Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

JHL: Avustajia lisättävä vauhdilla sairaaloihin ja kuntiin – Hoiva-ammattilaisten eläköitymispaniikki vaatii ratkaisua tässä ja nyt

Jaa

Kuntien ja valtion on pikimmiten laadittava koulutussuunnitelmat, jotka turvaavat henkilöstön riittävyyden kaikissa tehtävissä, sanoo JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine.

Kuntien eläkevakuutusyhtiö Kevan tuoreet luvut puhuvat lohdutonta kieltä: kuntien ja valtion hoito- ja hoiva-alan työntekijät eläköityvät kestämättömällä tahdilla.

Vuoteen 2039 mennessä esimerkiksi sairaanhoitajista eläköityy arviolta hieman yli puolet ja henkilökohtaisista avustajista 58 prosenttia. Koulunkäyntiavustajilla vastaava luku on 54 prosenttia.

Tahti on niin hälyttävä, että kurssin korjaamiseksi tarvitaan ripeitä ja tehokkaita toimia: koulutussuunnitelmia ja avustavan työn lisäämistä, sanoo Julkisten ja hyvinvointialojen ammattiliitto JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine.

Suomen hallitus esitteli helmikuun alussa muutoksia, joita se on kaavaillut vanhuspalvelulakiin.

– Niiden keskeinen ajatus oli, että hoitajien koulutusta lisätään. Hoitajien määrän lisääminen ei kuitenkaan auta nykyiseen tilanteeseen, jos avustavaa työtä ei lisätä sairaaloissa ja kunnissa. Avustavan työn poistuma on erittäin suuri, sanoo Niemi-Laine.

Niemi-Laineen mukaan kunta-alalla ja valtiolla olisi pikimmiten tehtävä koulutussuunnitelmat, joilla turvataan henkilöstön riittävyys kaikissa tehtävissä.

– Siten jarrutetaan myös työkyvyttömyyseläkkeiden määrän kasvua.

JHL on pitkään vaatinut hoiva-avustajille omaa  koulutusta, mikä on tullutkin nyt mahdolliseksi. Lisäksi JHL painottaa, ettei hoiva-avustajilla saa korvata lähihoitajia.

– Kaikkia osaajia tarvitaan palveluketjuissa, huomauttaa Päivi Niemi-Laine.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL
Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL
Sörnäisten rantatie 23
00500 HELSINKI

010 77031http://www.jhl.fi

Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n noin 200 000 jäsentä huolehtivat suomalaisten hyvinvoinnista, peruspalveluista ja turvallisuudesta monenlaisissa tehtävissä. Heidän alojaan ovat hoito, hoiva, kasvatus, sivistys, ruokahuolto, tekniikka ja infrastruktuuri, liikenne, puhtaus ja kunnossapito, hallinto, vapaa-aika, kulttuuri, turva ja pelastus. JHL:n jäsenet työskentelevät kunnissa, valtiolla, yrityksissä, järjestöissä ja seurakunnissa. Kunta-alalla JHL on suurin henkilöstöjärjestö.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme