Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

JHL irtisanoi kunta-alan sopimukset – neuvottelut uusista työehdoista alkoivat 

Jaa

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL irtisanoi tiistaina 11. tammikuuta kaikki kunta-alan sopimukset. Irtisanottuja sopimuksia ovat KVTES, teknisten sopimus, tunti-tes sekä SOTE-sopimus. Neuvottelut uusista työehdoista aloitettiin kunta-alan pääneuvotteluryhmässä samassa tilaisuudessa.

Kunta-alan pääneuvotteluryhmä aloitti alaa koskevat virka- ja työehtosopimusneuvottelut tiistaina 11. tammikuuta. Ammattiliitto JHL sanoi yhdessä Jytyn (muodostavat yhdessä Julkisen alan unioni JAU:n) kanssa irti sekä KVTESin, kuntien teknisen alan (TS) että SOTE-sopimuksen. Lisäksi JHL sanoi irti kunta-alan tunti-tesin (TTES).  

− Olemme irtisanoneet nykyiset sopimukset, ja uusista työehdoista pyrimme pääsemään sopuun helmikuun loppuun mennessä. Nyt alkaneissa neuvotteluissa pääneuvotteluryhmä määrittelee raamit kaikkien kunta-alan ja tulevienhyvinvointialueidensopimusten palkankorotuksille sekä muille yleisille työehdoille. Paineita neuvotteluille on kasattu monelta suunnalta. Sopuun pääseminen tulee olemaan haasteellista, kuvasi ammattiliitto JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine tilannetta. 

Sopimusalakohtaisia neuvottelutavoitteitaan ammattiliitto JHL ei vielä ensimmäisessä tapaamisessa jättänyt.Yleisissä tavoitteissaan liitto on ilmoittanut tavoittelevansa tuntuvia palkankorotuksia, kestävää palkkaohjelmaa ja työehtojen kehittämistä muun muassa työaikojen osalta. 

− Palkankorotusvaatimuksiin ilman muuta vaikuttaa tämänhetkinen inflaatiokehitys, mutta sitä on erittäin vaikea arvioida. Kunnollisten palkankorotusten puolesta puhuu myös se, kuinka tarmokkaasti kuntatyönantaja haluaa parantaa omaa palkkakilpailukykyään turvatakseen työntekijöiden saatavuuden, toteaa JHL:n neuvottelujohtaja Kristian Karrasch. 

Kunnollisten palkankorotusten lisäksi Niemi-Laineen ja Karraschin agendalla neuvotteluissa tulee olemaan yleisten työehtojen kehittäminen. 

− 2010-luvun neuvotteluissa on tehty niin sanottuja raharatkaisuja. Muiden työehtojen kehitys on käytännössä ollut pysähdyksissä. Nyt on aika ryhtyä kehittämään myös muita työehtoja, esimerkiksi sitä, miten työajat voidaan sovittaa paremmin työntekijöiden muuhun elämään, he tähdentävät. 

Lisätietoja: 

JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine, 040 702 4772

JHL:n neuvottelujohtaja Kristian Karrasch, 040 728 9046

Avainsanat

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL
Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL
Sörnäisten rantatie 23
00500 HELSINKI

010 77031http://www.jhl.fi

Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n noin 200 000 jäsentä huolehtivat suomalaisten hyvinvoinnista, peruspalveluista ja turvallisuudesta monenlaisissa tehtävissä. Heidän alojaan ovat hoito, hoiva, kasvatus, sivistys, ruokahuolto, tekniikka ja infrastruktuuri, liikenne, puhtaus ja kunnossapito, hallinto, vapaa-aika, kulttuuri, turva ja pelastus. JHL:n jäsenet työskentelevät kunnissa, valtiolla, yrityksissä, järjestöissä ja seurakunnissa. Kunta-alalla JHL on suurin henkilöstöjärjestö.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

JHL: Jopa kolme neljästä koulunkäynninohjaajasta on kohdannut työssään väkivaltaa – Perusopetuslakia on muutettava oppilaiden ja henkilöstön turvallisuuden takaamiseksi13.1.2022 08:30:00 EET | Tiedote

Ammattiliitto JHL vaatii, että koulunkäyntiavustajille ja -ohjaajille on mahdollistettava laillinen oikeus pitää oppilasta aloillaan, kun aggressiivisen käytöksen estäminen ja järjestyksen ylläpitäminen sitä vaatii. Tällä hetkellä lainsäädäntö kieltää koulunkäynninohjaajilta kiinnipitämisen.

Fackförbundet JHL:s enkät avslöjar en stor kris inom småbarnspedagogik – över hälften upplever utmattning på jobbet varje vecka21.12.2021 15:28:00 EET | Tiedote

Personalen inom småbarnspedagogik riskerar att bli utmattad på grund av den kontinuerliga bristen på arbetskraft och assisterande personal samt antalet barn som behöver stöd, avslöjar en enkät utförd av Förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdena JHL. Den nya lagen om småbarnspedagogik har förvärrat situationen, eftersom man inte får tillräckligt med behöriga lärare och barnskötarnas arbetsbörda har blivit orimlig.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme