Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Jätkäsaaren L3-makasiiniin ravintoloita, näyttelyitä ja liiketilaa

Jaa

Helsingin kaupunkiympäristölautakunta käsittelee kokouksessaan 29.11.2022 L3-makasiinirakennuksen konseptikilpailun ratkaisemista ja tonttivarausta. Tarjouskilpailun voittanut vaihtoehto vaalii rakennuksen tunnelmaa ja avaa makasiinin tiloja ja terasseja.

Kuva: Antti Pulkkinen
Kuva: Antti Pulkkinen

Helsingin kaupunki järjesti vuonna 2020 konseptikilpailun Jätkäsaaren L3-varastomakasiinin kehittämiseksi ja myymiseksi uuteen käyttöön. Osoitteessa Tyynenmerenkatu 6 sijaitsevalla tontilla on vanhan satamamakasiinin lisäksi teollisuusnosturi, joka kuuluu kehitettävään kokonaisuuteen. Määräaikaan mennessä kilpailuun saatiin kolme tarjousta.

Kilpailun voittajan valinnassa painotettiin toteuttamiskelpoista ehdotusta, jolla voitaisiin kehittää makasiinirakennusta sekä hyödyntää jo olemassa olevia tiloja. Uuden omistajan odotetaan suunnittelevan ja tuottavan rakennukseen monipuolisia kulttuuria, vapaa-aikaa ja yhdessäoloa palvelevia tiloja.

”Erittäin hienoa, että historiallinen makasiinirakennus saa arvonsa mukaisen, maltillisen mutta tehokkaan kehitysratkaisun. Tämä on omiaan edelleen vahvistamaan alueen houkuttelevuutta ja vetovoimaa hyödyntämällä rakennuksen ainutlaatuisia piirteitä.” sanoo Helsingin kaupungin kaupunkiympäristön toimialajohtaja Ville Lehmuskoski.

Avarrettujen makasiinitilojen keskipisteeksi atriumtila

Arviointiryhmä valitsi voittajaksi kiinteistösijoitusyritys Cobbleyard Real Estate Oy:n ehdotuksen ”L3 Itämeritalo”. Suunnitelmassa makasiinirakennuksesta luodaan kaikille avoin kohtaamispaikka, johon on suunnitteilla ravintoloita, liiketilaa ja tarpeen mukaan muunneltavia tiloja.

Makasiinirakennuksen katutaso avataan yleisölle, terasseja kunnostetaan ja avataan lisää ja myös kattoterassin toteutusta tutkitaan. Ensimmäistä kerrosta avataan laajemmin ja valaistaan lasiseinillä ja -ovilla. Makasiinin keskelle luodaan atriumi, joka toimii rakennuksen keskipisteenä. Toiseen kerrokseen luodaan toimistotiloja ja ylempiin kerroksiin on suunnitteilla näyttelyihin ja luovaan toimintaan soveltuvia hybriditiloja.

”Projektinimellä Magasinet kulkeva rakennus tulee kunnostuksen jälkeen muistuttamaan alueen historiasta ja toimimaan nykypäivän kaupunkilaisten kohtaamispaikkana. Tavoitteena on ottaa rakennus käyttöön sen 100-vuotisjuhlan kunniaksi vuonna 2024.”, kertoo Mattias Lindfors Cobbleyard Real Estate Oy:stä.

Hankkeen edetessä kaupunki myy makasiinirakennuksen ja teollisuusnosturin uutta käyttöään varten. Kilpailun voittajalla on mahdollisuus ostaa myös rakennuksen tontti. Kaupungin on tarkoitus edetä voittajan kanssa myös jatkosuunnitteluun vuoden 2024 loppuun mennessä. Esitettävä ratkaisu perustuu nykyiseen asemakaavaan. Asiaa koskevaa ehdotusta käsittelee kaupunkiympäristölautakunnan jälkeen kaupunginhallituksen elinkeinojaosto.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Katharina Mead
Erityisasiantuntija
Helsingin kaupunki
kaupunkiympäristön toimiala
puh. 09 310 25452
katharina.mead@hel.fi

Mattias Lindfors
Cobbleyard Real Estate Oy
puh. 0400 650 556
mattias@cobbleyard.com

Kuvat

Kuva: Antti Pulkkinen
Kuva: Antti Pulkkinen
Lataa
Kuva: Fyra Oy
Kuva: Fyra Oy
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Rakennusten ja yleisten alueiden jaoston päätöstiedote 26.1.202326.1.2023 16:53:45 EET | Tiedote

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto kokoontui torstaina 26.1.2023. Kokouksen päätöstiedote (yhteenveto tehdyistä päätöksistä) on julkaistu kaupungin verkkosivuilla: Päätöstiedote » Päätöstiedote näkyy verkkosivuilla siihen asti kun kokouksen pöytäkirja julkaistaan. Pöytäkirja korvaa valmistuttuaan päätöstiedotteen. Rakennusten ja yleisten alueiden jaoston seuraava kokous on torstaina 9.2.2023.

Herttoniemen liikuntapuisto korjataan uuteen loistoon26.1.2023 10:45:00 EET | Tiedote

1970-luvulla rakennettu Herttoniemen liikuntapuisto peruskorjataan ja samalla luodaan uusi ja moderni liikuntakeskittymä vanhan Herttoniemen alueelle. Puiston liikuntapaikat uudistetaan ja alueelle tuodaan uusia liikuntatoimintoja. Helsingin kaupungin suunnitelmien tavoitteena on parantaa ja monipuolistaa puiston ympärivuotista liikuntatoimintaa. Lisäksi alueella selvitetään, voitaisiinko liikuntapuiston yhteyteen sijoittaa frisbeegolfrata.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme