Jätevesitutkimus: Kokaiinin käyttö jatkaa kasvuaan – käyttö keskittynyt voimakkaasti pääkaupunkiseudulle

Tuoreimmat huumeiden laajan jätevesiseurannan tulokset ovat tämän vuoden maaliskuun näytteenotosta 27 kaupungista lähialueineen. Tutkimus kattaa noin 60 prosenttia Suomen väestöstä. Lisäksi Helsingistä, Tampereelta ja Turusta on julkaistu jatkuvan jätevesiseurannan tulokset tältä vuodelta elokuuhun saakka.
Tulosten perusteella amfetamiinia käytetään edelleen laajasti koko maassa, mutta käyttömäärät ovat lähes kaikissa tutkimuskaupungeissa matalampia kuin viime vuosina.
”Amfetamiinin käytöllä on perinteisesti ollut keskeinen merkitys koko huumetilanteen kannalta Suomessa. Tänä kesänä käytetyn kokaiinin määrä ylitti kuitenkin amfetamiinin ensimmäistä kertaa pääkaupunkiseudulla viikonloppuisin”, toteaa yksikönpäällikkö Teemu Gunnar THL:stä.
Jatkuvan jätevesitutkimuksen näytteet kerätään Helsingistä, Tampereelta ja Turusta sunnuntai- ja maanantaiaamun välisenä aikana, joten tulokset kuvaavat erityisesti huumeiden viikonloppukäyttöä.
”Amfetamiinin käytön vähentyminen viimeisen reilun vuoden aikana näkyy myös yhteiskunnallisissa lieveilmiöissä, kuten huumerattijuopumusten määrän vähenemisenä viime vuonna”, Gunnar jatkaa.
Tutkittujen huumeiden käytön kokonaismäärissä näkyi selvää laskua muun muassa Lahden ja Mikkelin alueilla edelliseen näytteenottoon verrattuna. Sen sijaan Lappeenrannan alueella trendi huumeiden käyttömäärissä on tulosten perusteella nouseva.
”Amfetamiinin käyttö lähti laskuun lainvalvontaviranomaisten laajojen huumetakavarikkojen jälkeen keväällä 2021, eikä ole sen jälkeen palautunut ennätykselliselle tasolle. Kokaiinin saatavuus on puolestaan kasvanut ylipäätään Euroopassa ja se heijastunee Suomeen. Ei kuitenkaan ole varmuutta siitä, miksi käyttö keskittyy voimakkaasti juuri pääkaupunkiseudulle”, Gunnar arvioi.
Huumeiden jätevesitutkimuksen tulokset
- 27 jätevedenpuhdistamon seuranta (pdf, 55 kt)
- Helsingin Viikinmäen jatkuva seuranta (png, 1055 kt)
- Tampereen Viinikanlahden jatkuva seuranta (png, 664 kt)
- Turun Kakolanmäen jatkuva seuranta (png, 687 kt)
Kokaiinia käytetään pääkaupunkiseudulla yhä enemmän, pohjoisessa käyttö harvinaisempaa
Kokaiinin käyttö on jatkanut voimakasta kasvuaan etenkin pääkaupunkiseudulla. Kokaiinia käytetään merkittävästi myös Lahdessa sekä muissa eteläisen Suomen kaupungeissa. Sen sijaan Tamperetta pohjoisempana sen käyttö on tyypillisesti vähäisempää.
”Kokaiinin käytön osalta Suomi on selkeästi jakautunut. Pääkaupunkiseudulla käyttö on runsasta ja lisääntyy jatkuvasti, mutta pohjoisen kaupungeissa kokaiinin käyttömäärät ovat amfetamiiniin verrattuna edelleen hyvin vähäisiä”, sanoo kehittämispäällikkö Aino Kankaanpää THL:stä.
”Merkittävästi lisääntynyttä kokaiinin käyttöä todettiin pääkaupunkiseudun lisäksi Salon ja Kuopion alueen jätevesissä. Määrät ovat kuitenkin huomattavasti alhaisemmat kuin pääkaupunkiseudulla”, Kankaanpää jatkaa.
Lisääntynyt kokaiinin määrä on näkynyt viime vuosina myös poliisin ja Tullin tilastoissa, kuten huumetakavarikoissa.
Ekstaasin käyttö vähentynyt
MDMA:ta eli ekstaasia käytetään joka puolella Suomea, mutta myös sen käyttö on vähentynyt useissa tutkimuskaupungeissa, kuten Jyväskylässä, Lahdessa ja Porissa.
Metamfetamiinia käytetään tällä hetkellä Suomessa varsin vähän, joskin käyttö on jonkin verran lisääntynyt osassa tutkimuskaupungeista. Metamfetamiinin käyttö on laskenut selvästi vuosista 2016 ja 2017, jolloin se ylitti väliaikaisesti pääkaupunkiseudulla jopa amfetamiinin käyttömäärät.
Muuntohuumeita havaitaan säännöllisesti pääkaupunkiseudulla ja satunnaisesti eri puolilla maata
Suomessa ongelmakäytössä yleisimpiä muuntohuumeita, kuten synteettisiin katinoneihin kuuluvia alfa-PVP:tä ja alfa-PHP:tä, todetaan jätevesitutkimuksissa pieniä määriä säännöllisesti ainoastaan pääkaupunkiseudulla ja sen läheisyydessä Vihdin Nummelan puhdistamon alueella.
Maaliskuun keräyksessä alfa-PHP:tä todettiin lisäksi Kokkolassa, Vaasassa, Seinäjoella, Pietarsaaressa ja Savonlinnassa. Näissä kaupungeissa todetut määrät olivat pääkaupunkiseutua suuremmat.
Muuntohuumeiden käytön alueelliset ja ajalliset vaihtelut käytössä ovat jätevesitutkimuksen mukaan selvästi perinteisempiä huumausaineita suurempia.
Nähdäksesi tämän sisällön lähteestä www.youtube-nocookie.com, anna hyväksyntä sivun yläosasta.
Lisätietoja:
Lue lisää huumeiden jätevesitutkimuksesta
Teemu Gunnar
yksikönpäällikkö
THL
puh. 029 524 8425
etunimi.sukunimi@thl.fi
Aino Kankaanpää
kehittämispäällikkö
THL
puh. 029 524 8427
etunimi.sukunimi@thl.fi
Avainsanat
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on asiantuntija- ja tutkimuslaitos. Tuotamme tietoa, työkaluja ja ratkaisuja terveys- ja hyvinvointialan päätöksenteon ja toiminnan tueksi. Teemme kansainvälisesti ja kansallisesti arvokasta tutkimusta ja sovellamme sitä suomalaisen yhteiskunnan tulevaisuuden rakentamiseen.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL
THL ja Ruokavirasto varoittavat multatuotteiden legionellariskistä – Uudellamaalla muutamia vakavia tehohoitoa vaatineita tautitapauksia ikääntyneillä tänä keväänä21.5.2025 14:56:02 EEST | Tiedote
Puutarhatöissä kannattaa muistaa, että multa- ja kompostituotteissa saattaa olla legionellabakteereja. Tänä keväänä on todettu muutamia legionellan aiheuttamia vakavia keuhkokuumetapauksia, joissa multa on todennäköinen tartunnanlähde.
Uusi testi paljastaa riskin keskeisiin kansansairauksiin ja tukee terveellisten elintapamuutosten tekemisessä21.5.2025 00:05:00 EEST | Tiedote
Kansansairauksien riskitesti on julkaistu verkossa. Testi on helppo ja nopea tapa saada arvio omasta riskistään sairastua tyypin 2 diabetekseen, sydän- ja verisuonisairauksiin ja muistisairauksiin. Testin ovat kehittäneet yhteistyössä THL ja Diabetesliitto.
Pirkkalassa koulussa väkivallanteko - materiaaleja tilanteen käsittelyn tueksi20.5.2025 13:04:46 EEST | Tiedote
Pirkanmaalla Pirkkalassa on tapahtunut koulussa väkivallanteko. Mediatietojen mukaan koulun oppilas on haavoittanut teräaseella kolmea muuta oppilasta. Tapahtuma on järkyttävä ja saattaa aiheuttaa pelkoa ja ahdistusta myös laajemmin sekä lapsissa että aikuisissa. THL ei kommentoi tapauksen tutkintaa, mutta laitoksen asiantuntijat ovat median käytettävissä yleisesti aiheeseen liittyen: Taina Laajasalo (lasten väkivaltaan liittyvät kysymykset) tutkimusprofessori, psykologi p. 029 524 7777 taina.laajasalo(at)th.fi Outi Linnaranta (mielenterveyteen ja henkiseen tukeen liittyvät kysymykset) ylilääkäri p. 029 524 7517 outi.linnaranta(at).fi Materiaaleja tilanteen käsittelyn ja jaksamisen tueksi: Olemme aiemmin julkaisseet materiaalia kouluampumisen käsittelyn tueksi lähiaikuisille, ammattilaisille ja medialle. Materiaalia voi hyödyntää myös muiden äkillisten kriisitilanteiden käsittelyssä lasten ja nuorten kanssa. Avuksi kouluampumisesta puhumiseen Ohjeita kouluampumisen käsittelyyn ammattil
Väestön hyvinvoinnin uusi seurantamittaristo huomioi taloudelliset, sosiaaliset ja ekologiset näkökulmat20.5.2025 00:01:00 EEST | Tiedote
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on julkaissut mittariston, jonka avulla voidaan seurata laaja-alaisesti väestön hyvinvointia ja sen kehitystä taloudellisesta, sosiaalisesta ja ekologisesta näkökulmasta. Hyvinvointia on tähän asti tarkasteltu päätöksenteossa ennen kaikkea talouskasvua ja tätä kautta elintason kehitystä kuvaavalla bruttokansantuotteella (BKT), jolloin muut hyvinvoinnin näkökulmat jäävät huomiotta.
Uusi toimintamalli edistää terveellistä ja kestävää ruokailua varhaiskasvatuksessa – hyviä tuloksia kuntakokeiluista19.5.2025 00:05:00 EEST | Tiedote
Pienillä ruokavaliomuutoksilla ja panostamalla ruokakasvatukseen on mahdollista edistää terveellistä ja kestävää ruokailua varhaiskasvatuksessa ilman, että kustannukset tai ruokahävikki lisääntyvät. Ruoka-askel-hankkeessa toteutetusta interventiosta päiväkodeissa saatiin hyviä kokemuksia.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme