
JHL ja Jyty: Kunta-alalla päästävä sopuun huhtikuun loppuun mennessä
Julkis- ja yksityisalojen toimihenkilöliitto Jyty ja Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ovat valmiita neuvottelemaan tarvittaessa pitkiäkin päiviä neuvottelutulokseen pääsemiseksi kunta-alalla. Jyty ja JHL vaativat kikytuntien poistamista ja kunta-alan työntekijöille vähintään samoja palkankorotuksia kuin mitä muilla aloilla on tähän mennessä saatu. Lisäksi korotuslinjassa on huomioitava kunta-alan työntekijöitä eri tavoin kuormittavat poikkeusolot.
– Jos tulosta ei synny huhtikuussa, on selvää, että syksyllä neuvottelemme pienemmistä korotuksista kuntatalouden heikkenemisen vuoksi. Taasko kerran kunta-alan henkilöstöstä tehdään laskunmaksaja, JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine kysyy.
Valtakunnansovittelijan ehdotus sopia kunta-alan työehdoista 30.4. mennessä on hyvä. Neuvottelujen pitkittyminen ei ainakaan helpota sovun löytämistä.
– Sopimukseton tila näin isossa sopimuskentässä aiheuttaa jäsenistössä epävarmuutta, kun ei ole mitään tietoa palkankorotuksista ja työaikakysymykset ovat jääneet ratkaisematta. Sopimusratkaisun on huomioitava naisvaltaisen julkisen sektorin useat eri henkilöstöryhmät oikeudenmukaisesti, Jytyn puheenjohtaja Maija Pihlajamäki painottaa.
Kunta-alan sopimukset ovat kokonaisuutena uudistuksen tarpeessa tulevan maakuntauudistuksenkin vuoksi. Sote-henkilöstöä koskevat työehdot ovat osa kokonaisuutta.
– Sote-sopimus on tarpeen, mutta rajaukset ja sisällöt on valmisteltava huolellisesti. Valmisteluun tarvitaan aikaa ja harkintaa, jotta koko sote-henkilöstön asema voidaan käsitellä harkiten ja saada sopimuksesta kaikkia palveleva kokonaisuus, puheenjohtajat linjaavat.
Julkis- ja yksityisalojen toimihenkilöliitto Jyty ja Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL muodostavat yhdessä julkisen alan neuvottelujärjestö JAUn. JAU on yksi kolmesta kunta-alan pääsopijajärjestöistä, jotka neuvottelevat alan työ- ja virkaehtosopimukset yhdessä KT Kuntatyönantajien kanssa. JAU edustaa noin kolmasosaa kunta-alan henkilöstöstä. Sote-alan ammattilaisista Unioniin kuuluvien liittojen jäseninä on muun muassa lähihoitajia, välinehuoltajia, sairaanhoitajia, laitoshuoltajia ja osastonsihteereitä.
Lisätiedot
Puheenjohtaja Maija Pihlajamäki, Julkis- ja yksityisalojen toimihenkilöliitto Jyty, p. 0400 537 756
Puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL, p. 040 702 4772
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Ammattiliitto Jyty ry
Suomen pelastusalan ammattilaiset SPAL liittyy Ammattiliitto Jytyyn15.1.2025 15:59:24 EET | Tiedote
SPALin liittyminen Jytyyn vahvistaa pelastusalan ammattilaisten edunvalvontaa ja lujittaa Jytyn neuvotteluasemaa hyvinvointialueilla.
Jytyn mielestä laki suojelutyöstä ei ole tarpeen – kertoo 5 syytä miksi2.1.2025 11:52:10 EET | Tiedote
Ammattiliitto Jyty tyrmää hallituksen lakiesityksen suojelutyöstä. Jyty pitää esitystä jälleen yhtenä työnantajien tarpeiden pohjalta tehtynä toimena, jonka tarkoituksena on rajata työtaisteluja.
Ammattiliitto Jyty on tyytyväinen kunta-alan palkkausjärjestelmän uudistukseen20.12.2024 09:23:06 EET | Tiedote
KVTESiin tulee uusi tasopalkkajärjestelmä, joka tuo kannustavuutta kunta-alan työntekijöiden palkkaukseen.
Vientimalli romuttaa palkkatasa-arvon eteen tehdyn työn – ”Eduskunnan päätös vie tätä maata taaksepäin”17.12.2024 15:10:52 EET | Tiedote
Eduskunta hyväksyi tiistaina vientimallilain. Ammattiliitto Jyty on päätökseen erittäin pettynyt. Vientimalli vaikeuttaa Jytyn näkemyksen mukaan huomattavasti palkkatasa-arvon saavuttamista.
Jytyn argumentit: Miksi vientimalli on Suomelle virhe?3.12.2024 14:12:56 EET | Tiedote
Hallituksen esitys ns. vientimallista on tänään ja huomenna 3.–4. joulukuuta eduskunnan perustuslakivaliokunnan käsittelyssä. Työntekijäjärjestöt, erityisesti naisvaltaisten alojen liitot, vastustavat mallia kiivaasti. Ammattiliitto Jytyn puheenjohtaja Jonna Voima perustelee, mihin liittojen kriittinen näkemys perustuu.