Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

JHL: Finland behöver rättvisa skattereformer

Dela
Den offentliga ekonomin och skatteintäkternas tillräcklighet oroar Förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdena JHL. Skatteintäkter är viktiga för att finansiera offentliga tjänster och upprätthålla välfärdssamhället.

Fackförbundet JHL publicerar sin första samhälleliga Positio-publikation ”Suomi tarvitsee oikeudenmukaisia verouudistuksia” ('Finland behöver rättvisa skattereformer') tisdagen den 21 mars. I publikationen behandlar Matti Tuomala, professor emeritus i ekonomi vid Tammerfors universitets toppenhet för skatteforskning, beskattningens utveckling från och med 90-talet och formulerar rättvisa skattereformer.

– Progressiva inkomstskatter har haft en betydande roll i att finansiera den offentliga verksamheten och minska inkomstskillnaderna. Tyvärr har beskattningens progression under de senaste årtiondena försvagats så att de rika betalar mindre skatt än vad som skulle vara rättvist, konstaterar Tuomala. 

I publikationen formulerar Tuomala sex olika reformförslag som skulle göra beskattningen mer rättvis och öka skatteintäkterna. JHL har räknat ut en skala för den eventuella ökningen i skatteintäkter som reformerna skulle föra med sig. Det skulle vara fråga om cirka 700–1 700 miljoner euro mer per år utan att höja beskattningen av arbete.

– Det här är ett viktigt initiativ för oss, skatteintäkter finansierar de offentliga tjänsterna och inkomstöverföringar som skapar välfärd. Därför måste vi diskutera och reformera beskattningen, säger JHL:s ordförande Päivi Niemi-Laine.

En del av rapportens åtgärder är långsiktiga mål som är ämnade att väcka diskussion, till exempel övergången från separat inkomst- och kapitalbeskattning till en enhetlig progressiv inkomstbeskattning. En del av åtgärderna kan genomföras på kortare sikt, exempelvis nedskärningen av skattestödet för onoterade företag, något som även finansministeriet har rekommenderat.

– Utan åtgärder beräknas Finlands skattenivå sjunka under de kommande åren, när bland annat skatteintäkter som är bundna till utsläpp sjunker. Detta skapar både ett behov av och utrymme för sådana rättvisa skattereformer som krävs för att upprätthålla välfärdssamhället, säger specialsakkunnig Samuli Sinisalo som producerat skattepublikationen vid JHL.

Mer information:

Samuli Sinisalo, specialsakkunnig 040 705 0398 samuli.sinisalo@jhl.fi

Kontakter

Päivi Niemi-LaineFackförbundet JHL:s ordförande

Tel:040 702 4772

Länkar

Om

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL
Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL
Sörnäisten rantatie 23
00500 HELSINKI

010 77031http://www.jhl.fi

Förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdena JHL:s cirka 165 000 medlemmar jobbar med många slags uppgifter inom finländsk välfärd, omsorg och säkerhet. Branscher där det finns JHL-anslutna yrkespersoner är vård, omsorg, kosthåll, teknik och infrastruktur, trafik, renhållning och underhåll, förvaltning, fostran, bildning, fritid, kultur, säkerhet och räddning – i kommunerna, statssektorn, företagen och församlingarna. JHL är den största personalorganisationen inom kommunsektorn.

Följ Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

JHL varslade för fjärde gången om strejk inom den privata socialservicebranschen och ansökningsblockad för omsorgsföretag31.5.2023 15:00:00 EEST | Tiedote

Förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdena JHL utvidgar stridsåtgärderna inom den privata socialservicebranschen. Det fjärde strejkvarslet inom branschen gäller arbete inom barnskydd, omsorg och personlig assistens på olika håll i Finland. Dessutom har JHL utlyst ansökningsblockad för fyra koncerner inom omsorg.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum