Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Jätkäsaaren rakentaminen on puolivälissä

Jaa

Jätkäsaaren rakentaminen alkoi toden teolla vuonna 2009 sen jälkeen, kun Madonna lopetti elokuussa konserttinsa 85 000 katsojalle. Jätkäsaaressa pidetty konsertti oli tuolloin suurin koskaan Pohjoismaissa järjestetty popmusiikkitapahtuma.

Jätkäsaari ilmasta syyskuussa 2019. Kuva: Ramboll
Jätkäsaari ilmasta syyskuussa 2019. Kuva: Ramboll

Sen jälkeen on Jätkäsaaressa tapahtunut paljon. 2010-luvun aikana alueelle valmistui asuntoja yhteensä 5 120. Lisäksi vuonna 2019 Jätkäsaaressa käynnistyi 1 022 asunnon rakentaminen. Ne ovat vielä kesken. Tavoitteena on myös lähivuosina 800 asunnon rakentamisen aloitus vuosittain. Asuinrakennuksista on valmistunut arviolta 43 % ja rakenteilla on lisäksi 14 %.

Tällä hetkellä Jätkäsaaren ”uudella puolella” asuu 8 300 asukasta. Vuoteen 2030 mennessä määrä vielä kaksinkertaistuu, sillä silloin Jätkäsaaressa on asukkaita yhteensä arviolta noin 20 000. Jätkäsaari on tuolloin siis yksin isompi kuin vaikkapa Hamina tai Naantali.

Jätkäsaari on nuorekas kaupunginosa

Jätkäsaaren yleisin asumismuoto on kaksio, joita on asuntokannasta nyt noin 40 %. Yksiköitä ja kolmioita on noin 20-25 % asuntokannasta kumpaakin. Jätkäsaari on muuhun Helsinkiin verrattuna varsin nuorekas kaupunginosa: puolet asukkaista on 20-39-vuotiaita, ja peräti kolme neljäsosaa asukkaista on alle 45-vuotiaita. Tähän vaikuttaa myös se, että alueella on paljon opiskelija-asuntoja.

Suomenkielisiä saarella asuu 79 % ja ruotsinkielisiä noin 8 % eli hieman yli kaupungin keskiarvon. 13 % asukkaista on muita kuin suomen- ja ruotsinkielisiä.

Jätkäsaaressa on jo varsin kattavat peruspalvelut – ja lisää on tulossa. Alueella on jo kuusi päiväkotia ja kaksi päiväkotia lisää on suunnitteilla. Jätkäsaaren peruskoulu luokille 1-9 aukesi viime vuonna. Lisäksi Melkinlaituriin aukeaa toinen koulu vuonna 2023 tai 2024.

Jätkäsaarta kiertää kattava ratikkalinjasto, jolla liikennöi kolme linjaa. Liikuntapalvelut paranivat viime vuonna, kun liikuntapuiston ensimmäinen osa ja väliaikainen liikuntahalli valmistuivat. Jalkapalloseura PPJ:n isännöimän kuplahallin rakentaminen alkaa keväällä 2020 ja Bunkkerin liikuntatilat ja uimahalli valmistuvat alustavan aikataulun mukaan 2023. Jätkäsaaressa toimii myös kirjasto.

”Olemme erityisen tyytyväisiä, että kaupunki on pystynyt vastaamaan asukasmäärän kasvaessa siihen, että alueen palvelut ovat kasvaneet samaa tahtia. Jätkäsaaren julkinen palvelutarjonta kuten päiväkodit, koulut, julkisen liikenteen yhteydet ja liikuntapuisto, on poikkeuksellisen laaja rakentuvaksi alueeksi”, iloitsee Länsisataman aluerakentamisprojektin johtaja Outi Säntti.

Helsingin kaupunki investoi Jätkäsaareen lähes puoli miljardia euroa

Kaupunki on investoinut Jätkäsaareen vuosina 2008-2019 yhteensä noin 230 miljoonaa euroa. Lisäksi tulevia investointeja on tulossa noin 200 miljoonaa euroa. Lähiaikojen suurimpia infrarakentamiskohteita ovat Atlantinsillan rakentaminen (2019-2021), Hyväntoivonpuiston pohjoisosa (valmis 2021), Melkinlaiturin koulu (2023-2024) sekä Saukonpaadenpuisto (2020-2021).

Tämän uutisen ohessa näet videon, joka kuvaa kahdessa minuutissa koko vuosikymmenen kehityksen Jätkäsaaressa. Se on kuvattu Salmisaaren voimalan piipusta, jossa Raksakameralla on koko vuosikymmenen ollut kamera.

Salmisaaren voimalan piipusta kuvatusta videosta näet Jätkäsaaren 10 vuoden kehityksen kahdessa minuutissa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja Jätkäsaaren rakentamisesta:
projektinjohtaja Outi Säntti, puh. (09) 310 25976, e-mail: outi.santti@hel.fi

Viestin välitti:
viestintäasiantuntija Tero Lahti, puh. (09) 310 36376, e-mail: tero.j.lahti@hel.fi

Kuvat

Jätkäsaari ilmasta syyskuussa 2019. Kuva: Ramboll
Jätkäsaari ilmasta syyskuussa 2019. Kuva: Ramboll
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Kaupunginkanslia on Helsingin kaupungin keskushallintovirasto. Päämäärämme on kaupunki, joka tarjoaa parastaan kaupunkilaisille ja menestyy kiihtyvässä kilpailussa. Uudistamme kaupunkia strategian mukaisesti yhdessä toimialojen kanssa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Helsinki-apu saa mukaan uusia yrityskumppaneita3.4.2020 16:33:57 EESTTiedote

Helsinki-apu tarjoaa helsinkiläisille ikäihmisille asiointi- ja keskusteluapua koronaepidemian aikana. Toiminnan ensimmäisellä viikolla on tavoitettu jo yli 10 000 yli 70-vuotiasta kaupunkilaista ja vastaanotettu yli 700 asiointitarvetta ruokakauppaan tai apteekkiin. Käytännön avunjakamisen tekevät mahdolliseksi yhteistyökumppanit, joiden joukkoon on tänään uusina saatu Yliopiston Apteekki sekä Posti ja Logisnext Finland Oy.

PRESS INVITATION / MEDIAKUTSU: Mayor’s coronavirus situation info in English on 31. March at 5:30 pm / Pormestarin info koronavirustilanteesta 31.3. kello 17.30 englanniksi30.3.2020 15:53:15 EESTTiedote

Mayor Vapaavuori's info will cover the current coronavirus situation and responses in Helsinki. The live stream will be in English. / Pormestari Jan Vapaavuori kertoo suorassa lähetyksessä 31. maaliskuuta kello 17.30 ajankohtaista tietoa liittyen koronavirustilanteeseen Helsingissä. Lähetys toteutetaan englanninkielisenä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme