Hämeen ELY-keskus

Jätekuljetukset olivat viranomaisten tehotarkkailussa Hämeessä

Jaa

Hämeen ELY-keskus ja Hämeen poliisilaitos järjestivät yhteisratsian jätekuljetusten valvomiseksi Päijät- ja Kanta-Hämeessä syyskuussa. Tarkastukseen sisältyi kuljetuskaluston asianmukaisuuden, kuljetettavina olleiden jätteiden ja kuljetuksiin liittyvien asiapapereiden tarkastus. Jätekuljetusten valvontaa tehtiin nyt ensimmäistä kertaa ELY-keskuksen ympäristövalvonnan ja poliisin yhteistyönä. Tulosten perusteella yhteistyötä ja tämän kaltaisia valvontaiskuja ja -teemoja tullaan jatkamaan.

Jätekuljetusauto kuvattuna jätteenkuljetusvalvonnassa syyskuussa. Kuva: Sinikka Koikkalainen
Jätekuljetusauto kuvattuna jätteenkuljetusvalvonnassa syyskuussa. Kuva: Sinikka Koikkalainen

Jätelain noudattamisessa on puutteita

Valvonnassa tarkastettiin noin 40 kuljetusajoneuvoa. Jätelain noudattamisessa havaittiin puutteita 50 prosentissa tarkastettuja kuljetuksia. Valvonnassa havaittiin puutteita jätteen kuljettajien tietämyksestä jätelain rekisteröintivelvoitteesta ja jätelaissa mukana pidettäväksi määrätyistä asiakirjoista. Liittymisvelvollisuutta jätehuoltorekisteriin ei tunnettu, jätehuoltorekisteriote ei ollut kuljetuksessa mukana, tai se ei ollut ajantasainen.

Epäkohtia havaittiin myös jätteen siirtoasiakirjoissa. Poliisi puuttui lisäksi muihin valvonnassa ilmi tulleisiin rikkeisiin, kuten muun muassa kuorman epäasialliseen kiinnitykseen.

Jätelain velvoitteet jätteen ammattimaiselle kuljettamisella ja välittämiselle

Jätelaki (646/2011) koskee jätteen ammattimaista kuljettamista tai sen välittämistä. Toimijoiden toistuvat laiminlyönnit voivat johtaa hallinnolliseen laiminlyöntimaksuun, joka voi törkeissä tapauksissa olla huomattavakin. Sitä edeltää kuitenkin aina viranomaisen kehotus laiminlyönnin korjaamisesta. Ympäristölle tai terveydelle laista piittaamaton ja toistuvasti aiheutettu merkittävä vaara tai haitta voi johtaa jopa siihen, että jätekuljettajan hyväksyntä jätehuoltorekisteristä voidaan peruuttaa.

Jätelain mukaan jokaisen jätettä ammattimaisesti kuljettavan on rekisteröidyttävä ELY-keskuksen ylläpitämään jätehuoltorekisteriin toimittamalla hakemus ELY-keskukselle. Rekisteröintivelvollisia ovat myös ammattimaiset kuljettajat, jotka kuljettavat muiden kuormien ohessa jätteitä. Jätteeksi luetaan käytöstä poistetut esineet tai aineet, jotka viedään jätettä vastaanottavalle taholle, kuten jäteasemalle tai maankaatopaikalle. Hakemuksen perusteella ELY-keskus tekee päätöksen jätehuoltorekisteriin hyväksymisestä. Päätöksen liitteenä tulee jätehuoltorekisteriote, joka tulee olla aina mukana jätettä kuljetettaessa ja esittää pyydettäessä viranomaiselle. Rekisteröintivelvollisuus ei ole uusi velvoite, sillä aikaisemman lainsäädännön perusteella (jätelaki 1072/1993) tuli jätteen ammattimaisesta kuljettamisesta ilmoittaa jätetiedostoon lääninhallitukselle.

Jätteen siirtoasiakirja vaaditaan silloin, kun kuljetetaan vaarallista jätettä, POP-jätettä, saostus- ja umpisäiliölietteitä, hiekan- ja rasvanerotuskaivojen lietteitä, pilaantuneita maa-aineksia sekä muuta rakennus- ja purkujätettä kuin pilaantumatonta maa-ainesta. Siirtoasiakirjan laatimisvelvollisuus on lähtökohtaisesti jätteen haltijalla. Siirtoasiakirja tulee olla mukana jätteen kuljetuksen aikana ja se luovutetaan jätteen vastaanottajalle kuljetuksen päätyttyä. Siirtoasiakirja on laadittava sähköisenä ja tietojen on oltava koneluettavassa muodossa ja luettavissa jätteen siirron aikana.

Valvonta on osa laajempaa ympäristönsuojelutyötä

Hämeen ELY-keskus hoitaa jätteenkuljettajien rekisteröitymisen ja jätteenkuljetusten jätelain mukaista valvontaa Päijät- ja Kanta-Hämeessä. Jätekuljetusten valvonta liittyy laajempaan harmaan talouden torjuntaan sekä ympäristönsuojelulliseen valvontaan. Tavoitteena on taata muun muassa hallittu ja turvallinen jätteenkäsittely, yhteiskunnallisten maksuvelvoitteiden toteutuminen, sekä yrittäjien yhdenvertainen mahdollisuus kilpailuun.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja
Maria Borg, ympäristöasiantuntija, Hämeen ELY-keskus, maria.borg@ely-keskus.fi

Tiedotus
Minna Huovinen, Hämeen ELY-keskus, puh. 0295 025 076

Kuvat

Jätekuljetusauto kuvattuna jätteenkuljetusvalvonnassa syyskuussa. Kuva: Sinikka Koikkalainen
Jätekuljetusauto kuvattuna jätteenkuljetusvalvonnassa syyskuussa. Kuva: Sinikka Koikkalainen
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Hämeen ELY-keskus
Hämeen ELY-keskus
Kirkkokatu 12
15140 Lahti

0295 025 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-hame

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Hämeen ELY-keskus

Nordic Ren-Gas Oy:n Lahden Power-to-Gas-tuotantolaitoksen YVA-menettely on alkanut30.11.2022 13:52:25 EET | Tiedote

Nordic Ren-Gas Oy on toimittanut Hämeen ELY-keskukseen ympäristövaikutusten arviointimenettelystä annetun lain mukaisen arviointiohjelman (YVA-ohjelman), joka koskee Lahteen suunnitteilla olevaa puhtaiden P2X kaasupolttoaineiden ja CO₂-vapaan kaukolämmön yhteistuotantolaitosta. Laitoksen suunniteltu sijaintipaikka on Lahden Kymijärven voimalaitoksen välittömässä läheisyydessä sijaitseva niin sanottu Urasan tontti.

Hämeessä lokakuussa 16 842 työtöntä työnhakijaa22.11.2022 08:12:00 EET | Tiedote

Kanta- ja Päijät-Hämeen kunnissa oli lokakuun lopussa 16 842 työtöntä työnhakijaa, joista 841 oli kokoaikaisesti lomautettuna. Tämä on 2303 vähemmän (-12 %) kuin vuosi sitten. Sekä lomautettujen (-616) että muiden työttömien (-1687) määrä väheni. Myös syyskuusta lokakuuhun työttömien työnhakijoiden kokonaismäärä TE-toimistossa ja kuntakokeiluissa oli edelleen pienessä laskussa, vaikka lomautettujen määrä kasvoi (+82). Tiedot ilmenevät Hämeen ELY-keskuksen työllisyyskatsauksesta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme