Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

JHL: Glad nationell närvårdardag!

Dela
Fackförbundet JHL vill uppmuntra närvårdare i deras viktiga arbete. Närvårdare bidrar till att hålla samhället igång och trygga välfärdsstatens framtid.

Förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdena JHL:s ordförande Päivi Niemi-Laine önskar alla en glad nationell närvårdardag.

– Närvårdare är nära människan: De sköter och vårdar såväl fysiska som mentala sår. Närvårdare konkretiserar teori i praktiken och ger sina kunder den hjälp de behöver i ett medmänskligt paket.

– Närvårdare ser människan som en helhet. Utöver grundläggande vård är det viktigt att psyket mår bra, håret är kammat och kläderna lämpliga och rena.

Niemi-Laine vill påminna om att närvårdare kan bemöta både ömhet och aggression från kunderna på ett professionellt sätt. De är livsviktiga för att samhället ska fungera och för välfärdsstatens framtid.

– Närvårdare är proffs på interaktion. De är tålmodiga och upprätthåller sin yrkeskunskap för att kunna bemöta kundernas individuella behov. Trots brådska lyckas de vara närvarande i människors vardag.

Enligt Niemi-Laine är närvårdare benhårda social- och hälsovårdsproffs som borde få möjligheten att använda sina kunskaper för de uppgifter de är utbildade till.

– Närvårdare är en ytterst viktig länk i vårdkedjan, eftersom de till exempel inom äldrevården ofta är de som först noterar kundernas/patienternas problem.

– Det ofta använda mantrat om att vi borde belöna flit stämmer särskilt bra för närvårdare, som ständigt arbetar nära kunder och patienter och allt oftare drastiskt måste prioritera sitt arbete under alltför stor brådska. 

Niemi-Laine anser att man bra kan fråga sig hur det finländska samhället skulle se ut utan närvårdare.

– Jag tror inte att någon annan i samhället än närvårdare har en utbildning som så omfattande innefattar både social- och hälsovård och småbarnspedagogik. 

Nyckelord

Kontakter

Päivi Niemi-LaineFackförbundet JHL:s ordförande

Tel:040 702 4772

Länkar

Om

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL
Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL
Sörnäisten rantatie 23
00500 HELSINKI

010 77031http://www.jhl.fi

Förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdena JHL:s cirka 165 000 medlemmar jobbar med många slags uppgifter inom finländsk välfärd, omsorg och säkerhet. Branscher där det finns JHL-anslutna yrkespersoner är vård, omsorg, kosthåll, teknik och infrastruktur, trafik, renhållning och underhåll, förvaltning, fostran, bildning, fritid, kultur, säkerhet och räddning – i kommunerna, statssektorn, företagen och församlingarna. JHL är den största personalorganisationen inom kommunsektorn.

Följ Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

Fackförbundet JHL: Vårdarbristen hotar Finland – byråkratin kring den arbetskraftsorienterade invandringen måste lättas27.3.2023 16:00:00 EEST | Tiedote

Fackförbundet JHL anser att arbetskraftsorienterad invandring behövs för att underlätta den vårdarbrist som hotar Finland. Därför kräver JHL att byråkratin kring arbetskraftsorienterad invandring förenklas och samtidigt ska ett särskilt arbetslivspass tas i användning för att underlätta integreringen och minska riskerna för missbruk av arbetskraft.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum