Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

JHL: Helsinki leikkii ihmisten terveydellä vaihtaessaan terveelliset ateriat mikrokalapuikkoihin

Jaa

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL pitää tärkeänä, että Helsingin kaupunki pitää ruokapalvelut omana toimintana jatkossa. Esimerkiksi kouluruokailu on lakisääteinen palvelu, jossa pitäisi noudattaa ravintosuosituksia. Palvelukeskus Helsinki huomioi tämän, mutta yksityiset toimijat ovat kysymysmerkki tässä asiassa.

Helsinki aikoo alkaa syöttää koululaisille ja muille Palvelukeskus Helsingin nykyisille asiakkaille itse valmistetun terveellisen ruuan sijaan lämmitettäviä eineksiä. Pormestari Juhana Vartiainen on julkisuudessa kertonut edellyttävänsä palvelukeskukselta tuottavuuden tehostamista ja kustannusten laskemista. Kaupunki yrittää hakea säästöjä tavallisten kaupunkilaisten hyvinvoinnin kustannuksella.

Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine pitää käsittämättömänä, että Helsingin kaupunki on korvaamassa maukkaat ja ravitsevat ateriat mikrokalapuikoilla sekä muilla eineksillä. Kouluruokailu on lakisääteinen palvelu ja Palvelukeskus Helsinki huomioi ravintosuositukset.

– Olen varma, että tämän seurauksena terveydenhuollon menojen kasvu syö oletetut säästöt. Palvelukeskuksen kustannusten laskeminen ei saa tarkoittaa henkilökunnan työehtojen heikennyksiä.

– On syytä Helsingin kaupungin johdon ja poliitikkojen miettiä, mikä on aidosti kustannustehokkainta ja huoltovarmuuden osalta varminta toimintaa näinä kriisiaikoina. Korona sen näytti, että julkinen on vahvin, kun yksityiset tuottajat kaatuivat. Yksityinen tekee voittoa, joten energian ja raaka-aineiden hinnan päälle tulee vielä voittomarginaali.

JHL toivoo Helsingiltä maltillista investointia ruuanvalmistukseen.

– Tämä malli on varmempi, turvallisempi, luotettavampi ja pidemmän aikavälin tarkastelussa perustellumpi kuin pelkkään einesten lämmittämiseen perustuva terminaaliratkaisu. Oma ruokatuotanto on tärkeää myös huoltovarmuuden näkökulmasta.

Palvelukeskus Helsinki huolehti etulinjassa turvallisen ja terveellisen ruuan tarjoamisesta vaikeissa olosuhteissa korona-aikana. Kokeneet ruokahuollon ammattilaiset osaavat ottaa huomioon ihmisten vaikeat allergiat ulkopuolisia alihankkijoita paremmin.

– Kyse on ammattiylpeydestä. Palveluskeskus Helsinki haluaa tarjota helsinkiläisten tekemää ruokaa helsinkiläisille.

Palvelukeskus Helsingillä on Vantaan Pakkalassa tuotantolaitos, joka on tulossa käyttöikänsä päähän.

– Paras vaihtoehto olisi rakentaa uusi valmistuskeittiö, jonka hinta-arvio on n. 15-25 miljoonaa euroa. Tämä mahdollistaisi sen, että Helsinki voisi tarjota jatkossakin hyvää ja ravitsevaa ruokaa.

Helsingin budjettineuvotteluissa on syytä muutoinkin huomioida huoltovarmuus kokonaisuutena. Kaupungin on varauduttava omalla tuotannolla poikkeustilanteisiin. Tämä koskee kaikkia kaupungin toimintoja. Liikelaitosten toiminnan näivettäminen väistämättä uhkaa myös huoltovarmuutta ja kaupunkilaisten turvallisuutta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL
Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL
Sörnäisten rantatie 23
00500 HELSINKI

010 77031http://www.jhl.fi

Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n noin 165 000 jäsentä huolehtivat suomalaisten hyvinvoinnista, peruspalveluista ja turvallisuudesta monenlaisissa tehtävissä. Heidän alojaan ovat hoito, hoiva, kasvatus, sivistys, ruokahuolto, tekniikka ja infrastruktuuri, liikenne, puhtaus ja kunnossapito, hallinto, vapaa-aika, kulttuuri, turva ja pelastus. JHL:n jäsenet työskentelevät kunnissa, valtiolla, yrityksissä, järjestöissä ja seurakunnissa. Kunta-alalla JHL on suurin henkilöstöjärjestö.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

JHL ja Merimies-unioni vahvistavat neuvotteluvoimaansa Satamien ja vesiväylien unionilla24.10.2022 09:16:46 EEST | Tiedote

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ja Suomen merimies-unioni SMU ovat perustaneet satama-alaa ja vesiväyliä koskevan neuvottelujärjestön, Satamien ja vesiväylien unionin. Sen tehtävänä on neuvotella lossien ja satama-alan työehtosopimukset. Työmarkkinatilanteen voimakas murros vaatii liitoilta entistä tiiviimpää yhteistyötä. Uusi unioni vahvistaa liittojen neuvotteluvoimaa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme