedote

Frank Martela ja Sami Honkonen avaavat Digi- ja väestötietoviraston Onnellisten digitalisaatio -artikkelisarjan. Sarjan ensimmäiset kirjoitukset julkaistaan loka-marraskuussa ja niissä filosofi Martela sekä digitaalisesta asuntokaupasta tunnetuksi tullut yrittäjä Honkonen tarkastelevat digitalisaatiota, ihmisten arkea ja tulevaisuutta kumpikin omasta näkökulmastaan. Artikkelisarjalla Digi- ja väestötietovirasto haluaa tuoda uusia näkökulmia keskusteluun digitalisaation tulevaisuudesta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme