Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

JHL: Kotihoidon uudistus vaatii satoja uusia työntekijöitä

Jaa

Hallitus esittää iäkkäiden kotihoidon muuttamista ympärivuorokautiseksi. Ammattiliitto JHL pitää esitystä hyvänä, mutta huomauttaa uudistuksen vaativan satoja uusia työntekijöitä.

Maan hallitus esittää iäkkäiden kotihoidon muuttamista ympärivuorokautiseksi ja asumispalvelumuotojen päivittämistä. Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL kiittää uudistusta iäkkäiden turvallisuutta ja palvelutasoa kohentavaksi. Kotihoidossa on paljon huonokuntoisia vanhuksia, joiden paikka ei enää olisi yksin kotona.

Uudistus vaatii kuitenkin satoja uusia työntekijöitä. Hallitus on arvioinut henkilöstötarpeen lisääntyvän uudistuksen vuoksi lähes 700 henkilötyövuodella. Ammattiliitto JHL:n näkemyksen mukaan määrä ei mitenkään riitä, koska siinä ei ole riittävästi huomioitu yövuorosta tulevaa kuormittavuutta. Kotihoito on jo nykyisin erityisen raskasta työtä eikä ympärivuorokautiseksi muuttuminen helpota tilannetta.

- Kotihoidon henkilöstömäärät on kirjattava lakiin. Hallituksen on kohdistettava määrärahoja henkilöstön rekrytointiin, kouluttamiseen ja työhyvinvointiin. Tarvitsemme moniammatillisia tiimejä, eli lisää mm. sairaanhoitajia, lähihoitajia ja hoiva-avustajia sekä heidän tuekseen riittävät tukipalvelut, JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine vaatii.

Henkilöstön saatavuus on vaarassa ja kotihoito kilpailee työvoimasta muiden alojen lisäksi palveluasumisen kanssa. Ministeri Kiuru on itsekin todennut, että menetämme työn kuormittavuuden vuoksi aivan liian monta kotihoidon työntekijää.

- Kotihoitoa on toteutettu aivan liian pitkään aivan liian pienellä henkilöstömäärällä ja käytännössä ilman valvontaa. Henkilöstö on uupunutta työtaakkansa ja resurssien puutteen vuoksi. Avoimia työpaikkoja ei saada täytettyä, Niemi-Laine kertoo tilanteesta.

Sote-alan koulutusten aloituspaikkoja on lisättävä ja rakennettava uusia muuntokoulutusväyliä. Näin saadaan koulutettua riittävästi henkilökuntaa turvallisen ja laadukkaan kotihoidon toteuttamiseen, missä henkilökunta ja asukas viihtyvät.

Lakiuudistuksen myötä iäkkäiden palveluiden valikoimasta poistuu kotipalvelu. Esitys ei ota selkeästi kantaa, miten kotipalvelun tuottamat palvelut jatkossa toteutetaan. JHL pitää erityisen tärkeänä, että tämä asia otetaan huomioon ja ikäihmisten saama palvelu ei tältä osin vähene vaan ennemmin paranee. Lisäksi on huomioitava, että laadukkaiden asumispalveluiden tulee olla aidosti kaikkien ulottuvilla myös kustannusten osalta.

Lisätietoja:
Puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine, JHL, 040 702 4772

Avainsanat

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL
Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL
Sörnäisten rantatie 23
00500 HELSINKI

010 77031http://www.jhl.fi

Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n noin 200 000 jäsentä huolehtivat suomalaisten hyvinvoinnista, peruspalveluista ja turvallisuudesta monenlaisissa tehtävissä. Heidän alojaan ovat hoito, hoiva, kasvatus, sivistys, ruokahuolto, tekniikka ja infrastruktuuri, liikenne, puhtaus ja kunnossapito, hallinto, vapaa-aika, kulttuuri, turva ja pelastus. JHL:n jäsenet työskentelevät kunnissa, valtiolla, yrityksissä, järjestöissä ja seurakunnissa. Kunta-alalla JHL on suurin henkilöstöjärjestö.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

JHL: Jopa kolme neljästä koulunkäynninohjaajasta on kohdannut työssään väkivaltaa – Perusopetuslakia on muutettava oppilaiden ja henkilöstön turvallisuuden takaamiseksi13.1.2022 08:30:00 EET | Tiedote

Ammattiliitto JHL vaatii, että koulunkäyntiavustajille ja -ohjaajille on mahdollistettava laillinen oikeus pitää oppilasta aloillaan, kun aggressiivisen käytöksen estäminen ja järjestyksen ylläpitäminen sitä vaatii. Tällä hetkellä lainsäädäntö kieltää koulunkäynninohjaajilta kiinnipitämisen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme